Skolyozda Egzersiz Tedavisini Mutlaka Deneyin!

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Skolyozda Egzersiz Tedavisi Nedir?

Skolyozda egzersiz tedavisi ne geçmeden önce bazı bilgiler verelim. Mekaniksel olarak vücumuzun merkezi kabul edebileceğimiz omurgamızda maalesef zamanla birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen , omurganın çeşitli bölgelerinde görülebilen ve günlük yaşam aktivitelerimiz üzerinde doğrudan etkiye sahip olan deformiteler gelişmektedir.

Bir multiple skleroz hastasında yorgunluk, osteaoartritte ağrı,kırık sonrası şişme gibi bulgular ortaya çıkabiliyorsa çeşitli hastalıklar da skolyoza neden olabilmektedir. Bu nedenle skolyozu hastalıktan ziyade bulgu olarak nitelendirmek daha doğru olacaktır.

Skolyozda tercih edilen egzersizler her ne kadar salt olarak ele alınsa da aslında spesifik olarak değerlendiremeyeceğimiz bir konudur. Her skolyoz hastasına önerebileceğimiz ‘genel skolyoz egzersizleri’ adı altında bir kavramdan bahsetmemiz söz konusu değildir.

Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Google a skolyoz egzersizleri diye yazdığınızda karşınıza yandaki resimde görmüş olduğunuz gibi bir tablo çıkar. Ancak bu tabloda görmüş olduğunuz egzersizler sağlıklı omurgaya sahip insanların omurga ve pelvis stabilizasyonu ve dengeyi geliştirmek amacıyla plates salonlarında sıkça yapmış oldukları egzersizlerdir.

Nörolojik ve diğer nedenlere bağlı skolyozdaki egzersiz metodolojileri omurga kontrolündeki yetersizlikler ve kas imbalansına bağlı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Dolayısıyla bu tarz girişimlerle var olan patolojiyi minimalize etmeyi hayal etmek ütopik olur. Burada üzerinde durulması gereken şudur mevcut olan patoloji benzer olabilir ancak kişideki diğer problemleri tetikleyen rahatsızlıklar dikkate alınarak tedavi algoritması oluşturulmalıdır.

Egzersiz Seçiminde Kilit Nokta Nedir?

Skolyoz genel olarak fonksiyonel ve yapısal olmak üzere iki grupta ele alınır.fonksiyonel skolyoz, etiyolojik faktörler nedeniyle vücut asimetrisinin oluştuğu ve bunu kompanse etmek için omurgadaki eğrilikle karşımıza çıkan bir olgudur. Ancak eğriliğe sebep olan faktör tespit edildiğinde eski sağlıklı omurgaya sahip olmak mümkün. kilit nokta doğru tespit ve patolojiye uygun egzersiz seçimidir. Bu sayede fonksiyonel skolyoz nedeniyle gelişen problemlerde anlamlı bir gerileme beklentisi içine gireriz.

Yapısal skolyoz ise omurgada üç boyutlu deformasyon ve eğriliğe katılan omurgaların rotasyonu söz konusu olmakla birlikte progresif bir seyir izler. Fonksiyonel skolyoz kısa zamanda düzeltilebildiği halde yapısal skolyozda tüm tedavi yöntemleri en iyi şekilde uygulansa bile net bir şekilde iyileşmenin olabileceğini söylemek mümkün değil.

Özetleyecek Olursak :

Özetleyecek olursak her bireyin oluşan deformiteye bağlı gelişen kas-iskelet sistemi bozuklukları farklılığı nedeniyle her birey için ayrı ve özel bir egzersiz programı belirlenmelidir.

Televizyonlarda ve sosyal medyada görmüş olduğumuz omurga ve pelvis stabilizasyonu için etkili olabilecek genel skolyoz egzersizlerinden yada hastanelerde ilaç firmaları tarafından hazırlanmış egzersiz listesini elinize tutuşturan kişilerden var olan patolojik sorunu ortadan kaldırmasını beklemeyin. Çünkü 3’ lü curve ( şekil a ve b) skolyozda omuz ve pelvis kuşağını oluşturan bloklar bir tarafa ,gögüs kafesini oluşturan bloklar diğer tarafa yer değiştirir. 4 ‘lü curve (şekil c ve d) skolyozda ise lumbal bölge -pelvisi oluşturan blokların ve aynı zamanda omuz ve gögüs kafesinin birbirlerine zıt yönelimi söz konusudur.

Vücuttaki bir çok kas ve ligaman bu patolojiden ayrı ayrı etkilenir. Bu nedenle etkilenen kasların fonksiyonu ,antagonist ve sinerjik ilişkileri ,omurgadaki segmentlerin hareketlerinde azalma veya kayıp gibi meydana gelen bir dizi zincirleme bozukluğun tek tek klinik analizi ister istemez gündeme geliyor. Sonuç olarak bütün bunlar kişinin kendisinde var olan probleme yönelik egzersize yönelmesini zorunlu kılar.

Yararlanılan Kaynaklar:

  • Yar. Doç. Dr. Hülya Yücel
  • Öğr. Gör. Gözde Başbuğ
  • Yılmaz HG. İdiyopatik Skolyozda Egzersiz Reçeteleme

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Fzt. M. Esma Düz

Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi'nde fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü bitirdim. 2017 yılından beri Doktordan Haberler sitesi üzerinde siz değerli ziyaretçilerim ile buluşuyorum. Yazılarımı güvenilir kaynaklardan örnekler ve linkler vererek üretiyorum. Uzmanlık alanım olan fizyoterapi ve rehabilitasyon konusunda elimden geldiğince detaylı içerikler hazırlıyorum. Takipte kalın.

Yorum yapın