Sideroblastik Anemi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sideroblastik Anemi Nedir?

Sideroblastik Anemi, kan üreten organlarda yeteri kadar demir deposu olmasına rağmen hemoglobin sentezinde kullanılamadığı bir hastalıktır. Doğumsal veya sonradan edinilmiş olabilmektedir.

sideroblastik anemi
Sideroblastik anemiyle iliskili görsel.

Sideroblastik Anemi Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Sideroblastik anemide en sık görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Ciltte solukluklar
  • Halsizlik ve baş dönmesi
  • Dalak ve karaciğer adı verilen organlarda büyümeler görülmesi
  • İlerlemiş formlarında kalp ve böbrek hasarları
sideroblastik anemi
Sideroblastik anemiyle iliskili görsellerden.

Bu belirtilere ek olarak görülen laboratuvar bulguları ise şu şekildedir:

  • Yüksek serum demiri düzeyleri
  • Yükselmiş serum ferritini düzeyleri
  • Total demir bağlama kapasitesinde ufak değişiklikler
  • Transferrin saturasyonunda artma
  • Yüzde 20-30 dolaylarında hematokrit

Sideroblastik Anemi Nedenleri Nelerdir?

Sideoblastik anemi temel olarak üç yolla oluşabilir:

  1. DoğumsalSideroblastik Anemi
  2. Edinsel
  3. Geri dönüşümlü

Konjenital formlarda çoğunlukla normositik veya mikrositer anemi görülürken edinilmiş formları genellikle normositik veya makrositerdir.

Konjenital yani doğuştan olan formunda  ALAS2 genindeki bir mutasyona nedeniyle X’e bağlı olarak aktarım, SLC25A38 genindeki mutasyona bağlı olarak otozomal resesif aktarım söz konusudur.

Sideroblastik Anemi Tanısı Nasıl Konulur?

Bu aneminin tanısı üstte belirttiğimiz belirti ve bulgulara ek olarak kemik iliği incelendiğinde halka şeklinde eritrositlerin görülmesi ile konulmaktadır.

sideroblastik anemi
Sideroblastik anemiyle iliskili görsel. Halka seklinde eritrositler gorüluyor

Sideroblastik Anemi Sınıflandırması Nasıl Yapılır?

Bir tablo halinde sunacak olursak genlerle ilişkili olarak şöyle olacaktır:

OMIM Sırası  Alt Tipi İlişkili Olduğu Gen
300751 X’e bağlı sideroblastik SA ALAS2
301310 Spinoserebellar ataksi ile giden SA ABCB7
205950 Otozomal resesif kalıtılan SA SLC25A38
206000 Piridoksin ile ilişkili sideroblastik SA

 

Sideroblastik Anemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu anemi türünde B6 vitamini desteği verilmesi oldukça etikilidir. Ancak etkisi aneminin formundan formuna göre değişmektedir.

 

Konjenital yani doğuştan olan formlarında yüzde 80lere varan cevap yakalanırken edinilmiş formlarda bu oran yüzde 40 lara kadar düşmektedir.

Bazı ağır olgularda kan transfüzyonu gerekebilmektedir. Folat eksikliği ortaya çıkan anemilerde folat yerine konulmalıdır.

Herediter Sferositoz adlı yazımı okumak için tıklayınız.

Megaloblastik Anemi adlı yazımı okumak için tıklayınız.

Yararlanılan Kaynaklar:


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi kkonu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın