Megaloblastik Anemi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Megaloblastik Anemi Nedir?

Megaloblastik anemi periferik kanda makrositik eritrosit morfolojisi, kemik iliğinde ise megaloblastik değişiklikler ile karakterize bir anemidir. Biyokimyasal olarak DNA sentezinde, az miktarda da RNA ve protein sentezinde bozukluk bulunur. Bu hücrelerin DNA sayısı arttığı halde hücre bölünmesinde yavaşlama vardır.

Megaloblastik anemide, değişikliklerin en sık görülen nedeni DNA sentezi için gerekli olan vitamin B12 (kobalamin) ve folatın eksikliğidir.

Megaloblastik Anemi Neden Olur?

Bu hastalık genellikle folik asit ya da b12 vitamini yokluğundan kaynaklanan nedenlerden ötürü ortaya çıkar.

Folik Asit Neden Eksik Kalır ?

Kromozom ve hücre siklus defektleri: Folik asit eksikliğinde Timidin sentezinin azalması Timin yerine DNA’nın yapısına Urasil’in girmesine neden olur. DNA sentezindeki bozukluk çok sayıda kromozomal anormallikle sonuçlanır. 

Beslenme: Folik asit birçok sebzede ve meyvada bulunmaktadır (özellikle ıspanak, lahana, brokoli, turunçgiller, muz, kavun, mantar, maya vb.). Sebzelerin 100 g kuru ağırlıklarında 1 mg folik asit bulunur. Bol su ile ve aşırı pişirme ile folat önemli miktarda kayba uğrar. Normal bir erişkinin minimum günlük folat gereksinimi 0,1–0,5 mg dır.

Serum folat düzeyleri: Serum folat düzeyi folat alınmasına oldukça duyarlıdır.Beslenme ile ilgili folat eksikliğinin ilk bulgusu yaklaşık 3 hafta içinde serum folat düzeyinin normalin altına düşmesidir.

İntestinal absorbsiyon: Folat absorbsiyonunun gerçekleştiği başlıca yer proksimal jejunumdur. Diyetteki folatlar pteroylpoliglutamat’lar (PteGlu (n) ) şeklindedir. Bunlar Pteroylmonoglutamat’dan (PteGlu) daha az emilir.

Kobalamin (B12) Eksikliği Neden Olur ?

  • Alım eksikliğine bağlı: Vejanlar, yoksulluk, pernisiyöz anemili annenin emzirdiği bebek
  • Anormal intragastrik durumlar:Atrofik gastrit, hipoklorhidri, PPI ve H2- reseptör blokerleri
  • Gastrik parietal hücre kaybı veya atrofisi:Total veya parsiyel gastrektomi, pernisiyöz anemi

İnce barsaklardaki anormal durumlar:

  • Yetersiz pankreatik proteaz (R-kobalamin ayrılmasında bozulma),
  • Pankreas yetersizliği,
  • Pankeatik proteaz inaktivasyonu (Zollinger-Ellison sendromu),
  • Luminal kobalaminin kaybı (yetersiz IF–kobalamin bağlanması),
  • Bakteriler tarafından kullanım (kör loop sendromu, divertikulosis),
  • Diphyllobothrium latum
  • İleal mukoza ve IF –kobalamin reseptör bozuklukları: IF-kobalamin reseptörlerinin azalması/yokluğu
  • Plazma kobalamin transportunda bozukluklar: Konjenital TC II eksikliği
  • Metabolik bozukluklar

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Megaloblastik Anemi” üzerine 2 yorum

  1. Şuan babannemde görülen hastalık bir türlü b12 yi yükseltemedik 2 kutu b12 ilacı var bakalım görür inş. yararını.

    Cevapla

Yorum yapın