Parmak Kırığı Kaç Günde İyileşir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Parmak kemiğiniz kırıksa veya kırık olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım almalısınız. Parmak kırıkları sıklıkla ani ağrı, hareket yeteneğinden azalma, morarma, şişme ve sertleşme gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu gibi durumlarda parmak kırığı röntgen veya tomografi filmleriyle doğrulanan kırıklar uygun tedavi sonrasında sıklıkla iyileşirler. Peki parmak kırığı kaç günde iyileşir, parmak kırığı ne kadar sürede geçer?

Parmak Kırığı İyileşme Süresi Neye Bağlıdır?

Ortopedik vakaların en yaygın türlerinden biri olan parmak kırığı, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, kemik yapısı, kırığın türü ve şiddeti başta olmak üzere birçok farklı etkene bağlı olarak çeşitli şekillerde iyileşme süresi göstermektedir. Kemik yaşı yetişkin olan bireylerde (yaşın ilerlemesiyle birlikte) genellikle daha güç kaynama gösteren kemikler, çocuklarda daha sağlıklı ve kısa sürede tamamlanmaktadır. Fakat parmak kırığı vakalarında tek kriter yaş, yani kemik yaşı ve kemik kaynama kriteri değildir. Her ne kadar ortopedik açıdan belirleyici bir unsur olarak kabul etsek de, kırığın türü, şiddeti, boyutu ve nasıl meydana geldiği gibi birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir.

parmak kirigi kac gunde iyilesir
Parmak kırığı iyileşme süresi çok çeşitli etkenlere bağlıdır ve kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha kıkırdak bir yapıya sahip olması ve kemik yapısının gelişimini tam manasıyla tamamlamaması nedeniyle bu durum daha sağlıklı bir şekilde atlatılabilir. Zira yetişkin bireylerde yanlış kemik kaynaması ya da kemiğin kaynamasını önleyen ortopedik birçok etken parmak kırığı vakalarında olumsuz anlamda önemli bir rol oynamaktadır. Buraya kadar sabırla okudunuz. Birazdan parmakta kırık iyileşme süresi hakkında net bilgiler vereceğim. Eksiksiz ve sabırla okuyunuz. Dilerseniz alttaki yazıma da göz gezdirebilirsiniz:

Parmak Kırığının İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

Parmak kırıkları genelde acil servislerde en sık karşılaşılan kırık çeşitlerinden biridir. Bunun temel nedeni parmağın hem çok kullanılması hem de travmaya daha müsait olmasıdır. En sık görülen parmak kırıkları ise falankslarda ve metakarpal kemiklerdedir. Peki, birçok farklı kritere bağlı olarak farklı iyileşme süreleri gösteren parmak kırığı vakalarında dikkat edilmesi gereken en önemli kriterler nelerdir?

  • Kırığın saptanması durumunda parmakların mümkün mertebe hareket ettirilmeden muhafaza edilmesine özen göstermelisiniz.
  • Kırığın teşhis edilmesinin ardından adli müdahalede bir gecikme olma ihtimaline karşın 72 saat boyunca her 2 saatte bir buz tedavisi uygulamalısınız.
  • Uygulanan buz tedavisi kırık bölgesinde oluşabilecek herhangi bir şişliğin önüne geçmekle kalmaz, kırık bölgesini sağlıklı bir şekilde muhafaza eder. Bu sayede olası bir yanlış kemik kaynamasının da önüne geçmiş olursunuz.
  • Kırık bölgede ani hareketlerden kaçınmalı, mümkün olduğunca hareket ettirmemelisiniz.
  • Kırık el parmaklarından birinde ise yüzük ya da herhangi bir aksesuar takıyorsanız çıkarmalısınız.
  • Temiz bir bez ile sarılan kırık bölgesinin ısı, deri rengi ve nabız kontrolü her 10 dakikada bir yapılmalı ve sağlığı tehdit edecek herhangi bir unsuru gözden kaçırmamalısınız.

Tüm bunları kavradığımıza göre artık parmak kırıklarının iyileşme süreleri hakkında bilgi vereyim. Bu sürelerin herkeste aynı olmayacağını, kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini unutmayın.

Çocuklarda Parmak Kırığı Ne Zaman İyileşir?

Yaş, cinsiyet ve kırık türüne bağlı olmak üzere değişkenlik gösteren parmak kırığı vakaları, yapılacak olan radyolojik değerlendirme sonrası saptansa da, bu gibi vakalar çocuklarda 7 ila 15 gün arası düzelme gösterir. Tam düzelme çok daha uzun zaman alacaktır.

Yetişkinlerde Parmak Kırığı Ne Zaman Geçer?

Yapılacak radyolojik ve klinik değerlendirme sonucu saptanan parmak kırığı yetişkinlerde 4 ile 6 hafta aralığında iyileşme gösterir.

Yaş ilerledikçe parmak kemiği kırığının iyileşme süresi de artış göstermektedir. En doğru sonucu bir ortopedi bölümü doktoruna muayene olarak öğrenebilirsiniz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyor olacağım.

Kaynakça:

  1. Common finger fractures and dislocations – PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi: 15.10.2021
  2. Finger Fractures as an Early Manifestation of Primary Hyperparathyroidism Among Young Patients (nih.gov) Erişim Tarihi: 15.10.2021

(Bu yazı ilk defa 22 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 15 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Parmak Kırığı Kaç Günde İyileşir?” üzerine 11 yorum

  1. Merhaba benim sol yüzük parmağım evde temizlik yaparken düşüp kırdım dört hafta önce iki tel takıldı 4 hafta sonra teller çıkarılıp filim çekildi yalnız anlamadığım sadece ucu kaynamış orta bölümü açıktı hareket verdi yalnız çok ağrı ve yanma var tamamen kaynaması üç dört ay sürermiş

    Cevapla
  2. Merhaba hocam rahatsız ediyorum ama bı arkadasım la kavga ederken elime tekme attı ıkı parmagım da kırık cıktı ıyılesmesi ne kadar surer

    Cevapla
  3. Merhaba, 5 gün önce sol el yüzük parmağım kırıldı. (ortadaki kemiğin üstte ve altta 1 er parçası kırık, kemik 3 parça, kırık üstteki ekleme kadar gidiyor ama üst kemiğe bağlayan eklemde hasar yok. Ağrı, sızı yok, parmakta deformasyon, yamulma yok, parmak orta bölüm alt kısımda hafif mor, ilk birkaç gün biraz şişti ama şimdi o şiş de dağılıyor. Parmak çok hafif de olsa hareket edebiliyor. Gittiğim hekim operasyon ve pim takılması gerektiğini söyledi ama üstüne 3 hafta bilek üstüne kadar alçı ve sonrasında da fizik tedavi gerekeceğini söyledi. Şu anda elimin 3 parmağını kullanabiliyorum. 3 hafta alçıda kalırsa onu da kullanamayacağım ve stabilizasyon sebebiyle elim zayıflayacağı için kabul etmedim. Basit alüminyum atel ile parmağı sabitledik. Aktarmaya çalıştığım bilgiler paralelinde sizden değerlendirme alabilir miyim? Peşin teşekkürlerimle

    Cevapla
  4. Hocam iş yerinde ayağıma demir dustu iki ayak parmagim kırıldı kemik uçları birbirinden ayrıldı ameliyat oldum üç kısımdan ve üst bölgeden tel takıldı kaç kaç gün içerisinde eski haline döner tesekkurler

    Cevapla
  5. Hocam öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. 21 gün önce iş kazası geçirdim ve sol ayak baş parmağım kırıldı. Benim sorum kaynama ne zaman olur biliyorum röntgeni görmem gerekiyor diyorsunuz yani ortalama ayak baş parmağı kırığı kaç hafta iyileşir.

    Cevapla
  6. Hocam, merhaba. Benim 5 gün önce okulda ayağıma dolap rafı düştü ve baş parmakta tırnak ile eklemin tam ortası diyebileceğimiz bölgede kırık meydana geldi. Doktora gittim haliyle; yalnız alçıya almadılar, alttan bir ince tahta desteğiyle tedavi edilir dediler. Ben ciddi bir şey olmadığını düşünerek kırık parmağımla kaç gün okula gittim ama acılarım artınca rapor alıp evde dinlenmeye karar verdim. Sorularım şu:
    1. O birkaç gün kırık parmağımla okula gitmiş olmamın bana ekstra bir faturası olacak mı?
    2. Hocam, alçı yerine atel tedavisinin uygulanmasının avantaj-dezavantajları nelerdir?
    3. Bu iyileşme sürecinde ayağıma hiç basmamalı mıyım?
    4. Kırık parmağımın aşağıya doğru “boynunu bükmüş” şeklinde bir görüntüsü var. Bu beni açıkçası çok endişelendiriyor. Parmağımın şeklinde bir değişiklik mi oluyor, acaba parmağımı eskisi gibi hareket ettiremeyecek miyim?
    5. Söz konusu parmağın tırnağı morarmış, sanırım düşecek. Kırığın meydana geldiği yeri göz önünde bulundurursak tırnağın çıkmama ihtimali var mı?
    6. Kırık parmak ve çevresinde bazen ciddi bir acı ve bazen de şiddetli ateş meydana geliyor. Sebebini öğrenebilir miyim? Ya da endişelenmeli miyim?
    30 yaşındayım. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Merhabalar Yasin Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz sorulara cevap verebilmem için ayağınızı muayene edip, filmlerinize bakmam gerekir. Bu nedenle istediğiniz netliklerde cevaplar veremeyeceğim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  7. Hocam verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Sol serçe el parmağım kırıldı. Kolum dan ihtibaren yarım alçıya alında fakat yaz ayında olduğumuz için kaşıntıdan dolayı yara yaptım. Dayanılamayacak derecede kaşınıyor. Yaşım 20 ve 1 hafta oldu daha alçının çıkması için ne kadar süre beklemeliyim?

    Cevapla
    • Merhabalar Can Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Alçının ne kadar kalacağı kırığın nasıl olduğuna, parçalı olup olmadığına ve diğer bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Filminizi görmeden ve diğer detayları bilmeden kesin bir şey söylenemez. Bu bilgiyi sizi muayene eden hekiminizden en doğru şekliyle öğrenebilirsiniz.
      Sağlıklı günler dilerim.

      Cevapla
      • Merhaba hocam rahatsız ediyorum hocam benim serçe parmağım üst kısmı kemiğim kırıldı ve 3 hatta oldu kaşıntı yok aksine hala arada sızlıyor sizde tutmamısmi dir

        Cevapla
        • Merhabalar Caner Bey, öncelikle geçmiş olsun.
          Parmağınızın tutup tutmadığını anlamak için muayene etmek ve gerekirse röntgen filmi çekmek gereklidir. Yani sadece ağrısı var diye tutmuş ya da tutmamış şeklinde düşünmeniz doğru olmaz. Emin olabilmek için en yakın sağlık kuruluşuna giderek hekimlere muayene olunuz.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Cevapla

Yorum yapın