Kemik Yaşı Ölçümü Hangi Bölümde Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Gün geçtikçe gelişen tıp bilimi özellikle son yüzyılda oldukça gelişerek insan vücudu hakkında birçok bilginin edinmesi için gerekli zemini sağlamaktadır. İnsanların gerçek biyolojik yaşları da kemik yaşı ölçümü testi ile mümkün olmaktadır. İnsanların kemikleşme noktaları bulunmaktadır. Bu noktalar belirli bir yaşta kapanır. Erkeklerde 19 yaş ve kadınlarda 18 yaşta bu noktalar kapanır. İnsanların kemik yaşının belirlenmesi ise el bilek kemiklerinin röntgeni çekilerek gerçekleşir. Bu sıklıkla ortopedi, fizik tedavi, endokrinoloji ve radyoloji bölümlerinde yapılır.

kemik yasi olcumu icin hangi doktora gidilir
Kemik yaşı bir kişinin biyolojik yaşı ile kronolojik yaşı arasındaki farkı belirlemeye yardımcı olmak için kullanılan bir tıbbi prosedürdür.

Bazı bireylerin gelişimi normalden daha az olabilir. Boyu normalden kısa kalan bir kişinin sol el ile bileğinin röntgeni çekilir. Çekilen röntgen uzman doktor tarafından incelenerek gerekli tespitler yapılır. İskeletin olgunlaşma verileri bu şekilde elde edilir. Ergenlik döneminde olan bir bireyin kemik yaşının ileri olması boy uzamasının daha az olmasına neden olur. Tam tersi eğer kemik yaşı geri ise boy uzaması daha çok beklenir. Elde edilen bu veriler sayesinde kemik yaşındaki değişimlerin fizyolojik mi yoksa patolojik mi olup olmadığı tespit edilir.

Kemik Yaşının Hesaplanmasının Faydaları

Bazı hastalıkların teşhisinin konulması için kemik yaşının hesaplanması oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Kemik ağrısı gibi çeşitli hastalıklar bu şekilde tespit edilebilmektedir. Kemik büyümesinin normalden farklı olması durumlarında bireyin beslenmesi ve gelişimi etkilenebilmektedir. Çocukluk döneminde karşılaşılan boy farklılığı durumlarında kemik yaşı ölçülerek gerekli tedaviler uygulanır.

Kemik Yaşı Hangi Durumlarda Ölçülüyor?

Bireyin kemik uzamasını izlemek ihtiyacı doğduğunda kemik yaşı ölçümü yapıldığı gibi bazı yasal konulara çözüm bulmak içinde tercih edilmektedir. Ayrıca adli tıp için gerekli verileri elde etme, ortopedi, pediatrik endokrinoloji içinde bu ölçüm yapılmaktadır. Bazı durumlarda mahkemelerde bireylerin yaşlarının ölçümü gerekebilmektedir. Bu tür durumlarda kemik yaşı ölçümü yapılmaktadır. Ayrıca kemik erimesi değerlendirilmesinde nadirde olsa kullanılabilir.

Kemik Yaşı Ölçümü Hangi Bölümde Yapılır?

Kemik yaşı ölçümü farklı birçok sebepten gerçekleştirilebilir. Çeşitli hastalıkların takibinin yanı sıra bazı adli vakalarda da bu kişinin kemik yaşına bakılabilmektedir. Kemik yaşı ölçümü hangi bölümde yapılır diye merak edenler Fizik Tedavi bölümüne veya Ortopedi bölümüne başvurabilirler. Çocuk yaştaki hastalar için pediatri bölümüne başvurulabilir. Ayrıca endokrinoloji bölümüde yine ölçüm yapabilir. Gerekli müracaatlar yapıldıktan sonra uzman doktorlar sizleri yönlendirerek gerekli röntgen çekim işlemlerinin gerçekleşmesi sağlanır. Çıkan sonuçlar ise uzman doktorlar tarafından yorumlanmalıdır.

BölümAçıklaması
RadyolojiKemik yaşı ölçümü için radyografileri (X-ışınları) yorumlar.
Nükleer TıpBazı gerekli durumlarda nükleer tıp uzmanları kemik yaşı ölçebilir.
PediatriÇocukların büyüme ve gelişmelerini izler ve kemik yaşı ölçümü yapabilir.
EndokrinolojiHormonal sorunlar nedeniyle kemik gelişiminde sorun yaşanıyorsa bunu ölçümleyebilir.

Kemik Yaşı Ölçümü Nasıl Yapılıyor?

Bireyin kemiklerinin olgunluk derecesinin ölçülmesi için tercih edilen bu yöntemde ellerin ve bileklerin röntgenlerinin radyolojik olarak incelenmesi sonucu veriler ortaya çıkmaktadır. Greulich – Pyle Atlası kronolojik haritası bireylerin el ve bilek yapılarına göre yaş bilgilerini vermektedir. Çekilen röntgen sonrasında uzman bir kişi bu atlas ile elindeki sonuçları inceleyerek haritaya göre kişinin kemik yaşını tespit edebilmektedir. Bu konuda yapılacak olan tespitlerin kesinlikle uzman bir doktora tarafından yapılması çok önemlidir. Çünkü alınacak yanlış bir karar birçok olumsuz sonucun doğmasına neden olabileceği için kemik yaşı ölçümü işlemlerinde dikkatli olunmalıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 7 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 7 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın