Sjögren Sendromu Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sjögren Sendromu

Sjögren Sendromu Nedir ?

sjogren sendromu nedir

Sjögren Sendromu,gözyaşı ve tükrük gibi ekzokrin bezlerin etkilendiği enflamatuarotoimmun ve genetik geçişli bir hastalıktır.Yıllardır üzerinde çalışılmasına rağmen yüzde yüz tedavi edici bir kür bulunamamıştır.

Hangi Sıklıkta ve Kimlerde Görülür?

Genellikle 40-50 li yaşlarda ortaya çıkma eğilimi gösteren hastalığa yakalanan her 5 hastadan 4 tanesi kadındır.20-40 yaş aralığında hastalığın ortaya çıkma ihtimali çok düşüktür.

Sjögren Sendromu Bulguları Nelerdir?

sjogren sendromu belirtileri


SS’nin Ağız Bölgesine Etkileri : Normalde ağız bol miktarda tükrük salgısı üretimi ile sjogren sendromu tükrük salgısısorumludur.Bu tükrük salgısı sayesinde besinlerin çiğneme ve yutulması sağlanır.Ayrıca tat duyusunun algılanması kolaylaştırılır.Ancak Sjögren’de hastalarda yeterince tükrük salgılanamz ve yukarıda bahsettiğimiz 3 ana fonksiyon yerine getirilemez.


SS’nin Görme Sistemi Üzerine Etkileri : Gözyaşı salgıları sayesinde sjogren sendromu kuru gozgözlerimizin nemli kalması, kanlanmanın ve kızarıklıkların önüne geçilmesi sağlanır.SS’de salgılarda problem olduğu için göz kuruluğu,yanma ve kızarıklıklar ortaya çıkmaktadır.Eğer uzun süreli göz bulguları varsa Sjogren hastalığından şüphelenilmelidir.


SS’nin Tükrük Bezi Üzerine Etkileri : Tükrük bezleri yeterli sjogren sendromu tukruk bezleriderecede salgı üretemeyince normalden fazla çalışacak ve enfeksiyonlar beraber bu bezlerin şişmesine sebebiyet verecektir.


SS’nin Vajina Üzerine Etkileri : SS’nin salgı sjogren sendromu vajina kuruluguyetersizliği yapması nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı ve yanma hisleri olacaktır.SS’de vajinal kuruluk kaçınılmazdır.


SS’nin Diğer Yaygın Bulguları : SS yaygın olarak işitme problemleri,kabızlık,öksürük,ses kısıklığı,çeşitli diş problemleri,burunda salgı azlığına bağlı kuruluk gibi bulgular gösterir.


Sjögren Sendromu Neden Olur?

Henüz tam olarak hastalığın etyolojisi açıklığa kavuşturulamamıştır.Ancak genetik faktörlerin,viral ajanların ve bazı hormonların hastalığa neden olabileceği yönünde çalışmalar mevcut.

Sjögren Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısı yukarıda bahsettiğimiz belirti ve bulguların uzun süreler görülmesi neticesinde doktor tarafından fizik muayene ve yapılan test sonuçlarına göre konur.

Hangi Testler Tanı Konmasında Yardımcıdır?

Schirmer Testi : göz kapağının uygun bölgesine küçük bir filtre yerleştirilerek ne kadar gözyaşı salgısı üretildiği hakkında fikir edinilen testtir.

Slit Lamp İncelemesi : Göze özel boyalı damlalar damlatılır.Doktor boyalı gözü Slit Lamp denen aletle detaylıca inceler.Diğer testlere oranla göz kuruluğu hakkında daha kesin bilgiler verir.

sjogren sendromu tukruk testleri

Dudak Biyopsisi : Temel amacımız tükrük salgısı miktarını tespit ederek ağız kuruluğunun derecesi hakkında bilgi sahibi olmaktır.


Sjögren Sendromu Tedavi Süreci Nasıldır?

sjogren sendromu neden olurYukarıda da bahsettiğimiz gibi bu hastalığın kesin bir tedavisi şu an için bulunmamaktadır.Tedavi semptomatiktir yani hastanın şikayetleri doğrultusunda şekillendirilir.Hastada göz kuruluğu varsa uygun göz damlaları verilmeli,ağız kuruluğu varsa düzenli ve ılık sıvı bolca tüketilmeli tamamen şikayetlere yönelik çözüm bulunmalıdır.


Sjögren Sendromlu Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?

Bu hastalar kesinlikle hayatlarına çeki düzen vermek zorundadırlar.Tanı konduğu andan itibaren bir uzman tarafından yönlendirilmeli ve programlı bir şekilde yaşamalıdırlar.Tedavi programlarında egzersiz çok önemlidir.Stres, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırıcı etki gösterdiğinden dolayı stresten uzak durmalılar.

Sjogren hastaları hamile kalmayı düşünürlerse bunu önceden bir uzmana danışmalı,olası problemler hakkında bilgi almalıdır.


Sjögren Sendromu ile ilgili son yapılan çalışmalar ve yeni tedavi yöntemleri buraya eklenecektir.Lütfen takipte kalınız.

Yararlandığım Kaynaklar :


Merak ettiklerinizi konu altındaki yorum kısmından sorabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağız.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Sjögren Sendromu Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. Hocam herşeyden önce samimiyetinizden dolayı şimdiden teşekür ederim Hocam 204yılında çölyak tanısı koyuldu aynı zamanda tanı için yapılan endoskopi sonucu Çiğdem’de 5adet polip rastlandı ve 3 tanesi istanbul ünüversitesinde kazınarak alınd 2tanesi ufak diye bırakıldı 2010yılında sağ bileğimde şiddetli ağrı sebebiyle Koceli ünüvertesine dahiliye bölümüne gittim tahlil sonuçlarında romotoloji bölümüne gönderdi oradada romotoit atrid şöğren tanısı koyuldu biraüeü ilaç kullanmama rağmen şiddetli eklem ağrısı çekiyorum artık biyolojik tedaviyegeçiliceğini söyledi polikinlik doktoru ve kalçamdan çekilen emar sonucunda sağ kalçamda sağfermuarinter trokantirik bölgede yaklaşık 32x18x16mm boyutlarında çevresin sklerotik rimi bulunan T1A sekanste hipointens T2A sekanste hiperintens septa formasyonları içeren periost reyakspypnu-osteokandioyit Matrix’içermeyen çevresinde kemik iliği ödeminin eşlik etmediği düzgün sınırlı ilk pilanda bengin natürde olduğu düşünülen kistim lezyon mevcuttur. Sol acetubun poterior duvarında 8mm çapında kist izlendi hoca çalışırkende ğrı çekiyorum ömür boyu bu ağrıları çekiceğimi söylüyor lar acaba mluleb emekli ola bilirmiyim

    Yanıtla
    • Öncelikle geçmiş olsun Yılmaz Bey çekilen MR’ınız alanında uzman bir Ortopedi doktoru tarafından tarafından değerlendirilip ona göre tedavinizin düzenlenmesi gerekir özetlersek ; sağ kalçanızda ceviz büyüklüğünde iyi huylu olduğu düşünülen bir kitle, sol kalçanızda ise tahmini olarak bir nohut büyüklüğünde bir kist mevcutmuş. Bu kitlelerin ameliyatla alınması yahut medikal tedavi almanız gibi seçenekler alanında uzman bir ortopedi doktoru tarafından belirlenebilir. İkinci olarak alacağınız tedaviye göre malulen emeklilik söz konusu olabilir veya olmayabilir bunlar tam teşekküllü üniversite ve devlet hastanelerinde birden fazla uzman doktordan oluşan kurul kararıyla verilen raporlardır. En kısa zaman içinde uzman bir ortopedi doktoruna başvurmanızı öneririm . Sağlıklı günler dilerim ..

      Yanıtla

Yorum yapın