Bacak Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bacak ağrıları devamlı bacağa uygulanan stres durumları, kırıklar ve diğer birçok patolojik durum nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Doğal olarak bacak ağrısı için hangi bölüme gidilir sorusunun cevaplanabilmesi için altta yatan faktörlerin değerlendirilmesi gerekir. Genellikle altta yatan bu durumun kas ve iskelet sistemi sorunları, damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve enfeksiyonlar gibi sebepler olmaktadır ancak bunların dışında nedenlerin olabileceğini unutmayınız. Altta sizler için hazırladığım tabloya bakarak en azından olası hastalıklar hakkında fikir edinebilirsiniz.

Bacak Ağrısı NedeniOlası Patolojiler
Kas ve iskelet sistemi hastalıklarıKas yırtığı, tendon iltihabı, kırık, çıkık, fıtık, osteoartrit, romatizma gibi…
Damar hastalıklarıDamar tıkanıklığı, damar genişlemesi, varis gibi…
Sinir sistemi hastalıklarıSinir hasarı, bel fıtığı, omurga tümörü gibi…
EnfeksiyonlarBakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon, mantar enfeksiyonu gibi… [1]Leg pain: MedlinePlus Medical Encyclopedia
İlgili konuya geçmeden önce belirtmeliyim ki ağrınız acil durum statüsüne girmediği sürece sizin araştırarak doğru bölümü bulma olasılığınız düşüktür. Bu noktada bacak ağrınız için gitmeniz gereken ilk basamak aile hekimliği polikliniğidir. Aile doktorunuz sizin için en uygun bölümü muayenesi neticesinde söyleyecektir. Aile hekimliğine gidemeyenler veya gitmeyi tercih etmeyenler yazımın devamı sizler için.

Bacak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bacak ağrısına sahip hastalar için benim önerim ilk etapta aile hekimlerine gitmeleridir. Çünkü bacak ağrısı için ortopedi başta olmak üzere nöroloji, dahiliye, kalp ve damar cerrahisi gibi birçok bölüme gidebilirsiniz. Önemli olan tüm zaman kayıplarının önüne geçmek ve en doğru bölüme gidebilmektir. Bunun için aile hekiminiz sizin tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve fizik muayenenizi yapacaktır. Sonrasında hekiminiz sizi en doğru bölüme yönlendirir.

bacak agrisi icin hangi doktora gidilir
Ani başlayan, şiddetli veya uzun süredir devam eden bacak ağrıları için vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Ortopedi ve travmatoloji bölümü bacak ağrıları için en çok gidilen bölümler arasındadır. Bu noktada dilerseniz ortopedi hangi hastalıklarla ilgilenir başlıklı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Genel olarak ortopedi uzman hekimleri kırıklar, çıkıklar ve buna benzer travmatik durumlarla ilgilenir. Eğer bacağınız için herhangi bir travma öyküsü yok ise ortopedi doğru bir seçim olmayabilir. Sıklıkla kas ve iskelet sistemi sorunları ortopedi ile sonlanır.

Ortopedi ile benzer nedenlerle gidilebilecek bir diğer bölüm ise fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüdür. Ağrınız rehabilite edilmesi gereken bir nedenden kaynaklanıyorsa FTR uzman hekimi probleminizi çözebilir.

Damar hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan bacak ağrısı şikayetleri için ise en doğru bölüm genelde kardiyoloji veya kalp ve damar cerrahisi bölümüdür. Bu bölümlerde ağrının kaynağının belirlenebilmesi için EKG, kan testleri, Doppler ultrason gibi çeşitli tetkikler kullanılır. Bu noktada önceki cümlede ilgili bölümlerin üzerine tıklayarak baktığı hastalıklar hakkında geniş ve detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Sinir sisteminden kaynaklanan ve bacak ağrısına sebebiyet veren sinir hasarı, bel fıtığı, omurga patolojisi gibi hastalıklar için ise gidilmesi gereken en doğru bölüm ise nörolojidir. Nöroloji bölümünde bacak ağrısının nedeninin belirlenmesi ve tedavisi için elektromiyografi (EMG), manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi ileri tetkikler yapılabilir. Önceki cümlede yer alan nöroloji bağlantısına giderek diğer olası hastalıklar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Enfeksiyon kaynaklı bir bacak ağrısı mevcut ise gidilmesi gereken bölümlerden bir tanesi intaniye ya da enfeksiyon hastalıkları bölümü olabilir. Enfeksiyon uzman hekimi bacak ağrısının sebebini belirleyebilmek için kan testleri, idrar testleri, kültür testi gibi çeşitli tetkikler isteyebilir. Eğer ağrının kaynağı olarak bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon, mantar enfeksiyonu gibi durumlar bulunursa ona göre uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.

Son yıllarda ülkemizde popülerliği artan bölümlerden bir tanesi de Algoloji bölümüdür. Algoloji sadece ağrılar üzerine odaklanan ve ciddi çözümler üreten önemli bir branştır. Ağrınız sürekli var ve kesilmiyorsa algoloji polikliniklerine de başvurabilirsiniz. Zaten bu bahsettiğim bölümlerden birine gittiğinizde diğer bölümlere yönlendirmeler olabilecektir.

Bacak ağrısı için gidilebilecek bölümleri aşağıda tablo halinde derliyorum. Tablodan seçim yapabilir veya en doğru tercih için aile hekiminize başvurabilirsiniz.

Bacak Ağrısı NedeniGidilmesi Gereken Bölüm
Kas ve iskelet sistemi hastalıklarıOrtopedi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Damar hastalıklarıKardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi
Sinir sistemi hastalıklarıNöroloji
Enfeksiyonlarİntaniye
DiğerAlgoloji

Ağrının karakteri sizi nöroloji, kalp ve damar cerrahisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, dahiliye gibi bölümlerden hangisine gitmeniz gerektiğini belirleyecektir.

Netice itibariyle bacak ağrısı için en başta aile hekiminize gitmelisiniz. Aile hekiminize şikayetlerinizi anlatıp kısaca muayene olarak daha sonra gitmeniz gereken bölüm önerisini alabilirsiniz. Eğer aile hekiminize uğramak istemiyorsanız ortopedi bölümüne gidebilirsiniz ancak ortopedi ilgi alanı dışında bir hastalık nedeniyle bacağınızın ağrıyabileceğini unutmamalısınız.


Bacak ağrısı ile ilgili bu konuyu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 13 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 18 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın