Addüktör Strain : Kasık Adele Ağrısı
Kalça eklemi hem kinestetik hem de stabilizatör olarak görev üstlendiği için hali hazırda gereğinden fazla yüklenmelere maruz kalır ve bu da deformasyonlardan büyük miktarda etkilenen eklem bileşenlerine sahip olmasına sebebiyet verir. Baktığımız zaman kalça eklemini çok ve sürekli kullanmayı gerektiren aktivite yapan kişilerde veya ısınma ve soğuma prensiplerine riayet etmeyen sporcularda fazlasıyla görülmektedir.
Bacağımızı kalça eklemine yaklaştırma fonksiyonunu üstlenen ve uyluğun medial kısmında yerleşke gösteren adduktör kaslar: adduktor longus, adduktor magnus, adduktor brevis, gracilis, obturator eksternus ve pectineustur. Özellikle adduktor longus aktivite esnasında her an aktif durumdadır ve kasın ısınmasına fırsat vermeyen antrenmanları tercih eden veya ısınma süresi hakkında bilgi sahibi olmayan bireyler, kasa bir anda kasın tolere edemeyeceği kadar yük bindirirler. Bu da ciddi bir tablo çizmekteydi ancak strain( yırtılma) sadece bu sebepten kaynaklanmaz. Kasın tolore edebileceğinden fazlaca yükle karşılaşmasının yanında, dışardan gelen bir kuvvet de straine zemin hazırlayabilir.
Özetle bu tarz aktivitelerde bulunduysanız ve kasık bölgesinde ağrı ve hassasiyet mevcutsa bir hekime danışmak akıllıca olacaktır. Zira bunun yanında farklı belirtilerde ortaya çıkabilmektedir. Kasın fonksiyonel olarak limitasyonu, lokal ödem, kızarıklık, morarma bibi belirtiler de tablonun anlaşılması için ipucu niteliğindedir. Strainler üç ayrı gruplandırma içerdiğinden, bir hekim gözlemi şarttır. Kasta tam bir rüptür varsa cerrahi müdahale elzemdir. Çünkü kasın görevini yerine getirmek için yerleştiği bölgeden ayrılması söz konusudur.
Adduktör kas yaralanmaları büyük ölçüde, iyi ısınma yapılmadan başlanılan atremanlarda, sert zemin ve uygun olmayan ekipman kullanımından kaynaklanmaktadır. Kişinin en tipik şikayeti sabahları kasık bölgesinde ağrı ve hassasiyettir. Ağrı genellikle adduktor kasın başlangıç noktasında lokalleşir ya da bacağın medialine doğru ilerleme gösterir. Kişi diz bir yolda orta hız ile ağrısız koşabilir ancak hızını arttırdığında ya da keskin dönüşler yaptığında şiddetli bir ağrı hisseder ve ağrı dolayısıyla kalça adduksiyonu yapamaz , normal eklem hareket açıklığı kısıtlanır.
Eğer henüz adduktör straini durumu ile karşılaşmamışsanız uymanız gereken kurallar basittir. Ani şekilde hızlanıp yavaşlama ve yön değiştirilmesi gereken temas sporlarından önce ısınma periyodunu sonrasında ise soğuma periyodunu atlamamalısınız. Spor salonlarında ve ağırlıkla çalışılan antrenmanlarda tolore edebileceğinizden fazla miktarda ağırlıklar kaldırmaktan vazgeçmelisiniz. Basamak basamak çıkarak kasta yeterli düzeyde bir gelişim sağladıktan sonra doğru bir güçlendirme için çalışabilirsiniz.