Topikal Tedavi Nedir? Ne İşe Yarar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Topikal tedavi, temel olarak ilaçların cilt üzerine uygulanması mantığına dayanan uygulama kolaylığı ve sistemik yan etkilerin azlığı ön plana çıkan bir uygulamadır. Topikal tedavi demek deri üzerine uygulama demektir. Ağız yoluyla alınan ilaçlar tüm insan vücudunu etkiler. Örnek vermek gerekirse hemen hemen hepimizin kullandığı Parol Tablet, ağızdan alındıktan sonra ortalama 30 dakikada etkisini gösterir ve bu etki vücudun tamamında hissedilir. Yani hem ayak ağrısı hemde diş ağrısı olan bir hasta parol tableti içtiğinde her iki bölgedeki ağrıda da bir azalma hissedilir. Oysa topikal olarak uygulanan ilaçlarda bu durum aynı değildir. Sadece lokal olarak uygulandığı bölgede etki gösterirler.

Bu noktada bizim için en büyük avantajlarından bir tanesi sistemik yan etkilerin topikal tedavilerde görülmeyecek oluşudur. Çoğu zaman bu nedenle tercih edilir. Bir diğer husus ise uygulama kolaylığıdır. Hemen ilgili cilt bölgesine sürülerek uygulanır ve etki gösterir.

Topikalin Tıbbi Tanımı:

Topikal, bir bölge veya belli bir alan ile sınırlı anlamında kullanılan bir terimdir.
Topikal Tedavi nedir
Topikal tedavi genel olarak bölgesel cilde uygulanan tedavi manasındadır.

Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra topikal olarak bir tedavi karar verme aşamasında çok dikkatli davranır. Uygulanacak olan tedavinin topikal olması halinde yeterli gelip gelmeyeceği, kar-zarar dengesi gibi onlarca farklı faktörü değerlendirir.

Genellikle Dermatoloji bölümünün kullandığı yöntemlerin başında gelen topikal tedaviler, sadece kür sağlanması istenen bölgeye uygulanır. Psöriyazis, akne vulgaris, Eritema Multiforme, Pemfigoid, Tinea Pedis vb birçok hastalığın tedavi sürecinde topikal tedavi yöntemleri uygulanır.

Topikal Tedavi’de Kullanılan İlaç Formları Nelerdir?

Topikal olarak uygulanan ilaç formları en sık olarak jel, merhem, krem, losyon, köpük, solüsyon ve macundur. Zaten halihazırda birçoğumuzun kullandığı ilaçlar formlarıdır bunlar.

Her ilaçta olduğu gibi topikal olarak uygulanan ilaçlarda doğru bir şekil ve sıklıkta kullanılmadığı zaman zarar verebilmektedir. Bu nedenle sadece hekiminizin önerdiği dozda, sıklıkta ve sürede kullanınız.

Bu konuyla alakalı aklınıza takılan bir soru var ise altta bulunan yorum kısmına yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın