NRBC | Nedir,Normal Değeri, Düşüklüğü, Yüksekliği ve Yorumlanması

24
37812

NRBC kan tahlillerinde sıkça istenen önemli parametrelerden biridir. Tahlil sonuçları çıktığı zaman nrbc değerinde bozukluk olduğunu farkeden hastalar haliyle nrbc nedir, nrbc ne demektir, nrbc nin 0 çıkması ne demek, nrbc yüksekliği, nrbc düşüklüğü ve nrbc tedavisi gibi birçok farklı aramalar yapmaktalar. İşte tam bu noktada bu soruları ortadan kaldırmak amacıyla bu yazıyı sizlere sunuyoruz. Aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi konunun alt bölümünde yer alan yorum kısmına yazarsanız hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışacağım.

NRBC Nedir?

Olası bir hastalık şüphesiyle ya da metabolizmanın genel sağlık kriterlerinin değerlendirilmesi amaçlı yapılan kan testinde NRBC değerinin yüksek çıkması çok çeşitli hastalıklara ya da enfeksiyonel rahatsızlıklara işaret edebilir.

Kan dolaşımında yer alan çekirdekli eritrositlerin çeşitli kanallarda kanser, akut ve kronik kansızlık, çeşitli enfeksiyonlar, primer hematolojik hastalıklar veya konjestif kalp yetmezliği gibi hastalıklara işaret edebilir. Fakat söz konusu şüpheler herhangi bir kesinliği olmayan verilerdir.

nrbc nedir
Nrbc nedir ile ilişkili görsel. Şekilde bir nrbc hücresi görülüyor.

Yapılacak olan kan tahlilinin gereksinim nedenleri, ortaya çıkan sonuçlar, hastalığın kaynak nedenini ve türünü daha sağlıklı saptamaktadır.

Tanım olarak NRBC; hipoksik stres veya hematolojik malignitenin sonuçlarından biri olarak oluşan eritropoietik aktivitede olağan dışı bir artışın gözlemlenmesidir. Lösemi ya da miyelodisplastik sendrom aktivitedeki doğal akışkanlığın sıra dışı bir hâl almasına örnek olabilir gösterilebilir.

Öte yandan kemik iliği metastazlarında veya talasemi gibi stres durumlarında da ortaya çıkabilir. Dolayısıyla NRBC hücresinin kanda çıkan değerleri, ortaya çıkan hastalığın bir komplikasyonu olarak kabul edilse de, bu değerler hastalığın türüne göre farklılık göstermektedir.

NRBC Yüksekliği

Periferal kanda NRBC hücresinin ortaya çıkması farklı gruplarda hastalıklara işaret edebilir. NRBC yüksekliği, saptanan hastalığın türüne ve seviyesine göre farklılık göstermektedir.

Öte yandan yalnızca yetişkinlerde değil, yeni doğmuş bebeklerde de saptanabilen NRBC, hastalıkla doğru orantılı şekilde yükseklik göstermektedir.

NRBC Düşüklüğü

Yükselme komplikasyonunda olduğu gibi NRBC düşüklüğü de benzer bir grafik ortaya çıkar. Yani saptanan hastalığın türüne ve ortaya çıkardığı komplikasyonlarına bağlı olarak NRBC değeri 0.01 olarak da tespit edilebilir, 0.10 olarak da.

NRBC Normal Değeri Dışına Çıkmasının Nedenleri

  • Talasemi: Talasemi yaygın kan hastalık türlerinden biridir. Hemoglobinin protein parçacığını bir araya getiren halkalardaki üretim faaliyetinde olağan dışı bir hataya bağlı olarak kalıtsal bir hâle gelen hastalıktır. Çok değişkenli kriterlere bağlı olarak birçok farklı gruptan hastada gözlemlenebilir.
  • Hematopoietik Stres: Hayati risk teşkil edecek hipoksi vakaları, ölümcül kanamalar, septisemi gibi kriterler hematopoietik stres etkenlerini oluşturan etkenler olarak sıralanabilir.
  • Myeloproliferatif Hastalıklar: Kronik myelositer lösemi, agnojenik myeloid metaplazi, polisitemia vera (PV), relatif polisitemi, mutlak polisitemi, ipoksik akciğer hastalığı, monge hastalığı (yüksekte yaşama) gibi ana hastalıklar dışında NRBC yüksekliğini tetikleyen genel etkenler arasında alkol, sigara ve yoğun stres de yer almaktadır.

NRBC Yüksekliği ve Düşüklüğü Tedavisi

Kanda NRBC saptanması durumunda yapılacak olan kan testleri ile söz konusu hücrelerin ortaya çıkmasını tetikleyen unsurların tespiti gerekir. Zira NRBC hücresi yukarıda da bahsettiğimiz üzere yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğmuş bebeklerde de görülebilen bir hücre türüdür. Bu nedenle ortaya çıkış nedeni, kaynak hastalığın tespiti sonrası uygulanacak tedavi kesinleşmektedir.

Yapılacak olan Tam Kan Sayımı testi, kanda yer alan NRBC hücrelerinin yükseklik ya da düşüklüğünü saptayabileceği gibi etken rol oynayan kaynak nedeni saptamada da başarılıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Dr. E Yavuz
Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz.

24 Yorum

  1. Dr.bey kızım 20 yaşında tahlillerde kediye(kedimiz var), polene alerjisi çıktı.diğer kan tahlillerinde bazı değerler normal değerlerden farklı acaba nesi var?
    Sonuç. Normal
    Nötrofil%si. 43.0………..(50.70)
    Eozinofil%si 8.8………….((0.5-5)
    NRBC%(normoblast)0.2……(0-0)
    NRBC(normiblast sayısı)…sonuc 0.01…….
    Total IgE(hormon)153.7…….
    (-<100)
    Teşekkürler

    • Merhabalar Yeşim Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sadece nötrofil, eozinofil gibi tahlil sonuçarına bakarak bir hastanın neyi olup olmadığının anlaşılması tıbben mümkün değildir. Bu tahlillere ek olarak hasta muayene edilmeli ve muayane bulgularına vakıf olunmalıdır. Lütfen bu sonuçları hastamızı muayene eden hekime gösteriniz ki bir anlam kazansın.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

  2. Merhaba Erhan Bey, Benim kızım 16 yaşında ve Pre-B-ALL losemi hastası ve şu an idame tedavisindeyiz.18 aydır NRBC hep normal değerlerdeydi.Bugünkü yapılan Tam Kan Tahlilinde;
    WBC = 4,2 3,6-10,2
    NEU = 2,7 1,7-7,6
    HGB =14,2 12,5-16,3
    PLT = 207 152-348
    NRBC =0,24 0- 0,03
    NR/W = 5,7 0-0,6
    Bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler

    • Merhabalar Ender Bey, öncelikle geçmiş olsun
      NRBC değeri birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu değişikliğin nedeni laboratuvarda çalışılan cihaz kaynaklı değişebileceği gibi vücuttaki patolojik durumlar neticesinde de değişebilir. Bu değişimin sebebinin belirlenebilmesi için düzenli olarak takibe gittiğiniz hekiminize başvurmalısınız. ALL hastamız için muayene bulguları, diğer tahlil ve tetkik sonuçlarını bilmeden benim söyleceğim şeyler olasılıktan öteye geçmeyecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

  3. Mrb hocam oğlum 6 yaşında hafif öksürük burun tıkanıklığı var birde kanli balgam cikardi..Doktora goturdm RBC 5.27 HGB 13.3 MPV 8.7 PDW 8.7 BASO 0.09 NRBC# 0 cıktı doktorum antinniyoruk yazdı yolladı pek aydınlanamadım..

    • Merhabalar Sıdıka Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tahmin ettiğiniz üzere hastayı muayene etmeden sizi aydınlatabilmem çok olası değildir ancak muayene sonuclarını tahlil bilgileri eşliğinde değerlendirdikten sonra antibiyotik yazan hekiminizin tedavisine uymanızı önereceğim.Tedaviyi hekiminizin bahsettiği dozlarda ve uygun gördüğü süre boyunca uygulayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    • Kan üre azotu (BUN) 23 5 – 18 mg/dL
      Yüksek
      Kreatinin 0,85 0,26 – 0,77 mg/dL
      Yüksek
      Fosfor 3,2 4 – 7 mg/dL
      Düşük
      Vitamin B12 163 179 – 719 pg/mL
      Düşük
      HGB (Hemoglobin) 15,1 11 – 14,5 g/dL
      Yüksek
      HCT (Hematokrit) 43,7 33,9 – 43,5 %
      Yüksek
      MCH (Ortalama Hücre Hemoglobin) 30,5 25,2 – 30,2 pg
      Yüksek
      NRBC# 0,00 0,03 – 0,13 x10.e9/L
      Düşük
      Bu 17 yaş oğlumu kan sonuçleri.
      Bu sonuçlardan ne hasta olduğu teşhisi belli olurmu, çunku hastaliğini araştirilyor,,hanuz teşhisi belli değil.Lutfan yardimçi olarmisiniz hocam.

      • Merhabalar Ayşegül Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
        Sadece bu sonuçlara bakarak herhangi bir hastalığın teşhisini koymak doğru olmayacaktır. Muayene bulguları eşliğinde bu tahlil sonuçları anlam kazanabilir. Onu da oğlunuzun muayenesini yapan doktor değerlendirmelidir. Ben oğlunuzu muayene etmeksizin bu tahlil sonuçlarına bakarak tanı koyamam.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    • Selamlar Nazan Hanım,öncelikle geçmiş olsun.
      Bu konuda detaylı bilgi verebilmem için ilgili tahlilin fotoğrafını göndermeniz haline bilgi vereceğim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    • Selamlar Aynur Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Nrbc değeriniz ile ilgili aklınızda soru işaretleri var ise tekrar tahlil yaptırabilirsiniz. Bazı durumlarda kan tahlili değerleri hatalı çıkabilmektedir. Diğer tahlili sonucunuzu da paylaşırsanız hakkında konuşabiliriz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        • Selamlar Harun Bey, öncelikle geçmiş olsun.
          Oğlunuzun nrbc değerleri kan tahlillerinin çalışıldığı laboratuvara göre yüksek gelmiş. Bu durum tek başına bir patolojik durumu işaret etmez. Hastanın muayene bulgularıyla beraber değerlendirilmesi durumunda bir sonuç çıkarılabilir. Bu nedenle kan tahlilini isteyen hekime danışmak en doğru yaklaşım olacaktır.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

  4. Slm hocam ben 60 yaşındayım dünkü tahlilde nrbc değeri 0.6 çıktı ,tahlıi sebebi 3ay önce gece yataktan anıdan kalktım başım döndü ve bayılmışım kendimi yerde buldum tabi kaburgalarım kırıldı bu arada , acilen gırdim 4gun hastanede tuttular ancak kendime gelebildim , sonra saldılar hiç bir netice vermeden kapıda tekrar başım döndü yine acile gırdim kalp beyin bir şey yok dediler ve çıkardılar , norolojiye git dediler ,sonra bir akrabam bu kulaktan olabilir zarlar oynamış yerinden derdi gittim bir kbb anlatıma göre derdi evet zar oynamış ilaç verdi kullandım bir müddet sonra daha iyim sonra bir şehir hastaneye gittim 3ay sonra kbb yüzümdeki yorgün görünce bir tahlil istedi ve nrbc değeri yüksek çıktı bir şey yok dediler

  5. Hocam 3 yaşındaki oğlumun kan değerleri aşağıdaki gibi. NRBC# değerinin düşük olması bizi tedirgin etti. siz nasıl yorumlarsınız bu durumu. Oğlumda yemek yememe sorunu var, sadece günde 2 tane süt ile günlerce bişey yemediği oluyor. teşekkürlerimle.

    WBC 9,29 10³/mm
    HGB 11,8 g/dL 10,1 – 12,7
    MPV H 10,9 fL 8,7 – 10,6
    BASO H 0,1 10³/mm³ 0,01 – 0,07
    BASO% H 1,1 % 0,1 – 1,0
    NRBC% 0,1 ug/dL
    NRBC# L 0,01 mmol/L 0,03 – 0,32

Haydi Hemen Bir YORUM Yazın

Please enter your comment!
Please enter your name here