Normal Bir İnsan Günde Kaç Defa Tuvalete Çıkmalı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tuvalete gitme eğilimimiz genel olarak insanlar tarafından kontrol edilecek bir durum olarak görülmez ancak bazı durumlarda tuvalete çıkma sıklığı arttığında veya çok azaldığında bu durumu önemseriz ve normal bir insan günce kaç defa tuvalete çıkar merak ederiz. Bu konuda ortalama olarak alınan değerler herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerde görülmesi muhtemel sayılardır. İnsanların bazı hastalıkları nedeni ile de bu sayılarda artış olabileceği gibi azalışta olabilir.

Günde Kaç Defa Tuvalete Çıkılmalı?

Bu konuda kesin bir sayı belirlemek oldukça zordur. Çünkü insanların metabolizmalarının farklı olmasının yanı sıra günlük gıda tüketimlerinin farklı olması bu sayıyı değiştirebilir. Aynı zamanda insanlar günlük tüketimlerini artırdıklarında da tuvalete çıkma sayılarında artışlar oluşabilir. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan bir kişi ortalama olarak günde 5 ila 6 kere idrar yapması normal olarak karşılanır. Yine ortalama olarak bir buçuk litre idrar çıkarması normal olmakla birlikte tüketilen sıvılara bağlı olarak bu oranda değişmeler oluşabilir.

İdrarın dışında büyük tuvalete çıkma ortalama olarak günde bir veya iki kere normal olarak karşılanır. (Net bir kaide yoktur. Hastaya özel bir durum olarak değerlendirilmelidir.) [1]Physiology, Defecation – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

838 erkek ve 1059 kadınla yapılan bir bilimsel çalışmada kaka alışkanlıklarının istatistikleri tutuldu. Günde 1 kere dışkılamanın olduğu düzenli 24 saatlik döngü erkeklerin sadece % 40’ında ve kadınların % 33’ünde belirgindi. Erkeklerin % 7’si ve kadınların % 4’ü günde iki veya üç kez düzenli bir bağırsak alışkanlığına sahip görünüyordu. [2]Defecation frequency and timing, and stool form in the general population: a prospective study. – PMC (nih.gov)

Büyük tuvalet idrar atımına göre farklılık gösterir. Bazı insanlar bağırsak terbiyesi denilen duruma bağlı kalarak günün belirli saatlerin büyük tuvaletini yaparak bir periyot haline getirmektedir. Tabi bu durumunda aksaması görülebilir. Kişinin örnek olarak yüksek gıda tüketmesinin yanı sıra bağırsakların harekete geçiren gıdalar tüketmesi büyük tuvalet zamanlarını değiştirebileceği gibi sıklığını da değiştirir.

Hangi Durumlarda Şüphelenilmelidir?

Bireylerin yaşadığı bazı durumlarda tuvalet sıklıklarının bazı sorunlar nedeni ile değiştiği anlaşılabilir. Günde en az bir kere tuvalete çıkmayanlar bu durumdan şüphelenebilir. Yetişkin insanlar birkaç gün büyük tuvalete çıkmadıklarında bu durumun araştırılmasını sağlamalıdır.

Büyük tuvalete çıkma sayısının azalması gibi artması da önemlidir. Eğer günde üç veya dört seferden fazla tuvalete çıkmanın yanı sıra ishal görülürse bir hastalıktan şüphelenebilir. Böyle durumlarda acil olarak doktora gidilmesi gerekir.

gunde kac defa kaka yapilir
Kabızlık, bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.

İdrar atımlarında da ortalama sayıların dışına çıkıldığında ve bu durumun belirli süreler devam ettiği durumlarda yaşanılan sorunların araştırılması ve tedavi gerekiyorsa tedavinin başlatılması gerekir.

Tuvalete Çıkma Sıklığı Neden Değişir?

Eğer büyük tuvalete çıkma sayınızda ciddi azalışlar görülüyorsa bu durumda kabızlıktan şüphelenebilirsiniz. Halk arasında oldukça aşina olunan bu rahatsızlığı birçok nedeni olabilir. O anki yenilen gıdalardan meydana gelebileceği gibi farklı hastalıkların tepkimesi olarak da görülebilir.

Tuvalete çıkma sıklığınızda artış görüldüğünde ise ve özellikle ishal durumları baş gösteriyorsa bu durumda da doktora başvurulmalıdır. Birçok hastalık vücutta belirti olarak ishal ve sık tuvalete çıkma durumlarını beraberinde getirir ve bu durum insanları olumsuz etkiler.

FaktörlerEtkisi
YaşÇocuklar genellikle yetişkinlerden daha çok sayıda büyük abdestini yaparlar.
CinsiyetKadınlar erkeklerden daha sık büyük abdestini yapma eğilimi gösterirler.
Beslenme şekliLif bakımından zengin beslenen insanlar daha çok sayıda büyük abdestini yaparlar.
Bağırsak hareketlerinin düzeniBazı insanlar günde 1 kez büyük abdestini yaparken, bazıları günde 2-3 kez büyük abdestini yapabilir. Bunu da normal karşılayabiliriz.
Sağlık sorunlarıİrritabl bağırsak sendromu ve bazı ilaçlar kabızlık gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Tedavi için Dahiliye bölüme başvurmanız gerekir. İç hastalıklar uzmanı durumu inceleyerek gerekli testleri  yapıp tedaviye başlayıp tuvalete çıkma sıklığınızdaki bu değişimlerin tedavi edilmesini sağlayarak bu durumunda düzene girmesini sağlayabilir. Ayrıca durumunuzu detaylı bir biçimde yorum bölümüne yazabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 9 Mayıs 2018 tarihinde yazıldı. Ardından 2 Kasım 2023 tarihinde güncellendi.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Normal Bir İnsan Günde Kaç Defa Tuvalete Çıkmalı?” üzerine 12 yorum

  1. Mrb hocam önceden yemek yediğimde hemen bir gaz sancısı ve yarım saat içinde tualete gdiiyordum son 2 aydır o sorun ortadan kalktı ama bu seferde şişkinlik migdemde ağrı ve tualete çıkma sayım azaldı zorla yapıyorum adeta oda az az yemek yiyorum yanlız çıkartmakta zorlaniorum geirmelerim arttı gaz arttı dailiyeye gittim gaita testi istedi huzursuz bağırsak sendromundan şüphelendi ama kolonoskopi ve endoskopiye gerek duymadığını söyledi bense miğde ve bağırsak kanserinden korkuyorum

    Cevapla
  2. Merhabalar ben 32 yaşındayım uzun süredir vardi aslında bu rahatsızlığım ama son zamanlarda beni rahatsız etmeye başladı günde bir defa büyük tuvalete çıkıyorum ama bazen de ishal oluyorum bir anda ve bi kac gün kabıza çeviriyor karnımda aşırı bir şişlik ağrı sancı ve migde bulantısı oluyor

    Cevapla
  3. merhabalar iyi günler Ben gün içerisinde büyük tuvalete çıkmıyorum ertesi gün çıkıyorum o da bir kez normal mi ?

    Cevapla
    • Merhabalar Hamide Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İki günde bir kere hastanın metabolizmasına, boyuna, kilosuna, hastalıklarının olup olmadığına, tüketime ve diğer birçok farklı faktöre bağlı olarak bazı durumlarda normal kabul edilebilir ancak en net bilgiyi muayene olduktan sonra alabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  4. Hocam Merhabalar, 31 yaşındayım. Ben günde ortalama 5-6 defa büyük tuvalete çıkıyorum. Olup olmadık yerde tuvaletim geliyor. Bu durum aslında uzun yıllardır var. Hiç muayene olmadım, zannedersem bağırsaklarla ilgili sorun vardır diye düşünüyorum. Hangi bölümden randevu almam lazım? Kolay gelsin

    Cevapla
  5. merhabalar ben ne kadar yemek yesem de kilo alamıyorum ve büyük abdest konusunda geçikme sıkıntısı yasiyorum, orada olduğunu hissettiriyor ama vücudum dışarı atmaya yönelik bir harekette bulunmuyor. 5 veya 10 gün aralağinda büyük abdestim için tuvalete çıkabiliyorum. bunu önlemek için yediğim yemek kadar çorba içiyorum ama işe yaramıyor. bazen ağrı yanma hissettirebiliyor ama her seferinde değil ne önerirsiniz tesekkürler

    Cevapla
    • Merhabalar Selim Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz gecikme sıkıntısı bağırsaklarda ilgil bir çok hastalığı işaret edebileceği gibi beslenmeye bağlı ciddi olmayan durumlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Muayene etmeksizin birseyler söylemem doğru olmayacaktır. Dilerseniz sizde gastroenteroloji ya da genel dahiliye bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
    • Merhaba hocam kolon kanseriyim ameliyat oldum hala vücudumda kanser tümöru var 3 ayda bi kontrole gidiyorum. Büyük tuvalet konusunda sorunum var iki günde bi gidiyorum. Ameliyat dan sonra oldu bu önceden pek böyle şeyler olmuyordu .Genel cerraha gidiyorum ilac veriyorlar o ilaclarda ishal yapıyor 4 gun sürüyor sulu bi şekilde oluyor, bu seferde ishalle uğraşıyorum ne yapacağımı şaşırdim

      Cevapla
  6. Merhaba buyuk tuvaletimde yediklerim oldugu gibi cikiyor normalmi 3 gundur ve sakincasi varmidir acaba tesekkurler

    Cevapla
    • Merhabalar İlyas Bey,öncelikle geçmiş olsun.
      Yediğiniz besinler ağızdan girdiği andan itibaren sindirime uğramaya başlar. Mide ve bağırsaklarda bulamaç haline getirilir. Yani yediğiniz gibi çıkma tabiri sağlıklı bir insanda mümkün değildir. En yakın zamanda bir gastroenteroloji uzmanından randevu alarak muayene olunuz. Dilerseniz gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
      • Mrhbalar efendim bende sabahdan sabaha buyuk tuvaletimi yapabiliyorum bagirsaklarimin yeterince çalismadigini düşünüyorum siz ne önerirsiniz acaba sizce normalmi benim durumum

        Cevapla
        • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
          Tuvalete çıkma sıklığınız iyi olarak değerlendirilebilir. Sadece bu veriye bakarak bagırsaklarınızın çalışmasını değerlendiremem.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Cevapla

Yorum yapın