Kıl Dönmesine Hangi Bölüm Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kıl Dönmesine Hangi Bölüm Bakar? Hangi Doktor Bakar?

Kıl dönmesine hangi bölüm bakar konusuna geçmeden önce kısaca bilgiler verelim. Tıp dilinde Pilodinal Sinüs olarak adlandırılan kıl dönmesi hastalığı, makat bölgesi hastalıkları arasında en sık rastlanan türdür. Genellikle genç ve orta yaş erkek gruplarında olduğu düşünülse de, orta ve ileri yaş kadın gruplarında da sıkça rastlanmaktadır.

kil donmesine hangi bolum bakar
Kıl dönmesine hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Hastalığın yapısı gereği cilt altında zamanla biriken kıl, tüy ve yabancı maddelerin alerji ve enfeksiyona yola açmasıyla oluşur. Deri altına nüfuz eden bu yabancı maddeler, sistem tarafından vücuttan atılmaya çalışılır. Ancak cilt altında biriken bu maddeleri dışarı atamayan vücut, bölgede oluşan kıl yumağının dışa doğru değil, içe doğru uzamasıyla birlikte enfeksiyon ve bölgede tahriş ile uyarı verir. Seviyelerine göre hastaların ciddi sancı nöbetleri yaşamasına neden olan kıl dönmesi, günlük yaşamı etkileyen bir hastalık türüdür. İnsanlar bu konuyla ilgili şu aramaları yapmaktadırlar:

  1. Kıl dönmesi için hangi bölüme gidilir?
  2. Kıl dönmesi için hangi doktora gidilir?
  3. Kıl dönmesi hangi bölüme girer?
  4. Kıl dönmesine hangi bölüm bakar?

Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde kıl dönmesine hangi bölüm bakar konusuna açıklık getirelim.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) için Hangi Bölüme Gidilir?

Genellikle kıyafetlerden kuyruk sokumu bölgesine dökülen yabancı maddelerin, kıl, tüy ve pamuksu tiftik olarak tanımlanan dokuların cilt altına birikmesi ve vücudun deriden atamaması ile ortaya çıkar. Peki, olası bir kıl dönmesi rahatsızlığında ne yapmanız gerekiyor? İlk olarak başvuracağınız bölüm Genel Cerrahi kliniğidir. Hastalığın seviyesine, türüne ve vücutta yarattığı komplikasyonlara göre gerekli tedavi yöntemi belirlenir. Genel Cerrahi dalının alt branşı olan Proktoloji bu aşamada devreye girer. Makat hastalıkları alanında uzman bir Proktoloji doktoru, hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Peki, hastalığın ilk gözlem aşamasında dikkat edilecek belli başlı hususlar nelerdir? Bu noktada proktoloji hangi hastalıklara bakar? ve genel cerrahi hangi hastalıklara bakar? başlıklı yazılarımızı okumanız oldukça faydalı olacaktır.

  • Makat bölgesinde apse oluşumu. Vücut oluşan apseyi kendi kontrolünde yok etmeye çalışacaktır. Bu aşamada sıvı akışına müdahale etmemeniz gerekir. Kıl dönmesi rahatsızlığının ilk aşaması olarak tanımlanabilir.
  • Deri altında biriken kıl, tüy ve yabancı maddeler içinde vücut bölgede oluşan dokuyu bir zar ile korumaya alır. Bu da apse oluşumu dediğimiz evrenin başlangıcıdır.
  • Kıl dönmesi yaşadığınız bölgede ağrı hissiyatı. Oluşan apsenin boşalması sırasında bazı durumlarda çok şiddetli ağrılar yaşanabilir.
  • Apse oluşumunda şişlik meydana gelir ve çoğu zaman günlük hayatı etkiler. Apse ve şişliğin ardından bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Yüksek ateş bu komplikasyonların en sık rastlananıdır. 10 günü aşan apse boşaltılma işlemi bu süreçte bölgede ciddi baskı oluşumuna ve şiddetli ağrılara neden olur.

Kıl dönmesine hangi bölüm bakar başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yourm bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

Yorum yapın