Gebelerde Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Gebelikte tetanoz aşısı uygulaması doğum öncesinde, doğum esnasında, doğum sonrasında anne ve bebek açısından morbidite ve mortalitelerin en düşük seviyelere çekilmesini amaçlayan bir programdır. Ülkemizde aile hekimliği uygulaması kapsamında tespit edilen gebelikler ilgili kişilerin aile hekimlerine bildirilir. Aile hekimleri bu bildirimler doğrultusunda gebelere ulaşarak aile sağlığı merkezine davet ederler. Aile Sağlığı Merkezi’nde gerekli tetkik ve muayeneler neticesinde gebelik dosyaları oluşturulur. Bu aşamadan sonra gebeler aile hekimleri tarafından takip edilirler.

gebelerde tetanoz aşısının yapılma zamanı
Gebelikte TD 1. doz 16. haftada uygulanır.

Rutin olarak gebe izlem, TD aşılaması, şeker yükleme testi(OGTT), kan tahlilleri ve diğer bazı testleri zamanı geldiğinde hekimleri tarafından çağrılarak yaptırılır.

Bu yazıya da mutlaka göz gezdiriniz.

Aile Hekimi Sağlık Ocağında Tetanoz Aşısı Yapar mı?

Risk taşımayan gebeler aksi bir durum olmadığı sürece 4 defa gebe izleme çağrılırlar. Gebe izlem içerisinde hastanın muayenesi, kan tahlilleri ve ölçümleri yapılır. Gebeliğin 4 . ayına yani 16. haftaya geldiğimizde gebe aile sağlığı merkezine davet edilir ve TD yani tetanoz aşısı uygulaması yapılacaktır.

Göz gezdirmenizi tavsiye ediyorum.

Aile Hekimi Hangi Kan Tahlillerini Yapabilir?

Tetanoz aşısı yaptırmadınız ve paslı demir mi battı?

Demir Batması için Hangi Bölüme Gidilir?
Uygulanacak TD DozuUygulama Zamanı
TD 1.dozGebeliğin 4. ayında
TD 2.dozİlk dozdan 4 hafta sonra
TD 3.dozİkinci dozdan 6 ay sonra
TD 4.doz3.dozdan 1 yıl sonra
TD 5.doz4. dozdan 1 yıl sonra
Hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır sorusuna cevaben tablomuz.

Tüm gebelik boyunca 2 doz tetanoz aşısı uygulanır. Bunlara ek olarak 3 doz daha TD aşısı uygulanması halinde doğurganlık çağı dediğimiz 15 ile 49 yaş arası dönemin tamamında koruyuculuğu bulunmaktadır.

Doz SayısıKoruyuculuğu
1 doz Belirsiz
2 doz1 ile 3 yıl arası
3 doz 5 yıl
4 doz10 yıl
5 doz Doğurganlık çağı boyunca
Tetanoz TD aşısı uygulanan doz sayısına göre koruyuculuk durumu.

Yazımı bitirirken gebelikte TD aşısı uygulanması ile alakalı olarak aklınıza takılanları yorum bölümüne yazmanız halinde cevaplayacağımı söyleyeceğim. Yorumlarınızı bekliyorum. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın