Aile Hekimi Hangi Kan Tahlillerini Yapabilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Aile hekimi, aile hekimliği adı verilen tıp branşının temel görevlerini yerine getiren doktorlara verilen isimdir. Başta bebek ve çocuk olmak üzere tüm diğer bireylere koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini sunmakla yükümlüdürler. Kırsal alanlarda ulaşımı zor olan bölgelere dahi mobil hizmeti kapsamında ulaşmak ve bebeklerin aşılarını, periyodik izlemlerini yapmak, ev ziyaretlerinde bulunmak gibi temel görevleri icra etmektedirler. Sağlık bakanlığının yapmış olduğu aile hekimi tanımına bakacak olursak :

Aile hekimleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplerdir.

Halk İçin (istanbulsaglik.gov.tr)

Bu kapsamda aile hekimleri hasta bireylerin hastalıklarını teşhis edebilmek ve bu teşhisler doğrultusunda doğru tedaviyi verebilmek için bir takım tahliller isteme hakkına sahiptirler. Bu tahlillerin hangileri olduğu ve hangi durumlarda istenebileceği konusunu yazımızın devamında işleyeceğiz.

Aile Hekimi Hangi Kan Tahlillerini İsteyebilir?

Sıradan bir günde herhangi bir rahatsızlığınız için aile hekiminize gidiyorsunuz. Öncelikle girişte sıra alıyorsunuz ve hekiminizi sizden önce gelmiş olan hastaları bitirmesi için beklemeye koyuluyorsunuz. 15 dakika geçiyor ve sıra size geliyor. Hekiminiz şikayetinizi veya gelme nedeninizi soruyor anlatmaya başlıyorsunuz.

Gerek gördüğü durumlarda fizik muayene yapan hekiminiz bazı hastalıkların ekarte edilmesi veya hastalığınızı kesinleştirebilmek için sizden tahlil istemeyi düşünüyor. Tam bu noktada bu hikayeyi sonlandırıyor ve aile hekiminizin isteme olasılığı olan tahlilleri teker teker inceleyip , paylaşmaya başlıyoruz.

aile hekimi tahlilleri
Bu görselde benim hali hazırda kullanmış olduğum aile hekimliği sistemindeki istenebilecek tahlilleri görmektesiniz.

Sağlık ocaklarında istenebilecek tüm tahlillerin her birini teker teker yazmak yerine en sık istediğim tahlillerden bahsedeceğim. Çünkü sağlık ocakları grup gruptur. Her sağlık ocağında aynı kan tahlilleri istenmeyebilir. Sağlık ocağında istenen tahlillerin genel listesini üstteki görselden görebilirsiniz. Benim en sık istediğim kan tahlilleri şunlardır :

  • Hemogram
  • İdrar Tetkiki
  • Biyokimya
  • HbA1c
  • Beta HCG
  • Glukoz
  • Serbest T3, T4 ve TSH
  • Direkt, İndirekt ve Total Bilirübin
  • CRP
  • Ferritin
  • Folat
  • Kan Grubu

Bu konuyla ilgili olarak aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi doğrudan yorum kısmına yazarsanız elimden geldiğince kısa sürede cevaplayacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Aile Hekimi Hangi Kan Tahlillerini Yapabilir?” üzerine 8 yorum

  1. İzmirde aile hekiminde,bir Bag_kur emeklisi olarak,kan tahlillerimi ne kadar zaman aralagında yaptırabilirim.

    Cevapla
    • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Randevu aldığınız gün içerisinde çalışılan laboratuvarların yoğunluğuna da bağlı olarak tahmini olarak yarım gün içerisinde halledebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
    • Merhabalar Müjgan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bulunduğunuz bölgede aile hekimlerinin çalıştığı laboratuvarlar hakkında fikir sahibi olmamakla birlikte muhtemelen aile hekiminiz bu tahlili isteyemeyecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
    • Merhabalar Berrin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Aile hekimliği birimlerinin bağlı olduğu laboratuvara bağlı olarak aile hekimleri genellikle bu tahlilleri yapabilirler ancak istisnai durumlar olabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın