Muayene sonucu kişi % 40 ve üzeri özür durumunun olması halinde engelli sağlık kurulu raporu alır.
İçerik Başlıkları
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nedir?
Bireylerde fiziksel veya zihinsel açıdan özür durumlarının gerek doğuştan gerekse sonradan olması halinde bu kişilere engelli sağlık kurulu raporu verilir. Ancak özürlülük oranın en az % 40 olması bu raporun kişilere verilmesinde aranılan şarttır. Engelli sağlık kurulu raporunu alan kişiler örneğin devlete ödemeleri gereken bazı vergilerden muaf olurlar. Bu kişilerin aynı zamanda devlet veya özel iş yerleri fark etmeksizin fiziki koşulların uygun olmasıyla birlikte çalışabilir durumdalar ise istihdam edilmeleri şarttır.

Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Avantajları
Tüm özürlü haklarının değerlendirme içerisine alındığı özürlü veya engelli sağlık kurulu raporuna göre bu raporu alan kişiler yaşamda ki bazı konularda öncelik hakkına ve bazı vergilerden muaf olma hakkına sahiptirler. Bu konuyla ilgili detaylar şöyledir:
- Sağlık kurulu raporunun alınmasında engelli bireylerden ücret alınmamaktadır.
- Poliklinik hizmetleri engelli bireylere öncelik hakkı tanır.
- Sahip olunan ev 200 metre kareyi geçmiyor ve tek bir meskene sahip olunmuş ise bu kişiler emlak vergisi ödemekten muaf olurlar.
- Engelli bireyler şehir içi otobüslere, vapurlara vb. ulaşım araçlarına binerken ücret ödemek zorunda değildirler.
- Su, doğal gaz ve ev temizliği gibi ücretlendirmelerde indirimli fiyatlarla yararlanabilirler. Fakat bunun için bağlı bulundukları şehirde ki belediye kuruluşlarına başvurmaları gerekir.
- Rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanma hakları bulunur.
- İŞKUR’a kayıtlı olunması gerekçesi ile işsiz olan engelli bireyler İŞKUR eğitimlerinden yararlanabilme hakkına sahiptirler.
- Sakatlıkları dolayısıyla vergi indiriminden yararlanabilirler.
- Erken emekli olma hakkına sahiptirler.
- % 50 ve üzeri engel durumlarında evde bakım hizmetlerinden yararlanılabilir.
- 2022 engelli aylığı ile vakıf aylıklarından yararlanılabilir.
- Özür durumu % 40 ve üzeri olan kişiler THY’dan hem iç hem de dış hatlarda % 25 oranında indirim hakkı elde ederler.
- Yolcu otobüslerinde % 30 oranında indirimden faydalanma hakları bulunur.
- Kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilme hakkına sahiptirler.
- GSM operatörleri özürlü bireylere yönelik olarak avantajlı paketler sunarlar.
- Ücretli park girişleri gibi yerlerde ve tiyatro gibi kültür merkezi girişlerinde indirimli ücretlerden faydalanma hakkına sahiptirler.
- İndirimli internet kullanımı elde ederler.
- Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı olan tüm tesislere ücretli girişlerde ya indirimli yada ücretsiz olarak giriş yaparlar.
- ÖSYM sınavlarına girerken engel durumlarına göre özel sınıflardan yararlanma hakkı elde ederler.
Tüm bunlarla birlikte özürlü sağlık kurulu raporu alma hakkı elde edenler Digitürk kullanım bedelinden de yine indirimli fiyatlarla faydalanırlar.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Kimlere Verilir?
Engelli bireyler ve aileleri devletin kendilerine sağlamış oldukları özel haklardan yararlanabilme imkanına sahiptirler. Buna göre özürlü sağlık kurulu raporu kimlere verilir? Özürlü sağlık kurulu raporunun alınmasında özürlülük oranının % ile ifadesi önemlidir.
Eğer kişiler gerek zihinsel gerekse fiziksel açıdan olsun fark etmeksizin % 40 oranında ve üzeri oranlarda özürlülük haline sahipler ve bu durum gerekli muayene ve tetkikler sonucunda ortaya çıkmış ise bu kişiler özürlü sağlık kurulu raporunu elde edebilirler.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Öncelikli olarak yapılması gereken devlet tarafından yetkilendirilmiş tam teşekküllü hastanelere başvurmaktır. Devlet tarafından yetki verilen tam teşekküllü hastanelerde özür durumu gösteren bireylerin engelli raporu almaları için sağlık raporu birimleri vardır.
Engelli sağlık raporu almak isteyen kişiler veya bu kişilerin velileri sağlık kurulu birimlerine başvuruda bulunarak gerekli muayenelerin yapılmasının ardından özürlülük oranın en az % 40 olması halinde bu kişilere özürlü sağlık kurulu raporu verilecektir. Özürlü sağlık kurulu raporu nasıl alınır konusuna ilişkin bilinmesi gereken bir diğer ayrıntılarda şunlardır: Engelli raporu başvuru dilekçesi gereklidir.
Bu dilekçe başvuruda bulunulan hastaneden temin edilebilir. Kimlik fotokopisi gereklidir. En az 2 adet fotoğraf gereklidir. Bazı hastaneler 2 fotoğraf talep ederken bazıları ise 2’den daha fazla fotoğraf talep etmektedirler.
Bu gerekli evrakların ardından başvuruda bulunulan hastanede muayene ve tetkikler yapılır. Sonuçlar doktorlardan oluşan heyete gönderilir. Eğer engel durumu raporda % 40 veya üzeri olarak belirtiliyor ise bu raporu alan bireyler engelli olarak kabul edilirler.
Alınan engelli sağlık raporlarına itiraz süreci ile ilgili olarak hazırlamış olduğumuz Hakem Hastaneleri ve İtiraz Süreci başlıklı yazımıza hemen geçebilirsiniz.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi
Tam teşekküllü hastanelerden alınan özürlü sağlık kurulu raporu geçerlilik süresi daimi veya belli bir süre arz edebilir. Sahip olunan özür durumunun iyileşme süreci uzun bir dönem gerektiriyor ise ve özür durumunun iyileşme ihtimali henüz bulunmuyor ise bu kişilere özürlü sağlık kurulu raporu daimi süre boyunca verilir.
Eğer özür durumunun iyileşme süreci bulunuyor ise raporun belli bir süreliğine verilmesi ön görülebilir. Genel olarak bu sürenin en az 2 yıl olarak düzenlendiği görülür. Eğer 3 defa özürlü sağlık kurulu raporu alınmış ise artık bu rapor süresiz olarak düzenlenir.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Ücreti
Merak edilen diğer bir konu da özürlü sağlık kurulu raporu ücreti olmaktadır. Engelli sağlık kurulu raporu almak için tam teşekküllü hastanelere başvuru da bulunan kişilerden hiçbir şekilde ücret talep edilmemesi uygun görülür. Kısaca bu raporu almaya hakkı olan bireyler aldıkları rapor itibari ile hiçbir ücret ödemezler.
Dilerseniz Engelli Raporu başlıklı yazımıza geçerek okumaya devam edebilir, aklınıza takılan sorulara cevap bulabilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.
Slm.benim.orta seviye astım,alerjik rinit,2 ( ventofor kombi 400mg,ventolin inhaller,levmont fluoxnase nasal sıprey)kez tüberküloz şekeli(ilki tedavisiz,ikinci verem savaş dispanser tedavili),kanama yapacak ülser,(nexium 40 mg,antepsin ,renne duo)belde 2 adet fıtık,orta derece kamburluk,nöropati 2 kez raporlu ilaçlar(parkeyn,nepitin 800mg) endokrin metebolzma pol.tiroid nodül ve intahaplanmadan tedavi 2 yıl.akciğerde 3 tane kitle ve sekel TBC izleri var.tedavi ve 6 ayda bir kontrol.İstanbul yedi kule göğüs has.hastanesinde.engelli raporu alabilirmiyim.oran ne olur.lütfen yorumlarmısınız.
Merhabalar Alim Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Bahsi geçen rahatsızlıkların varlığında engelli raporu alabilme olasılığınız tabi ki var ancak puanlama konusunda göğüs hastalıkları, nöroloji gibi branşların hekimleri tarafından değerlendirilmelisiniz. Bunun dışında söyleceğim her şey olasıklıktan ibaret olacaktır.
Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
fırat universitesinden aldıgım sGLIK KURULU RAPORUM E DEVLETTE VE E NABIZDA GÖRUNMÜYOR NE YAPABİLİRİM
Ben ailem ve çevreme karşı kendimi iyi anlatmadığım için hassa ve alınganlığımdan dolayı derdimi anlatamıyorum.benim askerden muaf tc sağlık kurulu raporum var.ben engelli raporu almak için Kayseri şehir hastanesinden dilekçe örneği almam gerekir mi?
Merhabalar Eyüp Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Sorunuzu net olarak anlayamadım. Daha detaylı yazabilirseniz yardımcı olmak isterim.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.