Engelli Araç Alımı için Gerekli Evraklar

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Engelli Araç Alımı için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli raporunun alınmasıyla birlikte engelli yurttaşlara tanınan ve en çok rağbet gören olanaklardan biri olan engelli araç alımı için gereken evraklar dışında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar da mevcut. Raporda yer alan özel noktalar, ÖTV ve MTV indiriminden faydalanmak için gerekli olan rapor derecesi gibi.

engelli arac alimi icin gerekli evraklar 2022
Engelli araç alımı için gerekli evraklar 2022 ile ilişkili görsel.

2013 yılında mevzuatta yapılan değişikliklerin ardından birçok düzenleme yasalaşmış ancak engelli yurttaşların gereklilik olarak görülen talepleri tam karşılığını bulamamıştı. Geçtiğimiz yıllarda (2017) ilgili mevzuatta yapılan değişikliklerle birlikte engelli araç alımı ile ilgili birçok bürokratik düzenlemeler yürürlüğe girerken ÖTV ve MTV indirimi için de çeşitli yenilikler gündeme gelmiş durumdadır.

Mevzuattaki düzenlemelerle ilgili çalışmalar devam ettiği ve şu an yürürlükte olan yasalar henüz netlik kazanmadığı için mevcut yasalar üzerinden engelli araç alımı için gerekli evraklar hakkında bilgileri paylaşıyoruz.

Engelli Araç Alımı için Gerekli Belgeler 2022

  1. Engelli bireyin devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ya da tıp fakültelerinden birinden aldığı engelli raporu. (Özel hastaneler engelli raporu vermek için yetki sahibi değillerdir.)
  2. Engelli araç sahibi olmak isteyen engelli bireylerin engelliliklerinin ispatı niteliği taşıyan engelli rapor derecesi %90 ve üzeri olmak zorundadır.
  3. %90 raporu olup engelli araç almak isteyen kişinin aracı kendisinin kullanmasına engel teşkil etmeyecek bir durum kurul tarafından onay görmüşse, “H sınıfı ehliyet alır”, “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vites araç kullanabilir” ibaresi yer alır.
  4. Raporda “Özel tertibatlı araç kullanabilir” ibaresinin yer alması durumunda satın alınan aracı yalnızca engelli bireyin kendisiOtomatik vites araç kullanabilir” -ortopedik bir durum olup sol ayakla ilgilidir- ibaresinin yer alması durumunda aracı engelli birey dışında herkes kullanabilir. Yapılan son düzenlemeyle birlikte “engelli bireye tahsis edilen aracı yalnızca birinci dereceden yakınları ve sıhhi bağı bulunan yakınları kullanabilir,” ibaresi kaldırılmıştır.
  5. ÖTV ve MTV indirimi ile alınacak olan aracı engelli birey yalnızca kendisi kullanacaksa H sınıfı ehliyet alması gerekmektedir.
  6. Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması” başlıklı bölümüne göre; “(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçlardan 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm³’ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm³’ü aşanlar hariç) ve 87.11 tarife pozisyonlarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den istisna edilmiştir. Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak mükellefler tarafından verilecek ÖTV beyannamesine;
    • Alıcının maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu,
    • Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği,
    • Alıcının “H” sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin eklenmesi durumunda araç alınımında ÖTV muafiyeti uygulanacaktır.
  7. İlgili evrakların tamamlanmasının ardından Vergi Dairesi’nce kabul edilen beyanname ve ek dosyalar incelenecek, incelemenin ardından “ÖTV Ödeme Belgesi” düzenlenecektir. Bu düzenlemenin ardından engelli birey aşağıda yer alan madde esaslarını dikkate aldığını beyan eden bir şartname ile bilgilendirilecektir:
    • Sakatlığa uygun hareket ettirici özel bir tertibat yapılmadığı sürece otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı araç olarak kabul edilmeyecektir.
    • Engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, hareket ettirici özel tertibat olarak değerlendirilmeyecektir.
    • Hareket ettirici özel tertibatın ilk iktisap işleminden önce yapılması yeterlidir. Bu tertibatın imalat aşamasında veya sonra yapılması, ilk iktisaptan önce yapılmış olmak kaydıyla istisna uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.

İlgili evrakların tamamlanmasının ardından yapılan başvuru sonrası teslim alacağınız onay beyannamesi ile ÖTV ve MTV muafiyetine hak kazanırsınız.

engelli arac alimi icin gerekli belgeler
Engelli araç alımı için gerekli belgeler ile ilişkili görsel.

Peki, bu durumda hangi araçları satın alabilirsiniz? İlgili mevzuatta yer alan kanun esasına göre şartlar;

“Bu açıklamalar çerçevesinde, sakatlık derecesi %90’ın altındaki malul ve engellilerin 87.03 (motor silindir hacmi 1600 cm3’ü aşanlar hariç) ya da 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3’ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. no’sunda yer alan araçları bizzat kullanımı şartıyla istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan da yararlanılabilmesi için araçta sakatlığa uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması zorunludur,” şeklindedir.


Engelli araç alımı için gerekli evraklar konusunun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

“Engelli Araç Alımı için Gerekli Evraklar” üzerine 7 yorum

  1. Esimin engeli kalbinden . Engelli raporu var fakat engelli ehliyeti yok yani ehliyeti daha önce almış. Bu durunda izleyeceğimiz süreç nasıl olmalı?

    Cevapla
  2. Meraba kayinvalidem 71 yaşinda 2 dizinede protez takildi iyi kötü yürüyebiliyor malul yada engelli olarak arac albilirmiyiz

    Cevapla
  3. Merhaba,
    Babam %94 Ağır Engelli ve Sürekli raporuna sahiptir. Sıfır araç alımında ÖTV ve MTV muafiyetinden ve KDV indiriminden faydalanmak için gerekli evraklar, yapılması gerek işlemler nedir? Raporun arka kısmında Raporun Kullanım Amacı bölümünde Vergi İndirimi kısmı, değerlendirilmedi olarak işaretli ve bu bölümde ÖTV indiriminden yararlanabilir gibi bir ibare yok. Bazı engelli raporu alan tanıdıklarım sağlık kuruluna girmeden önce 200 tl gibi bir ücret ödeyerek ötv indiriminden faydalanabilmeleri için bir bildirimde bulunduklarını buna karşılık raporun arka kısmında da ötv den faydalanabilir gibi bir ibare eklettirdiklerini söylediler. Böyle bir işleme gerek var mı böyle bir işlem yaptırmak gerekiyormuydu ? Son olarak engelli raporunun dışında ÖTV MTV den muaf olmak için vergi dairesinden alınması gereken bir evrak var mıdır?
    Teşekkürler..

    Cevapla
  4. Kızım 100 de 94 engelli 15 yaşında oğlum araba almak istiyor onun adına eşimle ayrıyız 8 sene önce ayrıldık Kızımın velayet i bende o olmadan araba Alabilirmiyiz teşekkür ederim

    Cevapla
  5. Merhaba iyi çalışmalar,
    Benim sağ ayaktan %9 raporum var sağ gözde de görme kaybı var ancak onun için rapor almadım sizce gözden de rapor alsam ötv indirimli araç alma şansım var mı? Yoksa hiç peşine düşmek istemiyorum. Teşekkür ederim

    Cevapla
  6. Merhaba kolay gelsin babamın %92 engelli raporu var ve engelli baska birinden araç almak istoruz ne gibi bir yol izlememiz gerekir.

    Cevapla
  7. mrbl arkadaşlar ben tamteşekülü devlet hastanesinden raporaldım ancaengelli raporuma göre b sınıfı ehliyet almam gerekiyor nufusa gittigim de raporun aslını istediler ehliyet almam icin heyet raporu tek suret sorum şu noterden onaylı heyet raporuyla ötv mtv arac alabilirmiyim yardımınızı bekliyorum

    Cevapla

Yorum yapın