Elde ve Kolda Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Elde ve Kolda Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Metabolizma değerleri, uyuşma hissinin kaynağı ve genel sağlık durumu gibi değişkenlik gösterebilecek kriterlere bağlı olarak meydana gelen elde ve kolda uyuşma,  genellikle 25 yaş üstü yetişkin bireylerde sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olarak kabul edilebilir. Genelde tek el ya da tek kolda meydana gelen uyuşma hissi, rahatsızlığın kaynağına ve şiddetine bağlı olarak her iki el ve kolda meydana gelebilir. Bu durum yaş, cinsiyet, uyuşmanın temelinde yatan değişken faktörler ve hatta beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

elde ve kolda uyusma icin hangi bolume gidilir
Elde ve kolda uyuşmaya hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Elde ve kolda uyuşma hissi, genellikle karıncalanma, cansız deri hissiyatı, bazı durumlarda şiddetli ağrılar ve uyuşma hissinin vücudun diğer bölgelerine yayılması gibi belirtiler ile saptanmaktadır. Bu durum vücudun ihtiyaç duyduğu değerlere göre değişebilirken, yapılan düzenli spor uyuşukluğun basit bir eklem ağrısından kaynaklandığına da işaret edebilir.

Herhangi bir hastalığın habercisi olmayan geçici uyuşma hissiyatı, bölgedeki sinirlerin tahribata uğraması ya da sıkışma yaşaması nedeniyle oluşabilir. Karpal tünel sendromu olarak tanımlanan bu geçici sinir sıkışması, yetişkin bireylerde sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Genelde herhangi bir hastalığa işaret etmemesi ve geçici olması nedeniyle önemsenmez. Fakat sürekli tekrarlaması ve elde ve kolda uyuşma meydana getirmesi, olası bir hastalığın habercisi olduğuna işarettir. Peki, elde ve kolda uyuşma oluşumunu tetikleyen etkenler nelerdir?

  • Obezite gibi vücut dengesini doğrudan etkileyen kilo problemleri, elde ve kolda uyuşma hissiyatına davetiye çıkaran en yaygın rahatsızlıklardan biridir.
  • Diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar, bölgesel uyuşmalara neden olabileceği gibi el ve kol uyuşması gibi belirtileri de sıkça göstermektedir.
  • Düzenli yapılması gereken spor ve egzersizlerin ihmali, ilerleyen yaşla birlikte el ve kollarda uyuşma meydana getirebilir.
  • Ortopedik sorunlar nedeniyle sürekli tekrar eden eklem ağrıları, zaman zaman uyuşma hissiyatına neden olabilir.
  • Mesleki açıdan sürekli el ve kolların çalışmasına neden olacak bir çalışma temposuna sahip kişiler, gün aşırı elde ve kolda uyuşma hissine kapılabilir. Gerekli tedavinin uygulanmaması ya da ihmal edilmesi, uyuşma hissinin zaman içerisinde şiddetli ağrılara dönüşmesine de olanak sağlar.

Hangi Doktora Gidilir?

Elde ve kolda uyuşma hissi ile ilgili bir şikâyetinizin olması durumunda başvurmanız gereken bölümler Fizik Tedavi ve Nöroloji kliniğidir. Yapılacak olan ilk tahlillerin ardından uyuşma hissinin kaynağı saptanacak ve tedavinin hangi bölüm tarafından yürütüleceği kararlaştırılacaktır. Tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi adına uyuşma hissinin kaynağı olduğunu düşündüğünüz etkenleri doktorunuz ile paylaşmanızda yarar var.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

“Elde ve Kolda Uyuşma İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 6 yorum

  1. Hocam iyi günler. Solak bir insanım haliyle sol kolumu daha aktif kullanıyorum. 4 5 aydır sol kolumda geceleri uyuşma oluyor. O kadar hissizleşiyor ki sanki bana ait bir uzvum değilmiş gibi. Üstüne yatma gibi Bi durum olmuyor. Ayrıca sol bileğimde de ağrı ve çekilme hissi oluyor. Hangi bölüme gitmeliyim?

    Cevapla
    • Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şikayetleriniz için nöroloji bölümüne, fizik tedavi bölümüne ya da ortopedi bölümlerinden birine gitmeniz gerekebilir. En uygun bölümü belirlemek üzere aile hekiminize başvurmanızı öneririm.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  2. Merhaba,
    Son iki haftadır gece yatarken sağ ya da sol kolum uyuşuyor. Uyuşmalar kolun üzerine yatmaktan yani üzerine herhangi bir ağırlık binmesinden kaynaklanmıyor, Daha önce yattığım rahat konumda olsa bile sağ ya da sol kolum uyurken uyuşuyor. Kalkıp hareket edince geçiyor ancak gün boyu çok hafif karıncalanma hissettiğim de oluyor. Emekliyim, evdeyim, son bir yıldır eskisi kadar hareket etmiyorum. Haftada bir iki birer saatlik yürüyüşe çıkmaya çalışıyorum. Normal kiloluyum, belirgin bir hastalığım yok. Ne yapmamı, hangi doktora gitmemi önerirsiniz.
    İlginiz için teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Merhabalar Caner Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Kollarda uyuşma, karıncalanma ve histe azalma gibi durumlar çoğu zaman koldan geçen sinirsel yapılarla ilgili olmaktadır. Kol sinirine herhangi bir sıkışma veya bası durumlarında bu şikayetler görülebilir. Bu şikayetleriniz için randevu alarak gitmeniz gereken bölüm nöroloji bölümüdür.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın