Denge Bozan Hastalık : “Cogan Sendromu”

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Cogan Sendromu, klasik olarak sensörinöral işitme kaybı ve interstisyel keratit gibi bulguların görüldüğü kronik inflamatuar bir rahatsızlıktır. En sık olarak genç yetişkin bireyleri etkileme eğilimindedir. Görüş bozukluğu, işitme zorluğu ve baş dönmesi gibi şikayetlere sebebiyet verebilir. Bu yazımda Cogan sendromu hakkında bilinmeyenlere açıklık getireceğim. Yazımın bazı bölümlerinde Cogan Sendromu için CS kısaltmasını kullanacağım.

CS, nonspesifik klinik bulgular ve doğrulayıcı bir tanı testinin olmaması nedeniyle sıklıkla hekimler tarafından atlanılan bir hastalıktır. Hastalığı genel seyri değerlendirilen çalışmalarda çoğunlukla iç kulak otoimmünitesi sorumlu tutuldu.

7 kişilik bir grup üzerinde yapılan çalışmada CS hastalarında hemen hemen hepsinde çok geç tanı alındığı ve kalıcı hasarlar oluştuğu tespit edildi. Bu nedenle CS’de erken tanı çok önemlidir. (Kaynak No: 3)

Cogan Sendromu Nedir?

Cogan Sendromu, ilk defa 1945 senesinde Dr. Cogan tarafından tanımlanmıştır. Non sifilitik interstisyel keratit ve odyovestibüler sistem tutulumuyla karakterizedir.

Cogan Sendromu ile ilişkili görsel.
Cogan Sendromu ile ilişkili görsel.(Kaynak No:1)

Genelde hastalıktan önce bir geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu öyküsü vardır. Hastaların otolojik bulguları arasında bilateral ve unilateral sensörinöral işitme kaybı, tinnitus, şiddetli vertigo, bulantı kusma, ataksi, nistagmus görülebilmektedir. Oküler ve otolojik bulguların ortaya çıkış süreleri arasında 6 ay gibi bir zaman olabilir. Tipik formda göz bulgusu interstisyel keratittir. Ancak atipik formda sklerit, episklerit, papillödem görülebilir. Bu patolojilere bağlı olarak fotofobi, görme kaybı, lakrimasyon ve ağrı olur. Bu bulgular unilateral veya bilateral olabilmektedir.

Sistemik bulgular arasında aort yetmezliği, aortit, plörit, perikardiyal efüzyon, koroner arterit, miyokard infarktüsü ve gastrointestinal kanama sayılabilir.

Atipik Cogan hastalığında sistemik özellikler sistemik vaskulite bağlıdır. Bu vaskülit, poliarteritis nodosa, artrit, glomerulonefrit ve gastrointestinal problemlere yol açabilir.

Laboratuvar bulgularına baktığımızda sedimentasyonda yükselme, trombositoz, anemi ve lökositoz görülmektedir. Bazı hastalarda ise cryglobulinemi tespit edilmiştir.

Cogan Sendromu Belirtileri Nelerdir?

CS’nin çeşitli sistemleri etkileyen farklı belirtileri görülebilmektedir. En yaygın olarak görülen klinik belirtileri liste şeklinde verecek olursak aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Ateş yüksekliği
  • Kiloda azalma
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Dengede bozulma
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş dönmesi
  • İşitme kaybı
  • Bulanık görme
  • Gözde hassaslık
  • Nefeste daralma

Cogan Sendromu’nun Tanısı Nasıl Konulur?

CS teşhisi için öncelikle önceki başlıkta verdiğim belirtilerden bazılarına sahip olarak bir sağlık kurumuna başvurmuş olmanız gerekiyor. Doktorunuz belirtilerinizi değerlendirip muayenenizi yapacaktır. Ardından gerekirse tahlil ve tetkiklerinizi isteyecektir.

Doktorunuz açısından önemli olan görsel ve işitsel bozuklukların birlikteliğini değerlendirmiş olmasıdır. Tanısı oldukça zor konulur. Benzer şikayetler farklı hastalıklarda da sıkça görüldüğü için ayırıcı tanı önem arz eder.

Bilinen Cogan Sendromu Tedavisi Var mı?

CS tedavisinde hafif vakalarda göze uygulanan steroidler ve NSAİİ’ler dahil anti inflamatuar ilaçlarla başarı sağlanabilmektedir. İltihap kontrol altına alınamazsa antibiyotikler devreye sokulur.

Orta ve ağrı seyreden vakaların tedavisinde en sık kullanılan ilaç steroidlerdir. İlerleyici vakalarda siklofosfamid, azotiyoprin, klorambasil kullanılabilir. Tedaviye ilk başlarda başlanırsa düzelme sağlanacağı bildirilmiştir.

Referanslar :

  1. Cogan-OS-LRG.jpg (2352×1568) (uiowa.edu)
  2. Cogan’s syndrome–clinical guidelines and novel therapeutic approaches – PubMed (nih.gov)
  3. Cogan syndrome – PubMed (nih.gov)
  4. Cogan’s Syndrome Guide: Causes, Symptoms and Treatment Options (drugs.com)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 24 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın