Churg Strauss Sendromu Nedir?
Churg Strauss Sendromu, kan damarlarının iltihaplanması ile seyreden nadir hastalıklardan bir tanesidir. Bu iltihaplanma sonucunda hayati organlara giden kan akışında bazı bozulmalar ortaya çıkarsa vücudumuza kalıcı zararlar verebilir. Tıp dünyasında poli anjiopatik eozinofilik granülomatöz olarak ta bilinir. Astım Churg Strauss Sendromu belirtileri arasında en sık karşımıza çıkanıdır. Tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Belirtileri
Churg Strauss Sendromu oldukça değişken bir hastalıktır. Bazı insanlarda çok hafif semptomlar verirken bazılarında ise oldukça ağır seyretmektedir. Churg Strauss Sendromu belirtileri üç aşamalı olarak ortaya çıkar ancak tüm hastalar bu üç aşamayı görecek diye bir kaide bulunmamaktadır.
Allerjik Evre : Bu evre Churg Strauss sendromunun ilk evresidir. Diğer belirtiler ortaya çıkmadan 3 ile 9 yıl önce astım gelişmeye başlar. Alerjik rinit ve sinüzit diğer belirtilerdir.
Eozinofilik Evre : Normalde eozinofiller bağışıklık sistemimizde görev alan savaşçı hücrelerdir. Churg-Strauss sendromlu hastalarda bu hücreler aşırı miktarlarda bulunurlar. Yüksek miktarlarda eozinofil olması bazı semptomları beraberinde getirir. Ateş, iştah kaybı, gece terlemesi, eklem ağrısı, astım, yorgunluk, öksürük, gastrointestinal kanamalar bu semptomlar arasındadır.

Vaskülitik Evre : Churg Strauss sendromu bulguları ve belirtileri arasında en sık görüleni olan şiddetli kan damarı iltihabı, cildimiz, kalbimiz, periferik sinir sistemi, kaslar, kemikler ve sindirim sistemi dahil olmak üzere vücudunuzdaki hayati organlara ve dokulara kan akışını azaltıcı yönde etki gösterir. Bazen bu durumdan böbreklerde etkilenmektedir. Sıklıkla yorgunluk, zayıflık, kilo kaybı, şişkin lenf düğümleri, eklem ağrısı, döküntüler, mide bulantısı, öksürük, göğüs ağrısı, düzensiz kalp ritmi ve hematüri görülmektedir.
Nedenleri
Churg Strauss Sendromu nedenleri henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Yüksek olasılıkla aşırı aktif çalışan bir bağışıklık sistemi tepkisi ve allerjen maddelere eşlik eden diğer çevresel faktörlerin sorumlu olduğu bir patolojidir. Bakteri, virüs ve mantar gibi istenmeyen mikroorganizmalara karşı vücut temel savunma sistemini devreye almak yerine aşırı tepki vererek vücudun kendi dokularına hasar verme mekanizması işlemektedir. Bu durumda beraberinde iltihaplanmayı yani vaskülit tablosunu getirir. Bazı insanlarda ise ilginç bir şekilde montelukast ve oral kortikosteroid kullanımından sonra poli anjiopatik eozinofilik granülomatöz ortaya çıktı ancak ilaçlar ile Churg Strauss Sendromu arasındaki bağlantı henüz açığa çıkarılabilmiş değil.
Tanısı
Churg Strauss sendromu tanısı koyabilen özel bir test bulunmamaktadır. Görülen belirtiler ve bulgular diğer hastalıkların belirtilerine benzediğinden dolayı teşhis oldukça güçtür. Tanının kolaylaştırılabilmesi adına American College of Rheumatology tarafından Churg Strauss Sendromu tanı kriterleri belirlenmiştir. Bunlar:
- Astım varlığı
- Eozinofil sayısının normalin üstünde olması
- Polinöropati veya mononöropati
- Pulmoner infiltrasyon
- Sinüzit varlığı
- Ekstravasküler eozinofillerin varlığı
Eğer bir birey bu kriterlerden 4 tanesine sahipse hastalık için yüksek risk altındadır. Tanıya giderken kan testleri, Mr, BT gibi ileri görüntüleme yöntemleri, röntgen filmleri ve etkilenen dokudan alınan biyopsiler oldukça faydalı olacaktır.
Tedavisi
Churg Strauss sendromu tedavisi henüz bulunamamıştır. Şu an uygulanan temel tedavide semptomların giderilmesi amaçlanır. Semptomatik tedavi için en sık reçete edilen ilaçlardan bir tanesi kortikosteroidlerdir. Belirtileri ortadan kaldırmak için hekiminiz yüksek dozda kortikosteroid tedavisi uygulayabilir ancak bunun ciddi yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Sıklıkla reçete edilen ilaçlar, prednizolon, azotiyoprin, metotreksat ve siklofofamiddir. İmmün globulin infüzyonları ise ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalara uygulanan bir tedavi biçimidir. Bu tedavilerle Churg-Strauss sendromunun semptomları hafifleyebilir ancak nüks sık olarak karşımıza çıkar.
[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
[/su_spoiler] [/su_accordion]
[su_accordion][su_spoiler title=”Görsel Kaynakları” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
- http://www.regionalderm.com/Regional_Derm/RD_Large/ChurgStrauss3.jpg
- https://jamanetwork.com/data/Journals/OPHTH/9920/ecp30027f1.png
[/su_spoiler] [/su_accordion]
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.