Chilaiditi Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Chilaiditi Sendromu Nedir?

Chilaiditi Sendromu, kolon anormalliği ile seyreden nadir hastalıklardan bir tanesidir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi belirtileri olan bu hastalığın şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Genellikle tesadüfi olarak tanı alır.

Anatomik olarak göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran yapının adı diyaframdır. Sağ kolonun transpozisyonu görüntüsü Chilaiditi işareti ya da Chilaiditi bulgusu olarak bilinmektedir.

Erkekler ve kadınları benzer oranlarda etkileme eğilimi gösterir. Sıklıkla yaşlı erişkinlerde görülür. İlk defa 1910 yılında Yunan Radyolog Dimitrius Chilaiditi tarafından tanımlanmıştır.

Chilaiditi sendromu belirtileri tedavisi
Görsel 1 : Chilaiditi sendromu tıbbi literatüre ilk defa 1910 yılında girmiştir. Oldukça nadir görülen hastalıklardan bir tanesidir.

Chilaiditi Sendromu Belirtileri

Chilaiditi sendromu belirtileri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. En sık görülen belirtilerin başında karın ağrısı gelmektedir. Bunun dışında görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Abdominal distansiyon
  2. Anoreksiya
  3. Volvulus
  4. Mide bulantısı
  5. Kusma
  6. Kabızlık
  7. Nefes darlığı

Aşağıdaki etkenlerin varlığında ise Chilaiditi sendromu gelişme olasılığı artmaktadır:

  1. Kolonda bulunması gereken bazı ligamentlerin yokluğu
  2. Aerofaji
  3. Sağ diyaframda paralizi varlığı
  4. Kronik asit ve siroz hastalığı 

Chilaiditi Sendromu Nedenleri

Henüz Chilaiditi sendromunun nedenleri tam olarak ortaya çıkarılabilmiş değildir. Genel olarak transvers kolonun asılmasını sağlayan ligamentlerin yokluğu üzerinde durulmaktadır. Kronik asit, akciğer hastalıkları ve siroz gibi karaciğer hastalıkları bu hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.

Chilaiditi Sendromu Tanısı

Daha önce bahsetmiş olduğum semptomların varlığı Chilaiditi sendromu teşhisinin temelini oluşturur. Hekiminiz tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve sonrasında fizik muayene yapacaktır. Daha sonra röntgen filmleri ve BT, MR gibi ileri görüntüleme yöntemlerinden faydalanmak isteyebilir. Tanı için bu görüntüleme yöntemleri altın değerindedir ancak bu şekilde tespit oranı % 0.2 nin altındadır.

Chilaiditi Sendromu Tedavisi

Chilaiditi sendromu tedavisi için ilk etapta düzeltici bir takım ameliyatlar yapılmaktadır. Bağırsak kısmi rezeksiyonu, detorsiyon ve kolopeksi gibi cerrahi prosedürler uygulanabilir ancak hiçbir hekim % 100 iyileşmeyi garanti edemez. Hastalar 1, 3 hafta hastanede yatış süresini takiben taburcu olabilirler.

Bunların dışında etkilenen bireylerde ortaya çıkan semptomlara yönelikte tedaviler uygulanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. Rare Diseases: Chilaiditi Syndrome
  2. Radiopedia : Görsel 1

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Chilaiditi Sendromu” üzerine 5 yorum

  1. Hocam merhaba

    Yaklaşık 1 ay önce chilaiditi sendromu tanısı konuldu. Şikayetlerim şiddetli göğüs ağrısı, mide bulantısı ve kusma ile yaklaşık 1 sene önce başladı. Uzun araştırma ve testler sonrasında hastalığımın tanısı konulabildi. Doktorumun söylediği ve tavsiye ettiği şekilde barsak düzenleyici kullanıyorum ancak hiç bir rahatlama ve değişiklik olmadı. Bazı günler ağrıdan kıvranıyorum hatta bu günlerde sırt, omuz ve sol kol ağrılarım da oluyor. Hiç rahat bir günüm yok, her gün mutlaka ağrılarım oluyor, psikolojim çok bozuldu.

    Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Yardıma çok ihtiyacım var.

    Saygılarımla.

    Cevapla
    • Merhabalar Mahmut Bey, öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
      Zor bir süreçten geçiyorsunuz. Yapmanız gereken tekrar doktorunuzun yanına giderek mevcut tedavinin yetersiz olduğunu ve şikayetlerinizi anlatmaktadır. Doktorunuz uygun gördüğü biçimde konservatif veya cerrahi tedavi seçeneklerini değerlendirecektir. Bu tipte nadir görülen hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi ile ilgili bir takım sorunlar yaşanabilmektedir tıp dünyasında. Mevcut tedaviler hastalığın ortaya çıkardığı şikayetleri her zaman ortadan kaldırmayabilir. Bu nedenle sizin sizi muayene eden hekime tekrar gitmenizi ve muayene olmanızı öneriyorum.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  2. selam Erhan bey…benim yillardir süren ve son iki yilda artis gösteren karin agrim var tesadüfen bu anlattiginiz sendromin varligindan haberim oldu..yurt disinda yasiorum lakin gitmedigom dr yapilmayan test kalmadi mümkün bir tevasi varmidir size gelsem..?.tsl ederim simdiden

    Cevapla

Yorum yapın