Boş Sella Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Boş Sella Sendromu ya da bilinen adıyla Empty Sella Sendromu, beynin taban bölgesinde yer alan karmaşık yapıların zamanla değişim göstererek birbirini olumsuz etkilemesi sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Yaşamı tehdit eden bir durum değildir ancak dikkat çekicidir. Teşhis edilmesi çoğu zaman tesadüfen olur. İlaç ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu yazımda bu hastalığı BSS olarak kısaltacağım.

Boş Sella Sendromu Nedir?

Sella Tursika (Sella Turcica) adı verilen sfenoid kemikte bulunan çöküntü şeklinde yapının hipofiz bezini etkilediği ender görülen hastalıklardan bir tanesidir. Empty Sella Sendromu, BOS adı verilen beyin omurilik sıvısının hipofiz bezine ve sella tursikanın dış zarına yaptığı basınçlardan kaynaklanan bir durumdur. Bu durum zamanla hipofiz bezinin büzülmesi ve düzleşmesi ile sonuçlanır. [1]Empty Sella Syndrome | National Institute of Neurological Disorders and Stroke (nih.gov)

boş sella sendromu
Boş Sella Sendromu oldukça nadir görülen bir rahatsızlıktır.

BSS genellikle ciddi sağlık sorunları oluşturmasa bile zaman içerisinde hipofiz bezini etkileyerek ciddi hormonal bozukluklara zemin hazırlayabilir. Hipofiz bezi çeşitli hormonların salınmasına ciddi etkileri olan önemli bir organdır.

Boş Sella Sendromu Belirtileri

BSS genellikle semptom göstermez ancak ilerlediğinde bazı belirtiler görülebilir. Bunlardan en yaygın olanları:

  • Kan basıncı yüksekliği
  • Kronik baş ağrısı sorunları
  • Görme sorunları
  • Burunda akıntı

Hipofiz bezinin değişime uğraması başlarda belirti vermese de hipopitüitarizme neden olarak kendini belli eder. Buna bağlı olarak hastalarda şu semptomlarda görülebilir. [2]Empty Sella Syndrome | National Institute of Neurological Disorders and Stroke (nih.gov)

Boş Sella Sendromu Nedenleri

Genellikle BSS idiopatik olarak nitelendirilse de ilişkili olduğunu düşündüğümüz bazı nedenler bulunmaktadır. Sellanın bir bölümünün doğuştan kusurlu olarak gelişimi bu sendroma neden olabilmektedir. Sonradan geçirilen kafa travmaları yine BSS nedenlerinden biri olabilir. Bunlara ek olarak:

  • Hipofiz bezi tümörlerinin varlığı
  • Radyasyon tedavisi alınıyor olunması
  • Hipofiz bezi amelyatı geçirilmiş olması
  • BOS enfeksiyonu
  • Sheehan sendromunun varlığı

gibi çoğaltabiliriz.

Boş Sella Sendromu Teşhisi

Bu hastalığın teşhisi genellikle rutin muayeneler ile konmaz. Kapsamlı bir klinik muayene ve multidisipliner yaklaşımlar gereklidir. Temel olarak kullanılması olası tetkikler şunlardır:

Boş Sella Sendromu Tedavisi

Genellikle belirti vermeyen bir süreç olarak ilerlediği için tedavide ilk etapta gözlem yapılabilir. Kronik baş ağrılarını kontrol altına alabilmek adına ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.

Hormonal bozuklukların ortaya çıkması durumunda hormon replasman tedavileri uygulanabilir. Tüm bunlara rağmen düzelme olmayan ileri durumlarda cerrahi tedavi prosedürleri uygulanabilir. Genel BOS rinoresi ve bir takım görme bozuklukları cerrahi endikasyonlar arasında gelir. [3]Empty Sella Syndrome – Hormonal and Metabolic Disorders – Merck Manuals Consumer Version

Bu yazıyla alakalı olarak aklınıza takılanları alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Boş Sella Sendromu” üzerine bir yorum

  1. Hocam merhaba gormede yakin bir zamanda ozellikle yakina bakarken aksamlari daha fazla oluyor bulanik ve cift gorme problemlerim var goze gittim muayene oldum bisey cikmadi sonra norolojiye gittim MR cektirdim empty sella denen bir gorunum izlendi yazdi noroloji dokgoruna bunu sordugumda onemli bisey degil dedi ben goruntuden goruyorum oaraya bakma dedi sonra beyin cerrahina gittim o da burnundan kanama falan gelirse gel dedi endokrinolojiye yonlendirdi hocam bu sey fazla onemli degil mi ben mi fazla abartarak doktor doktor geziyorum ama netice de alamiyorum ama beynim kafam hep sersem gibi bulanti oluyor bazen gurultu ses bazen rahatsiz ediyor beni ya da psikolojik olarak mi etkiledi işimi etkileme aşamasina geldi artık bu sonuc beni kafayi yicem yardimci olursaniz cok sevinirim ne yapmam lazim tedavisi nasildir bu seyin acaba

    Yanıtla

Yorum yapın