Ambigus genitale genital bölgeye bakıldığında hastanın ne erkek ne de kadın şeklinde cinsiyetinin ayırt edilemediği tıbbi patolojik bir durumdur. Bu organlar interseksüel genital organ olarak isimlendirilebilir. Bu yazımda ambigus genitalenin neden oluştuğunu, belirtilerinin ne olduğunu ve tedavisinin olup olmadığından bahsedeceğim. Haydi yazımıza geçelim.
İçerik Başlıkları
Ambigus Genitale Nedir?
Ambigus Genitale, bebeklerin cinsel organlarına bakıldığında cinsiyetinin tam olarak anlaşılamadığı nadir görülen patolojilerden bir tanesidir. Genital bir hastalık olarak nitelendirmek doğru olmasa da ileride bir takım cinsel bozukluklara neden olabileceği bilinmektedir. Sıklıkla doğumdan kısa bir süre sonra görüldüğü için aileler tarafından üzücü olabilir. Bu hastalığın bilinen diğer adları şöyledir:
- Cinsiyet belirsizliği hastalığı
- Kuşkulu Genitalya
- Ambigus Genitalya
- Ambiguous Genitalia

Ambigus Genitale Belirtileri
Bebek doğduktan kısa bir süre sonra hekiminiz tarafından hemen farkedilecektir. Bazı durumlarda bu cinsiyet belirsizliği doğumdan önce belirlenebilmektedir.
- Küçük penise benzer büyümüş klitoris görüntüsü
- Kıvrımları olan ancak skrotuma benzeyen labyumlar
- Üretral açıklıkta hipospadias tarzında bir takım sorunlar
- Boş skrotum
Bu belirtiler bebeğin hangi cinsiyette olduğuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca ilişkisiz bir yaşta adet dönemi başlangıç gösterebilir. Hormonlar dengesizlikler görülebilir. Hipospadias adı verilen açıklık oluşan bir hastalık görülebilir.
Ambigus Genitale Nedenleri
Genellikle hamilelik sırasında gelişim basamaklarının bir tanesinde işlerin yolunda gitmemesi neticesinde oluşur. En sık akla gelen ambiguous genitalia nedenlerinin başında gelişim sürecindeki hormonal bozukluklar bulunmaktadır. Bunun dışında bazı genlerde meydana gelen mutasyonlar cinsiyet gelişim sürecini bozabilir. Diğer nedenler ise:
- Konjenital adrenal hiperplazi
- Doğum öncesi hormona maruz kalma
- Nadirde olsa bazı tümörler
- Androjen insensitivite sendromu
- 5 alfa redüktaz eksikliği gibi hastalıklardır.
Ambigus Genitale için Risk Faktörleri
Ailede konjenital adrenal hipoplazi, erken bebeklik döneminde meydana gelen ölüm, genital anormallik, ergenlik döneminde anormal fiziksel gelişim öyküsü varsa bu ailede yeni doğan bireyler risk altındadır.
Bu noktada olması gereken testis boyutu ile ilgili hazırlamış olduğum yazıya https://doktordanhaberler.com/testis-boyutu/ linkine tıklayarak okuyup tekrar bu noktaya dönmenizi öneriyorum.
Ambigus Genitalya Komplikasyonları
Tedavi edilmeyen ambigus genitalya vakaları bazı komplikasyonların gelişmesine sebebiyet verecektir. En sık görülen komplikasyonlar:
- Kısırlık
- Kanser gelişimi
Ambigus Genitalya Teşhisi
Ambigus Genitale tanısı genellikle doğumdan hemen sonra sağlık profesyonellerinin şüphelenmesi ile konulmaktadır.

Tanıya giden yolda kan hormon değerleri, kromozom analizleri,ultrason inmemiş testis kontrolleri ve bir takım röntgen tetkikleri yapılacaktır. Tüm bu tahlil ve tetkikler neticesinde hekiminiz tarafından bebeğinize uygun cinsiyet belirlenebilir. Cinsiyet belirlenmesi çok detaylı ve ince elenip sık dokunması gereken konulardan biridir.
Ambigus Genitale Tedavisi
Ambigus genitalya tedavisi öncelikle doğru cinsiyetin hekim ve aile işbirliği ile seçilmesi sonrasında başlayacaktır. Tedavi uzun vadeli, doğurganlık ve cinsel hayat devamlılığı sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu tedavi planının hekim tarafında mutlaka bir endokrinolog, yeni doğan uzmanı, pediatrik üroloji uzmanı, genetik uzmanı ve psikolog bulunmalıdır.
Hormon destek tedavileri ana silahlarımızdan bir tanesidir. Kişini cinsiyetine karar verildikten sonra ona göre hormon replasman tedavileri uygulanır. Daha doğal görünümlü cinsel organ ve doğurganlığın devam edebilmesi için bir takım cerrahi prosedürler uygulanabilir.
Kaynakça
- Mayo Clinic : Ambiguous genitalia konusu için bu adresten yararlanıldı. – Erişim Tarihi : 12 Ocak 2021
- Urology Care Foundation : Ambiguous (Uncertain) Genitalia konusu için bu adresten yararlanıldı. – Erişim Tarihi : 12 Ocak 2021
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 20 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 12 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba peki surecte cinsiyet belirlendikten sonra normale doner mi yeni dogan bebek
Merhaba ,Erhan bey .Özelden yazabilirmiyim?