Yüz Felci ve Asimetrisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Yüz Felci ve Asimetrisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Yüz felci ve asimetrisi için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Yüz bölgesinde yer alan sinirlerin beyinden aldığı nörolojik uyarılar aracılığı ile meydana gelen mimik ve hareket kabiliyetinin “normal” ve “sağlıklı” değerler dışına çıkması, bu nörolojik uyarıları doğru şekilde yerine getirememesi olarak tanımlanabilecek olan yüz felci, yüz asimetrisi sorunu yaşayan bireyler dışında ayrı bir hastalık olarak da ele alınabilir. Doğuştan meydana gelebildiği gibi psikolojik ya da nörolojik etkenler nedeniyle ilerleyen yaşla birlikte de ortaya çıkabilmektedir.

yuz felci ve asimetrisi icin hangi bolume gidilir
Yüz felci ve asimetrisi için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Genellikle ağır psikolojik vakaların semptomları olarak ele alınabilecek yüz felci, yüz asimetrisinde bozulmalar, mimik kabiliyetinin zayi olması gibi belirtiler vermektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda sanılanın aksine yalnızca yetişkin erkeklerde değil, kadınlarda da azımsanmayacak bir oranda karşılaşılmaktadır.

Psikolojik etkenlerin yanı sıra dış etkenler de yüz felci ve asimetrisi rahatsızlığında önemli bir yer tutmaktadır. Yüz sinirlerinde meydana gelen fonksiyon kayıpları ya da ödem oluşumu başta olmak üzere, kasları yapısal bozukluğa uğratan bazı virüs ve bakteriler de yüz felci oluşumunu tetikleyen önemli etkenler arasında sayılabilir.

Dış etkenler arasında sayabileceğimiz hava koşulları da yüz felci rahatsızlığında sık rastlanan bir faktörüdür. Rüzgârlı bir mevsime sahip mevsim koşullarında yaşayan bireylerde tamamen olmasa da kısmi yüz felci olarak adlandırabileceğimiz vakalar da sıkça rastlanan bir hastalık türüdür. Özellikle sık rüzgâr alan coğrafi bölgelerde mesleki şartlar gereği sık rüzgâra maruz kalan bireyler; yaş, cinsiyet ve fizyolojik birçok kriterin de etkisiyle ilerleyen yaşla birlikte kısmi felce uğrayabilmektedir.

Yüz Felcine Neden Olan En Önemli Etkenler Nelerdir?

  • Yaş, cinsiyet ve genetik ve kronik değerler baz alındığında hastalığın ortaya çıkma durumu farklılık gösterebilir.
  • Mesleki faktörler hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.
  • Yaşanan coğrafi konum, mevsimsel değişkenlere bağlı olarak yüz felcini tetiklemektedir. Özellikle bahsini ettiğimiz sık rüzgâr alan bölgeler hastalığın meydana gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Psikolojik faktörler rahatsızlığın ortaya çıkmasında en önemli rol oynayan etkenlerden biri olmasının yanı sıra en sık rastlanan kaynak nedenler arasında da yer almaktadır.

Yüz Felci ve Asimetrisine Hangi Bölüm ve Branş Bakar?

Psikolojik ya da herhangi bir nedene bağlı olarak şüphelendiğiniz bir yüz felci ve asimetri rahatsızlığınız varsa, başvurmanız gereken bölüm Nöroloji kliniğidir. Doktorunuz ile görüşme sırasında hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığını düşündüğünüz psikolojik ya da varsa medikal faktörleri paylaşmanızda fayda var. Zira psikolojik vakalar nedeniyle kullanılan bir takım ilaçlar, yüz felci rahatsızlığının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://oliviakennawaypjd.files.wordpress.com/2013/02/screen-shot-2013-02-25-at-23-12-30.png
  2. http://www.drjoshuarosenberg.com/wp-content/fancygallery/7/34/FacialNerve_MuscleTransfer-BA-front.jpg

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

“Yüz Felci ve Asimetrisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar. 23 yaşındayım. Çocukluk dönemimde yüzümde herhangi bir asimetri şikayetim yoktu. 19’lu yaşlarda bu problemi önce fotoğraflardan fark ederek yaşamaya başladım. Sonrasında yüzümde az belirgin asimetri ve beraberinde burnumda net bir yamukluk seyretti. O dönemde herhangi bir anksiyete ilacı kullanmadım. Yemek yerken tek taraflı çiğneme gibi bir şey yapmıyorum. 3 sene kadar önce üst dudağımın dişime hafif çarpmasına rağmen dudağımın kısmen çevresi ve yanağımda büyük bir şişlik meydana geldi. Acile gittim, sebebini açıklayacak bir tanı koyamadılar. 2 sene önce uyurken Narkoleptik krizler (uyku felçleri) yaşadığım için Efexor (2 kutu) ve Modiwake(1 kutu) kullandım. Krizler seyrekleşince ilaçlara devam etmedim. Başka psikolojik sayılacak ilaç kullanmışlığım yok. Nadiren mimiklerimde titreme gibi kontrol kayıpları yaşıyorum. Yüzümdeki asimetri de geçmişe göre daha çok anlaşılır durumda. Fotoğraflarda daha net anlaşılıyor. Doktora gitmem gerekir mi? Yüz felci geçirecek olma ihtimalim var mı? Yüzde sonradan oluşan ve benim gibi semptomları olan asimetrinin sebebi ne olabilir, tedavisi var mı? Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılar.

    Cevapla

Yorum yapın