İçerik Başlıkları
Whipple Hastalığı Nedir?
Whipple Hastalığı,Tropheryma Whipplei bakterisinin neden olduğu genelde sindirim sistemini tutan,yayılmacı enfektif bir hastalıktır. Hastalık ilerledikçe göze,beyne,eklemlere ve diğer organlara yayılma eğilimindedir. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın önemi olduğu ortaya çıkmıştır.
Hastalık Nasıl Bulaşır?
Bulaşıcılığı hakkında net olmayan bilgiler vardır. Örneğin hastalık etkenini taşıdığı halde hastalıktan etkilenmeyenler olabilmektedir. Bakterinin bulaşıcılığı düşüktür ancak bulaşması halinde hastalık bulaşmış olacaktır.
Whipple Hastalığı Neden Olur?
Hastalığın olası ve tek nedeni Tropheryma Whipplei adı verilen bakterilerdir.Bu bakteri hastaya bulaştığında vücut içerisinde doku altlarına zarar vermeye başlar ve dokuların kalınlaşmasına neden olur.Yine emilimden sorumlu yapılar olan villusların yapısını bozarak emilim fonksiyonunu yerine getirememesine neden olur.
Whipple Hastalığı’nın Belirti ve Bulguları Nelerdir?
Belirti ve bulguları maddeler şeklinde sıralayacak olursak :
- Enflamasyonun eklemlere sıçraması neticesinde eklem ağrısı görülebilir.
- Villuslardan geri emilimin bozulması nedeniyle ishal görülebilir.
- Beslenme mekanizmalarını bozması sebebiyle kilo kaybı görülebilir.
- Enflamasyon nedeniyle bir savunma mekanizması olarak ateş görülebilir.
- Vücutta yorgunluğa sebebiyet olabilir.
Whipple Hastalığı’nın Kötüye Gittiğini Nasıl Anlarız?
Hastalığın daha da ilerlediğini anlamak için kesin bulgular yoktur. Ancak bazı bulgular vardır ki bizlere fikir vermektedir. Hastada artan öksürük, cildinde renk değişiklikleri, kalp problemleri, uyku düzeninde bozulma, mental fonksiyonlarda bozulma, kas zayıflıkları gibi bulgular tehlike çanlarının çaldığını göstermektedirler.
Whipple Hastalığı Nasıl Tanı Alır?
Hastalığın tanınmasında çeşitli testler ve görüntüleme yöntemleri bize yardımcı olmaktadır. Endoskopi yöntemi ile ince bağırsaklara inilerek yukarıda bahsettiğimiz villus bozukluğu incelenebilir. Yine aynı şekilde ince bağırsaklarımızın duvarında küçük bir parça alınarak biyopsi yapabiliriz. PCR yöntemiyle Tropheryma Whipplei bakterisi çoğaltılabilir ve tanı konabilir. Ayrıca tanıyı desteklemek amacıyla kan testleri de istenebilir.
Whipple Hastalığı’nın Tedavi Süreci Nasıldır?
Henüz yüzde yüz kür sağlayan bir tedavi söz konusu değildir ve hastalık tedavi edilmezse öldürücüdür. Hastalıkla ilk karşılaştığımızda bakteriye yönelik antibiyotik tedavisi yapılacaktır. Bu antibiyotik tedavisi uzun sürelidir. Diğer tedaviler ise genelde destekleyici ve semptomları gidermeye yöneliktir. Sık sık nüks etme özelliği gösterdiği için antibiyotikler düzenli alınmalı ve destek tedavileri ihmal edilmemelidir.
Merak ettiklerinizi konu altındaki yorum bölümünden sorabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
slm..cocukluğumda ve genç kızlığımda sistit problemim vardı..sonradan atlatmıştım.. ancak 55 yaşını geçtikten sonra (43 te menopoza girdim) her aşltı ayda bir dururp duruken tekrarlar oldu.. idarartahlili temiz (biraz lökosit çıktı sadece) kültürde mikrop üremedi..böbrekte 4 mm taş var sadece..mesana ultrasonda temiz çıktı. 3 senedir tedavi görüuyordum(gördüğümü sanıyordum ama bir türlü düzelmeyp tkr nüksediyordu. en son gittiğim dr azosilin verdi..o iyi geldi ama genede bıraktığım anda başlayackmış hissi duyuyorum..kutunun son paketibni içiyorum şimdi..son 8 ilaç kaldı..bu arada vegeterian oldum bir ara sonra tekrar et yemeye başladım..kaka durmumda kötü..düzenli değil..asla katı değil.. ıslak ve şekilsiz ..kaka tahlilide yaptırdım ama henüz sonucu alamadım.
hayatım değişti..sokağa çıkmak istemiyorum..hep evdeyim.. yardımcı olursanız çok sevirim..izlemem gereken yolları yazın bana ltf.