Viabilite Nedir?
Viabilite, tıp biliminde fetüs dokusunun rahimden ayrıldıktan sonraki yaşama kabiliyetine verilen isimdir. Tam Türkçe karşılığı “yaşayabilirlik” ifadesidir. Fetüsün uterusun dışına çıktığında anneden bağımsız olarak yaşama durumu o bebeğin viabilitesini gösterir. Bebek uterus dışına çıktığı zaman öncelikle kendi vücut ısısını koruyabiliyor olmalıdır. Enfeksiyonlara karşı immün sisteminin direç gösteriyor olmalı ve solunum, dolaşım sistemlerinin sorunsuz bir biçimde çalışması gerekiyor.
Bir ülkenin viabilite değeri o ülkenin sağlık sisteminin gelişmişliği ile ilişkilidir. Türkiye’de genellikle 30. haftaya kadar fetüs anne karnı dışında yaşayabilir hale gelmektedir. Bu bebekler bu haftalarda anne karnından çıkış yaparlarsa premature bebek adını alırlar. Viabilite sınırı şu an için ülkemizde 24. hafta olarak kabul edilir. Bunun temel nedeni bebeğin belirli doğum ağırlığına bu aylarda ulaşıyor olması ve bazı gelişimlerin bu haftalar içerisinde tamamlanıyor oluşudur.

Viabilite kavramı sadece bebeklerde değildir. Örneğin spermlerde de viabilite durumu önemlidir. Bulunduğu keseden rahime doğru salınan spermlerin viabilitesi ne kadar yüksekse yumurtayı dölleme olasılığı da o kadar yüksektir. Sperm bulunduğu bölgeden salındıktan sonra dışarıda kendi kendini belirli bir süre idare edebilir. Bu onun viabilitesini gösterir.
Bu konuyu burada bitiyorum. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.