Vajinal Mantar için Hangi Doktora Gidilir?
Vajinal mantar için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler vermek istiyorum. Vajinal hastalıklar arasında en sık rastlanan ve genellikle dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan vajinal mantar, farklı yaş gruplarından kadınların sık karşılaştığı hastalıklardan biri olarak kabul edilebilir.
Özellikle hava şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan vajinal mantar, vajina bölgesinin hava almaması, nemli ve ıslak olması gibi etkenlere bağlı olarak vajinal akıntı ve kötü kokuya neden olabilmektedir. Farklı yaş gruplarından kadınlarda rastlandığı bilinse de, en sık ortaya çıkma yaş aralığı üreme çağları olarak kabul edilebilir. Bunun bilinen en yaygın nedeni ise bu süreçte salgılanan östrojen hormonunun en üst seviyeye ulaşmasıyla açıklanabilir. Mantar varlığında vajinada kötü koku ve kaşıntı ortaya çıkabilir.

Vajinanın içerisinde yer alan vajinal flora adında küçük mikro organizmalar yer almaktadır. Floranın fonksiyon kaybına uğraması ya da denge veya dokusunun bozulması durumunda PH değişimleri ve laktobasillerin azalmasının ardından vajinal mantar adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Aslında enfeksiyonel bir durum olarak bilinen vajinal mantar, vajinal floranın bir parçasıdır. Bu bakterilerin ortaya çıkmasını tetikleyen en önemli dış etkenlerden biri ise kullanılan antibiyotik ilaçlardır. Antibiyotik ilaçların yanı sıra diğer etkenlerden bir tanesi özellikle cinsel ilişki sırasında tercih edilen prezervatif tercihleridir.
Vajinal Mantar Oluşumunda Etkili Faktörler Nelerdir?
Son dönemde popülerleşen “aromalı prezervatif” tercihleri, vajina dokusuna zarar verebildiği gibi zamanla flora içerisinde bakteriyel rahatsızlıkların oluşmasını da tetikleyebilmektedir. Peki, vajinal mantar rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olan en yaygın etkenler nelerdir?
- Antibiyotik tüketimi. Doktor kontrolünde olmadan ve sıkça tüketilen antibiyotikler vajinal mantar rahatsızlığını tetikleyebildiği gibi tedavisini de zorlaştırmaktadır.
- Cinsel birliktelik sırasında kullanılan aromalı, kokulu prezervatifler ve kimyasal kayganlaştırıcılar.
- Gebelikten korunmak için tercih edilen spiral.
- Yoğun alkol ve sigara tüketimi.
- Sinir sistemini doğrudan etkileyen hastalık türleri. (Diyabet rahatsızlığına sahip kişilerde vajinal mantar sıkça görülmektedir.)
- Bağışıklık sistemi zayıf olan ya da bir hastalığa bağlı olarak zayıflayan kişilerde de hastalık sıkça ortaya çıkmaktadır.
- Hamilelik sürecinde oluşabilir.
- Sentetik ve sağlıklı olmayan iç çamaşır tercihi vajinal mantar başta olmak üzere birçok vajinal hastalıkta önemli rol oynamaktadır.
- Diğer bütün etkenlerin yanı sıra vajinal mantar rahatsızlığında olduğu gibi vajinal hastalıkların sıkça ortaya çıkmasına neden olan en önemli etken hijyen faktörüdür. Vajinal temizliğin ihmali, nemli ve ıslak tutulması ya da temizliğine önem verilmemesi, vajinal mantar oluşumunu tetikleyen en önemli etkenlerin başında gelmektedir.
Vajinada Mantar için Hangi Bölüme Gidilir?
Vajinal mantar rahatsızlığından şikâyetçi iseniz, gitmeniz gereken bölüm Kadın Doğum ve Hastalıkları bölümüdür.

Randevu öncesi ilgili hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığını düşündüğünüz kriterleri not etmenizde fayda var.
Vajinal mantar için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Merhaba ben çok kafama takıldığı için yazıyorum şu an internette birçok şey okudum ama benim durumum gibi değil, vajinamda gözle görülebilecek hemde elimle dokunduğumda da hissedilecek yüzlerce küçük beyaz komedona benzeyen şeyler var diyebilirim sınav zamanı kafama taktım hiç ağrı vs yapmadığı için normal sanıyordum bugün öyle bi araştırayım dedim ama okudukça tedirgin oldum deri altında birsürü nokta yumuşak derinin olduğu kısımlarda genelde ve vajina girişine kadar uzanıyor dağınık bi şekilde ve kendimi hatırladığımdan beri benimle bunlar çocukluğumdan beri hiç önemseyip muayene gelmemişti aklıma çok minik minik ve ağrısız olduğu için