İçerik Başlıkları
Stridor Nedir?
Stridor, genelde solunum yolu enfeksiyonları ve solunum yolu obstruksiyonlarını takiben oluşan, hırıltılı soluk alıp vermeye verilen isimdir. Tıp biliminde fizik muayenede sıkça kullanılır. Akciğerlerden steteskop aracılığıyla oskültasyon yapılırken stridor duyulması normal olmayan bir durumu işaret eder.

Stridor Hangi Durumlarda Duyulur?
Daralmış hava yolları ve düzensizleşen nefes alıp verme stridorun mekanizmasının temelini oluşturmaktadır. Şu durumlarda da bu hırıltılı ses duyulabilmektedir:
- Boğaza yabancı cisim kaçması
- Boğaz ile ilgili anomalilerde
- Bazı enfektif hastalıklar neticesinde görülür.
Stridor genelde duyulması için steteskop gerekmeyen, uzaktan duyulabilen bir sestir. En sık küçük çocukların boğazına yabancı cisim kaçması sonrasında duyulmaktadır.
Çocukluk dönemlerinde bu ses epiglottitin enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır.
Stridor’un Nedenleri Nelerdir?
Yetişkinlerde en sık görülen nedenler şöyle sıralanmaktadır :
- Üst solunum yollarında şişme ve apseleşmeler
- Ses tellerinin paralizi olması ve hastalıkları
- Bu bölgeleri tutan bazı tümörler
- Tiroid bezinin büyüyerek hipertroidi oluşturması
- Laringeal ödem oluşması
- Nefes borusunun daralması ile giden durumlar
Neonataloglar ve pediyatristler bebeklerde stridor duyduklarında nörolojik hastalıklar ve konjenital kalp hastalıklarından şüphe ederler.
Stridor Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu durumun tedavisini hangi nedenden kaynakladığına göre şekillendirmekteyiz. Örneğin yabancı cisim kaynaklı bir stridor söz konusuysa tedavimiz yabancı cismin çıkarılmasıdır. Eğer altta yatan bir enfeksiyon söz konusu ise klamoks gibi antibiyotiklerin uygun formları verilebilir.
Tedavide gerekli olması halinde trakeal entübasyon veya trakeostomi uygulanmaktadır ancak asıl tedavi hastaya göre şekillenir.
Aşağıdaki videoda stridor sesini dinleyebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
(Bu yazı ilk defa 16 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 5 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba benim Boğaz’ımda yorulduğumda ve yattığımda sürekli ıslık sesi gibi huylana var nefesalmakta zorlanıyorum gitmediğim doktor kalmadı desem yalan olmaz kulak burun Boğaz göğüs hastalıkları…… Ne olur bana yardımcı olurmusunuz ben hangi bölüme gitmeliyim teşekkürler