Tıp Dilinde Stridor Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Stridor Nedir?

Stridor, genelde solunum yolu enfeksiyonları ve solunum yolu obstruksiyonlarını takiben oluşan, hırıltılı soluk alıp vermeye verilen isimdir. Tıp biliminde fizik muayenede sıkça kullanılır. Akciğerlerden steteskop aracılığıyla oskültasyon yapılırken stridor duyulması normal olmayan bir durumu işaret eder.

stridor nedir
Stridor sesi ile ilişkili görsel.

Stridor Hangi Durumlarda Duyulur?

Daralmış hava yolları ve düzensizleşen nefes alıp verme stridorun mekanizmasının temelini oluşturmaktadır. Şu durumlarda da bu hırıltılı ses duyulabilmektedir:

  • Boğaza yabancı cisim kaçması
  • Boğaz ile ilgili anomalilerde
  • Bazı enfektif hastalıklar neticesinde görülür.

Stridor genelde duyulması için steteskop gerekmeyen, uzaktan duyulabilen bir sestir. En sık küçük çocukların boğazına yabancı cisim kaçması sonrasında duyulmaktadır.

Çocukluk dönemlerinde bu ses epiglottitin enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır.

Stridor’un Nedenleri Nelerdir?

Yetişkinlerde en sık görülen nedenler şöyle sıralanmaktadır :

  • Üst solunum yollarında şişme ve apseleşmeler
  • Ses tellerinin paralizi olması ve hastalıkları
  • Bu bölgeleri tutan bazı tümörler
  • Tiroid bezinin büyüyerek hipertroidi oluşturması
  • Laringeal ödem oluşması
  • Nefes borusunun daralması ile giden durumlar

Neonataloglar ve pediyatristler bebeklerde stridor duyduklarında nörolojik hastalıklar ve konjenital kalp hastalıklarından şüphe ederler.

Stridor Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu durumun tedavisini hangi nedenden kaynakladığına göre şekillendirmekteyiz. Örneğin yabancı cisim kaynaklı bir stridor söz konusuysa tedavimiz yabancı cismin çıkarılmasıdır. Eğer altta yatan bir enfeksiyon söz konusu ise klamoks gibi antibiyotiklerin uygun formları verilebilir.

Tedavide gerekli olması halinde trakeal entübasyon veya trakeostomi uygulanmaktadır ancak asıl tedavi hastaya göre şekillenir.

Aşağıdaki videoda stridor sesini dinleyebilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 16 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 5 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tıp Dilinde Stridor Nedir?” üzerine bir yorum

  1. Merhaba benim Boğaz’ımda yorulduğumda ve yattığımda sürekli ıslık sesi gibi huylana var nefesalmakta zorlanıyorum gitmediğim doktor kalmadı desem yalan olmaz kulak burun Boğaz göğüs hastalıkları…… Ne olur bana yardımcı olurmusunuz ben hangi bölüme gitmeliyim teşekkürler

    Cevapla

Yorum yapın