Bu yazı tıbbi açıdan Doktor Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir.
Fibromiyalji Sendromu,daha çok kadınlarda görülen,tüm kaslarda ağrıya sebep olabilen,uykusuzluk ve genel bir yorgunluk hali ile giden ağrı hastalığıdır.
Bu hastalığı 1843 yılında Froriep,ilk defa ağrılı noktalar ile giden hastalık olarak tanımlamıştır.1970’lerde ise Smythe ve Moldofsky arkadaşlar tarafından bir ağrı bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
Fibromiyalji Sendromu Hangi Sıklıkta Görülür ?
Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden daha fazla olarak bildirilmiştir.Tüm dünyadaki erişkinlerin yüzde 2 sinde Fibromiyalji hastalığı görülmektedir.Bu sıklık eğer hasta kadın ve ileri yaşta ise yüzde 8 lere kadar çıkabilmektedir.Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 90.000 hastaya Fibromiyalji tanısı konulmakta.
Fibromiyalji Sendromu Neden Olur ?
Bu hastalığın mekanizması hala tam olarak açıklanamamıştır ve hastalığın oluşumuna bir çok faktörün neden olduğu bilinmektedir.
Genetik geçiş konusunda ilişki tespit edilmiş durumda.Aynı ailede bireylerde çıkma olasılığı 7-8 kat daha fazla .Özetle ağrı mekanizmalarına etkili genetik faktörlerin bu sendromda da etkili olduğu düşünülüyor.
Fibromiyalji Sendromu Kadınlarda Daha Sık Görülür,Neden ?
Kadınlardaki hormonal değişikliklerin zemin hazırladığı düşünülüyor ve adet dönemleri,menapoz dönemleri,ev işleri ile uğraşıp strese maruz kalmalarının hastalığı tetiklediği tahmin ediliyor.
Fibromiyalji Sendromu’nun Klinik Bulguları Nelerdir ?

Genelde hafıza ile ilişkili sorunlar ortaya çıkar,ayaklarda ve ellerde uyuşmalar görülür.Egzersiz kapasitesinde azalma,çarpıntılar,depresif duygudurum,uykudan uyanmak istememe durumları da görülür.
Fibromiyalji Sendromu Hangi Hastalıklarla Karışır ?
Fibromiyaljinin ayırıcı tanısında şu hastalıklar olabilir :
- Uyku Rahatsızlıkları
- Kronik Yorgunluk Hastalığı
- Depresif Duygudurum
- Hipotiroidi
- SLE
- Miyofasiyal Ağrı Sendromu
- Psikojenik Ağrı
- Romatoid Artrit
- Polimiyaljia Romatika
- Sjögren Hastalığı
Fibromiyalji Sendromu Tanısı Nasıl Konur ?
Kesin tanının konulabilmesi için yukarıda belirttiğimiz semptomların en az üç ay boyunca devam ediyor olması ve en az 12 adet ağrılı hassas noktanın bulunması gerekiyor.


Fibromiyalji Sendromu Nasıl Tedavi Edilir ?
Hastalığın tedavisi tamamen kişiye bağlı olarak değişmektedir ve çok yönlü bir tedavi planı ile daha başarılı olunmaktadır.Tedavi için ilaçların gölgesine sığınan kesimler genelde kullandığı psikiyatrik ilaçlar neticesinde hem tedavi olamamakta hemde bağımlı olmaktadırlar.Psikiyatrik ilaçların sadece fibromiyaljiye ek olarak psikiyatrik rahatsizlıklar varsa kullanılması daha doğru olarak görülmekte.İlaç tedavisine ek olarak hastalara fizik tedavi programları yapılmalı ve hasta eğitimi yapılmalıdır.
Yararlandığım Kaynaklar :
- https://en.wikipedia.org/wiki/Fibromyalgia
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fibromyalgia/basics/definition/con-20019243
Merak ettikleriniz varsa alt taraftaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Alttaki yorum bölümünü kullanarak doktorlara soru sormak için sorunuzu olabildiğince detaylı bir biçimde yazınız. Doktorlarımız en geç 6 saat içerisinde cevap vermektedirler. Yorum yapmaktan çekinmeyin 🙂