Sebase Kist Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sebase Kist Nedir?

Sebase Kist, vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen kötü huylu özellik taşımayan ancak rahatsızlık veren bir kist türüdür. Tıp dünyasında kist sebase, yağ kisti, epidermoid kist olarak ta bilinmektedir. Bulunduğu yere göre çeşitli problemlere sebebiyet verir. Örneğin kafa derisinde ortaya çıkan bu türdeki bir kist tarama esnasında ağrıya neden olabilir. Normalde ağrılı değildir ancak enfekte olduğunda ağrı yaparlar. Genel olarak tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çoğu zaman bu kistik yapıya hiçbir müdahalede bulunmamak ve temiz tutmak en doğru yaklaşımdır.

sebase kist enfeksiyon
Sebase kist enfeksiyon varlığında ağrılı bir hal alabilir ancak normalde ağrı belirtisi vermez.

Sebase kistler kötü huylu tümörler ile karıştırılmamalı ve kanserojen özellik göstermediği unutulmamalıdır.

Sebase Kist Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?

Sıklıkla yağ bezlerinin etkisiyle ortaya çıkar. Normalde yağ bezleri sebum adı verilen bir önemli bir bileşiği üretir. Sebum üretiminin yapıldığı ya da aktarımının sağlandığı kanallarda  genellikle travmaya bağlı olarak bir tıkanma olması neticesinde kist gelişimi görülür.

Sebase kistler oldukça yavaş büyürler. Doğal olarak bireyler hissetmeye başladıklarında belirli bir seviyeye kadar büyümüş olurlar. Bunların dışında sebase kist nedenleri şunlardır:

  • Tıkanmış veya deforme olmuş kanallar
  • Herhangi bir ameliyat sırasında bahsi geçen yapılara zarar verilmesi
  • Gardner sendromu ve bazal hücreli karsinom gibi hastalıkların varlığı

Sebase Kist Belirtileri Nelerdir? 

Genelde yüz, boyun ve sırt bölgesine yerleşimli bu kistlerden küçük olanları çoğu zaman semptom vermez. Temel belirti ağrıdır. Ağrıda çoğu zaman kistin boyutuyla ve enfekte olup olmadığıyla ilişkilidir.

Bunların dışında kist çıkarıldıktan sonra hızla tekrarlıyorsa, sürekli ağrı ve kızarıklık mevcutsa, beş santimetreden büyük çapı varsa durumun basit kistlere oranla daha ciddi olduğunu gösterir.

Sebase Kistin Eksizyonu

Tekrarlayan enfeksiyon varlığı gibi bazı durumlarda hekiminiz kistin tıbbi yöntemlerle çıkarılmasını önerebilir. Bu işlem için öncelikle ilgili bölge lokal anestezikler yardımıyla uyuşturulur. Daha sonra ilgili bölge ve çevresine anti septik işlemler uygulanır ve steril örtü ile kapatılır. Kistin çıkarılabilmesi için tıbbi aletler kullanılarak gerekli kesiler yapılır. Eğer kistte enfeksiyon varlığı tespit edilmişse kistin drene edilmesi yani boşaltılması gerekir. Minik kistler boşaltma ve drene edilmek yoluyla tedavi edilebilirken daha büyük kistler için hekiminiz tamamen çıkarma işlemi uygulayabilir.

Aşağıdaki videoda sebase kist ameliyat görüntülerini içermektedir. Sebase kistin lokal anestezi altında nasıl çıkarıldığını görebilirsiniz. Video fikir verme amaçlı paylaşılmıştır. Kullanılan yöntemler ve prosedürler farklılık gösterebilir.

Sebase Kist Enfeksiyon İlişkisi

Eğer bir kist enfekte olmuşsa yüksek olasılıkla kırmızı bir renk alacaktır. Ayrıca pus adını verdiğimiz irin nedeniyle beyaz bir görünümde olabilir. Enfeksiyona uğramış bir kistin tedavi edilebilmesi için sıcak kompres uygulamak, düzenli olarak anti mikrobiyal bir sabunla hafif baskı uygulayarak yıkamak ve kozmetik olarak kapatıcılar kullanmamak oldukça önemlidir.

Sebase Kist Tedavisi

Yağ kisti ve epidermoid kist olarak ta bilinen bu kistler kötü görüntü verebilir ancak onlara temas etmek ya da müdahalelerde bulunmak durumu daha da kötüleştirebilir. Kistleri sıkma, patlatma gibi müdahaleler enfeksiyonunun yayılmasına neden olur. Görünümü kötüleştirdiği gibi ağrının da artmasına sebebiyet verir.

Her ne olursa olsun bir sağlık profesyonelinden destek almak her zaman işinizi kolaylaştırır. Zamanında ve doğru şekilde yapılan müdaheleler kistin hemen kontrol altına alınmasını sağlar.

Sebase Kist Tekrarlar mı?

Sebase kistler çıkarıldıktan sonra bazı durumlarda tekrarlayabilir. Bu tekrarlar çok kısa sürede ortaya çıkıyorsa bu kötü bir bulgudur ve kanserleşme lehine yorumlanır. Yukarıda videoda izlediğiniz gibi kapsülüyle beraber çıkarılan kistlerde normalde tekrarlama beklenmez.

Sebase Kist Bitkisel Tedavisi

İnternet ortamında ağaç yağı, elma sirkesi ve aloe vera gibi bitkilerle hazırlanan bitkisel karışımların faydalı olduğuna dair birçok bilgi bulunmaktadır ancak bunların faydalı olduğunu kanıtlayacak düzeyde çalışmaların henüz bulunmadığını unutmayınız.

Evde bu tip bitkisel karışımlar yerine şunları uygulamanız en doğrusu olacaktır:

  1. Enfekte olan kist bölgesinin temiz tutmaya özen gösteriniz.
  2. Kist çıkarıldıysa çıkarılan bölgenin hijyenine özen gösteriniz.
  3. Kisti nazikçe ve ılık suyla düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Daha sonra pamuk yardımıyla kurulayınız.
  4. Kist bölgesini travmalardan uzak tutunuz.

Sebase Kist için Hangi Doktora Gidilir?

Epidermoid kist varlığında bir sağlık profesyonelinden yardım almak en doğru seçim olacaktır. Bir hekime başvurmayı çeşitli bitkisel karışımları denemeden ve kulaktan dolma yöntemleri uygulamadan önce gerçekleştirmelisiniz.

Temel olarak sebase kist dermatoloji (cildiye) bölümünün uzmanlık alanına girer. Bu kistiniz için cildiye polikliniklerinden randevu alarak hekiminize gitmelisiniz. Kistin durumuna göre hekiminiz sizi çeşitli uzmanlık alanlarına yönlendirebilir. Dilerseniz Cildiye Hangi Hastalıklarla İlgilenir? başlıklı yazımızı okuyarak cildiye hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Sebase Kist Nedir? Nedenleri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. Hocam merhaba. Yaklaşık 1ay önce ağrılı ve el değmeyecek sıcaklıkla 2 göğsümün arasındaki şişlikle hastaneye başvurdum. Sebase kist olduğu öğrendim ve 1hafta sonra lokal anestezi yapılarak cerrahi olarak çıkarıldı. 5 gün oluyor ameliyat olalı ve estetik dikiş atıldı. Hassas bölgede olduğu için ani hareketlerden kaçınıyorum, bantların altında muhtemelen 7-8 dikişim olduğunu düşünüyorum. Doktorum 2gün sonra pansumanın çıkar dedi, tekrar yap filanda demedi. Ama ben açık tutmaktan korktuğum için her gün spançını değiştiriyorum. Açık kalmasa yani dikişler tam olarak iyileşene kadar bu şekilde sargılı olsa sizce bi komplikasyona yol açar mı? Artık açmam mı gerekli? Dikişlerin üzerindeki ince bantların bana 1hafta sonra çıkar dedi onları çıkarttığımda dikişler birleşmiş mi olacak? Aklımdaki soruları size umarım doğru bir şekilde iletebilmişimdir, merakla cevabınızı bekliyorum.

    Cevapla

Yorum yapın