RWS: Romano Ward Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Romano Ward Sendromu, kalbin elektriksel aktivitesinde bir takım bozuklukların görüldüğü otozomal dominant olarak kalıtılan ender hastalıklardan bir tanesidir. Bu yazımda Romano Ward Sendromu’nu “RWS” olarak kısaltacağım. Haydi yazımıza başlayalım.

Romano Ward Sendromu Nedir?

Romano Ward Sendromu, kalp ritminin bozulması ile kendini gösteren nadir hastalıklardan bir tanesidir. Temel olarak 5 tipi olan ve Uzun QT Sendromu adı verilen hastalığın bir türü olarak bilinmektedir.

Belirtileri incelendiğinde senkop, kardiyak arrest ve ani ölüm dikkat çekicidir. Dünya istatistiklerine bakıldığında görülme sıklığının 2000’de 1 olduğu tahmin edilmektedir. Otozomal dominant olarak kalıtılmaktadır.

Nedenleri arasından en yaygın olanı KCNQ1, KCNH2 ve SCN5A genlerinde meydana gelen mutasyonlardır. Bu genler hücre zarı boyunca kanallar oluşturan proteinlerin yapılması için bir dizi talimatlar sağlamakla yükümlüdür.

Romano Ward Sendromu Belirtileri

Yenidoğan döneminden itibaren orta yaşlara kadar senkop yani bayılma sık olarak görülebilir. Sıklıkla orta yaşlara kadar belirtilerin sıklığı ve atakların şiddeti artarken orta yaştan sonra belirtiler azalır ve ataklar durulur.

QT aralığının uzaması en çok tespit edilen bulgulardan bir tanesidir.

romano ward sendromu nedir
Romano Ward Sendromu ile ilişkilendirilmiş görsel. (Kaynak No:1)

Romano Ward Sendromu Neden Olur?

RWS, genetik olarak mutasyona uğrayarak bozulma gösteren birkaç gen nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu genler vücudun hayati işlevlerinin sorunsuz sürdürülebilmesi için gereken proteinleri kodlayarak üretilmesine katkıda bulunur.

Romano Ward Sendromu Tedavisi

Şu an için RWS’yi ortadan kaldıran bir tedavi biçimi bulunmamaktadır. hali hazırda uygulanan tedavi protokolleri hastalığın ortaya çıkardığı semptomları yok etmeye yöneliktir.

Hastalığı tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması ve bazı ilaçlar ile QT aralığı normalleştirilmeye çalışılır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

1. https://ecglibrary.com/ecgs/l_qt.gif  Erişim Tarihi: 04.12.2017

2. Long QT Syndrome - GeneReviews® - NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 20.02.2022

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“RWS: Romano Ward Sendromu” üzerine bir yorum

  1. Hocam Jervell- Lange- Rielsen otozomal resesif geçen formuna göre kıyaslayabilirmiyiz Romanı Ward sendromunu

    Yanıtla

Yorum yapın