Pupilla Dilatasyonu: Kocaman Göz Bebekleri

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Müthiş bir güne uyandınız. Mutlusunuz, enerji dolusunuz. Aynanın karşısına geçiyorsunuz ve o da nesi? Göz bebekleriniz normalden çok daha büyük. Şaşkınlığınızı gizleyemiyorsunuz ve hemen google arama motoruna “göz bebeklerinin normalden büyük olması” yazıyorsunuz. İşte tamda bu noktada yazımla karşılaşıyor ve aslında göz bebeklerinin büyümesinin doğal görme sürecinin bir parçası olduğunu, gün içerisinde zaman zaman büyüdüğünü ve bunun adının pupilla dilatasyonu olduğunu öğreniyorsunuz. Bu yazımda pupilla dilatasyonu ya da pupil genişlemesi ne demek, nasıl olur, neden olur gibi sorulara cevaplar vereceğim. Haydi yazımıza başlayalım.

Pupilla Dilatasyonu Nedir?

Pupilla Dilatasyonu, göz bebeğinde genişleme manasında kullanılmakla beraber tıpta sıkça kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir. Gün boyunca gelen ışık durumuna göre sürekli devridaim eden bir hareketler zinciridir. Defalarca gerçekleşir ve bu sayede görme sorunsuz gerçekleşir.

Göz bebeğinin genişlemesi anlamına gelen pupil ya da pupilla dilatasyonu vücutta gözün renkli bölümünde bulunan minik kaslar ve göze ulaşan toplam ışık miktarıyla kontrol edilen ve gerçekleşen bir olaydır. Temel olarak göze fazla ışık geldiğinde küçülerek giren ışık miktarı azaltılırken göze az ışık geldiğinde büyüyerek daha fazla ışık alımı sağlanır. Dilatasyon ya da kontraksiyon olayları sıra ile gerçekleşir.

pupil dilatasyonu göz bebeği
Pupil diatasyonu ile ilişkili görsel. Görsel Vikipedia’dan alınmıştır. (Kaynak No:1)

Pupil, renkli bölgelerle çevrilmiş gözümüzün tam orta kısmındaki yuvarlak alandır. İris adını verdiğimiz yapı gözün orta kısmında bulunur ve kas liflerinden oluşur. Bu kas lifleri gözümüze gelen ışık miktarını ayarlamak üzere kasılıp gevşerler.

Pupilla Dilatasyonu Neyin Göstergesidir?

Pupillerin sorunsuz dilate oluyor oluşu görme işlevinin sorunsuz gerçekleştiğinin ve göze giren ışık miktarının doğru ayarlandığının göstergesidir.

Pupiller Neden Dilate Olur?

Pupillerin boyu genelde bir şeye odaklandığımızda veya ışık gibi uyaranlar aldığımızda oluşur. Pupillerin dilate olması bazı ilaçların kullanılması veya uyuşturucu gibi nedenlerden dolayıda olabilir. Göz doktorları da göz muayenesi sırasında gözün arka katmanlarını daha iyi gözlemleyebilmek için hastalara pupilleri dilate edici ilaçlar verebilmektedirler.

pupil dilatasyonu mekanizması
Pupilla kasılma ve genişleme mekanizması izah ediliyor. (Kaynak No:2)

Aşağıda listelenmiş ilaçlar pupillerin dilatasyonuna neden olabilir :

  • Amfetamin
  • Kokain
  • Liserjik Asit Dietilamid
  • Esrar
  • Dekonjestanlar
  • Diğer bazı ilaçlar

Karşıdan ışık verilmesi durumunda pupilla daralırken, ışık olmadığında dilate olmaktadır. pupillada dilatasyon göz bebeğimizin genişlemesi, büyümesi demektir. Bu yazıdan sonra dilatasyon terimi ile ilgili yazımı mutlaka ama mutlaka okumanızı öneriyorum. Yazıma alttaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynakça :

  1. https://upload.wikimedia.org/commons/8/84/Dilated_pupils_2006_(cropped).jpg Erişim Tarihi: 18.08.2016
  2. Pupil Dilation | Arizona RETINA Project Erişim Tarihi: 21.09.2021
  3. Neuroanatomy, Pupillary Dilation Pathway – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 21.09.2021

(Bu yazı ilk defa 18 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Pupilla Dilatasyonu: Kocaman Göz Bebekleri” üzerine 2 yorum

  1. Doktor bey oral sex yapilirken bosaliyorum fakat sperm gec cikiyor yaklasik 10 ila 15 saniye sonra ve fiskirtma olmuyor kesik kesik cikiyor yasim 55 sebebi ne olabilir

    Cevapla

Yorum yapın