Psödotümör Serebri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Psödotümör Serebri Nedir?

Psödotümör Serebri, beyinde basınç artışına bağlı olarak baş dönmesi, baş ağrısı ve görme sorunlarına neden olan bir hastalıktır. Bu ifadenin Türkçe tam karşılığı Yalancı Tümör Sendromu‘dur. Belirtileri her ne kadar tümör oluşumlarını taklit etse de Pseudotumor Cerebri bir tümöral oluşum değildir. Tıp dünyasında idiyopatik kraniyal hipertansiyon olarak ta bilinir.

psodotumor serebri mr bulgulari
Psödotümör Serebri MR Bulguları ile ilişkili görsel.

Belirtileri

Psödotümör serebri belirtileri ve bulguları şunlardır:

  1. Genellikle gözlerin arkasında başlangıç gösteren ve zamanla şiddetlenen baş ağrısı
  2. Pulsatil tinnitus adını verdiğimiz kulak çınlaması durumu
  3. Mide bulantısı ve kusma
  4. Baş dönmesi
  5. Bulanık veya sönük görme
  6. Birkaç saniye süren ve ataklar şeklinde gelen görmede bozukluk durumu
  7. Diplopi adı verilen çift görme durumu
  8. Flaşlar şeklinde ışık parlaması görme
  9. Omuz ve sırt ağrısı
  10. Boyun tutulması
  11. Yürüme zorluğu
  12. Depresyon

İleri okumalar için PC Semptomları kaynağına geçebilirsiniz

Nedenleri

Birçok kişide psödotümör serebrinin nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılmış olmasa da kafatası içerisinde beyin omurilik sıvısının birikmesi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Normalde beyin omurilik sıvısı, beynin etrafında bir yastık görevi görerek onu dış etkenlerden korumakla görevlidir. Beyinde üretilebilen bu sıvı kan dolaşımıyla emilmektedir.

Psödotümör serebride işte tam da bu emilim aşamasında bir sorun olduğu düşünülmektedir. Kafa içerisinden emilemeyen BOS, bu bölgede birikecek ve basınç artışına sebebiyet verecektir. Yalancı tümör sendromu olarak anılmasının sebeplerinden birisi ise tümörlerinde beyinde yer kaplayarak intrakraniyal basıncı arttırmasıdır. Birçok yapılan çalışma psödotümör serebri hastalığı olan bireylerin beyinde transvers sinüslerinde darlık saptandığını göstermektedir.

Psödotümör Cerebri Risk Faktörleri :

Aşağıda vereceğim hastalıkların varlığı durumunda Psödotümör Serebri açısından risk altındasınız demektir. Bu hastalıklar

  • Addison Hastalığı
  • Anemi
  • Pıhtılaşma problemleri
  • Behçet sendromu
  • Lupus
  • Lyme Hastalığı
  • Böbrek hastalıkları
  • Uyku apnesi
  • Polikistik over sendromu
  • Bazı ilaçlar (Olasılıkla Psödotümör Serebri Yapan İlaçlar)
    • Antibiyotikler
    • Doğum kontrol hapları
    • Büyüme hormonu
    • Lityum
    • Steroidler
    • A vitamini içeren ilaçlar

Tanısı

Hastalığın teşhis edilmesi için hekiminiz tıbbi geçmişinizi sorgulayacak, fizik muayene yapacak ve bazı testleri isteyecektir. Göz muayenelerinde gözün arkasında yerleşim gösteren papilödem adını verdiğimiz belirgin bir şişlik aranır. Ayrıca kör noktaların tespiti için bazı testler daha yapılacaktır.

psodotumor serebri olgu sunumu
Psödotümör Serebri (intrakranyal basınç artışı) olan bir hastanın sağ ve sol gözlerinin renkli fotoğrafları görmektesiniz. Yeşil oklar bahsettiğimiz şişmiş alanları göstermektedir.

Beyin omurilik sıvısının neden olabileceği bulguların tespiti için manyetik rezonans görüntüleme (MR) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ileri görüntüleme yöntemleri kullanılacaktır.Bunlara ek olarak hekiminiz beyin omurilik sıvısının incelenmesi için iğne yardımıyla sırttan alınan BOS’un analiz edilmesini isteyebilecektir.

Tedavisi

Kafa içi basınç artışı sendromu olarak ta bilinen bu hastalığın tedavisi olabildiğince kısa sürede yapılmalıdır. Tedavini yapılmadığı her an görme kaybı olarak geri yansıyacaktır. Sıkça sorulan psödotümör serebri tedavi edilmezse ne olur sorusunun cevabı görme kaybı artar olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz belirtileri hafifletmenin en temel yollarından bir tanesi diyet yapmaktır ancak diyet mutlaka diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır. Beyin omurilik sıvısının üretimini azaltmak adına sıvı ve tuzlu besinler kısıtlanacaktır. Asetazolamid, furosemid, steroidler ve migren ilaçları Psödotümör Serebri tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazılarıdır. İlaç tedavileri ile yeterince başarı sağlanamayan hastalarda ameliyat yapılması gerekebilir. Bu cerrahi prosedürler şant ameliyatı ve  optik sinir kılıf fenestrasyonu şeklindedir. İleri değerlendirmeler için P. Serebri kaynağına gidebilirsiniz.

[su_box title=”Psödotümör Serebri Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Psödotümör Serebri Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”psodotumorserebri”][/su_box]

[su_accordion][su_spoiler title=”Görsel Kaynakları” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. http://neuroradiologyteachingfiles.com/pseudotumor%20cerebri.jpg
  2. http://www.neec.com/Pages/Services/Neuro-Ophthalmology/i_neuroophthalmology/IIH.jpg

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Psödotümör Serebri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 4 yorum

  1. Hocam iyi günler. 25 yaşında fazla kilosu olan bir hastayım. Bos alınması ile birlikte basınç 36/19 çıktı. Ve psödötümör serebri tanısı konuldu. Sorum şu yönde : bu hastalık ömür boyu sürer mi? Teşekkürler, kolay gelsin

    Cevapla
    • Merhabalar Beyza Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastalığınızın kontrol altına alınması, gelecekte nasıl olacağı gibi sorular hastaya ve durumlara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle mutlaka muayene olduğunuz hekiminizden edindiğiniz bilgiler dışında diğer bilgilere itibar etmeyiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla
  2. Merhabalar Değerli Hocam,
    Ben yaklaşık 6 aydır bu hastalık ile uğraşıyorum.Başlangıçta görme kaybı %8 idi sag gözde,sonra %38 kadar çıktı.Ankara da optik sinir kılıf fenestrasyonu ameliyatı oldum 1.5 ay önce.Ama hala bulanık görüyorum.Bugün romatizma testi sonucum çıktı CCP değeri 16 .Acaba basıncın bu durumla ilgisi olabilir mi?Bilgi verirseniz sevinirim .
    Sygılar

    Cevapla
    • Merhabalar İlknur Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İlişkili olabilir ancak ilişkidir ya da ilişkili değildir kararını ve bilgisini verecek kişi sizi muayene eden doktorunuzdur. Kontrollerinizi asla aksatmayın ve durumun kötüye gittiğini düşündüğünüz durumlarda kontrollerinizden önce randevu alarak muayene olmaya gidiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın