Perioral dermatit ağız ve çevresinde oluşan bir deri hastalığıdır. Etkilenen bölgede döküntü, kızarıklık ve kabarcıklar oluşur. Deride karıncalanma ve yanma hissedilir. Hastaların bazılarında kaşıntı sorunu da oluşur. Bu belirtilerle sivilce sorunu ile karıştırılabilir. Daha çok burun kenarından ağız çevresine uzanır ve dudak ile burun arasındaki bölge, çene sorundan etkilenir. Bazı örneklerde göz çevresi ve yanakların da etkilendiği görülmüştür. Hastalığın ortaya çıkma ihtimalini arttıran birçok çevresel etken bulunur. Bazı hastalıklar, alerjik bünyeye sahip olmak ve bazı ilaçlar perioral dermatite yol açabilir.

Daha çok kadınlarda, çocuklarda ve beyaz tenli kişilerde görülür. Fakat herkesi etkileyebilen bir hastalıktır. Hastalık çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir. Fakat müdahale edilmediğinde çok uzun süre devam edebilir. Tekrarlama ihtimali de vardır fakat genellikle tedaviden sonra kesin sonuç alınabilir.
İçerik Başlıkları
Perioral Dermatit Nedenleri
Perioral dermatitin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bazı etkenlerin hastalığı tetiklediği gözlemlenmiştir. Çeşitli ilaçların içinde bulunabilen kortikosteroid bazı kişilerde hastalığa neden olabilir. Kortikosteroid, kortizon türevi steroid ilaçlardır. Çok geniş bir kullanım alanı vardır. Bazı cilt hastalıklarının tedavisinde de krem formunda kullanılabilir. Bunun yanında bazı yağlı kremlerin içinde bulunan vazelin ve parafin içerikleri de bazı kişilerde bu hastalığa yol açabilir. Genellikle koruyucu diş macunlarında bulunan florun da hastalıkla bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Bunların dışında bazı hastalıklar da oluşumu tetikleyebilir. Bakteri ve mantar enfeksiyonları, gül hastalığı ve hormon artışı bunların arasında sayılabilir. Nadiren sindirim, vücut salgıları ve sinir sistemi bozuklukları da etkili olabilir. Bazı doğum kontrol ilaçları hormonları etkileyerek ciltte soruna yol açabilir. Cildin tahriş olması, fazla ultraviyole ışınına maruz kalması gibi durumlar bazı kişilerde etkili olur.
Perioral Dermatit Belirtileri
Perioral dermatit belirtileri ağız çevresinde yoğunlaşır. Burun kenarlarından aşağıya doğru inerek dudak altı, üstü ve yanlarını etkiler. Bu bölgelerde yayılabilen kızarıklıklar oluşur. Bazı durumlarda sorun yanak ve göz çevresine kadar dağılır. Kızarıklıkların üzeri döküntü halinde görülür. Bazı hastalarda döküntülerin altı iltihaplı olabilir ve bu da sızıntılara yol açar. Bölgedeki kabarcıklar büyük olduğu zaman sivilce sorunu ile karıştırılabilir. Kaşıntı her hastada hissedilmez. Fakat bazı hastalarda deride yanma hissi ile beraber yaşanır. Tedavi edilmediğinde belirtiler yaşanmaya uzun süre devam eder. Bazen aylar bazen yıllar boyu sürebilir. Geçtiği düşünüldükten sonra tekrar alevlenebilir.
Perioral Dermatit Tanısı Nasıl Konulu?
Perioral dermatit tanısı dermatolog tarafından konulur. İlk olarak fiziki muayene yapılır. Burada belirtiler, hastanın şikâyetleri ve hastalık öyküsü değerlendirilir. Genellikle muayene hastalığın teşhisi için yeterli olur ve uygun tedaviye başlanır.

Bazı durumlarda ise deri biyopsisi gerekli görülebilir. Bu işlem sorunlu ciltten küçük bir örnek alınıp ayrıntılı incelenmesi temeline dayanır. Deriden parça alınırken hastanın acı hissetmemesi için bölge uyuşturulur.
Perioral Dermatit Tedavisi
Perioral dermatitin tedavisinde antibiyotik etkili ilaç ve kremlerin kullanılması etkili bir yoldur. Tetrasiklin etken maddeli antibiyotikler en sık kullanılan yöntemlerdendir. Tetrasiklin bakterilerin çoğalmasını engelleyen antibiyotiklerden biridir. İlaç tedavisi belirtiler kaybolduktan sonra da devam edebilir. Bu durum genellikle tekrar etmesinin önüne geçmek için gereklidir. Çocuklarda ve gebelik dönemindeki kadınlarda ise bunun yerine antibiyotik etkili kremler kullanılabilir. Bazı durumlarda hızlı sonuç alabilmek için sorunlu bölgeye uygulanan kortizonlu kremler verilebilir. Bu kremler kullanım bırakıldıktan sonra belirtilerin tekrar alevlenmesine neden olabilir. Bu yüzden sık tercih edilmez. Tedavi ortalama 2 ay sürer. Antibiyotikler düzenli kullanılmadıysa veya erken bırakıldıysa belirtiler geri gelir. Tedavi süresince ve hastalık geçtikten sonra hastanın bu sorunu tetikleyen unsurlardan olabildiğince uzak durması önerilir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Benim kardeşim 3 buçuk yaşında ve ağız çevresinde çok az göz altında ve genetal bölgesinde yazdığınız üzere kızarıklık var sivilce gibi değil cildiyle doktoruna götürdük ilaçlar yazdılar ama geçirmedi ve ne olduğuna da kesin bilgi vermediler ve ben de internet araştırmama göre Periol dermatit hastalığı olduğunu düşünüyorum hani çoçuklarda atopik termatit deniliyor ama kaşıntısı yok kardeşimin bu yüzden bu hastalık olduğunu düşünüyorum yardımcı olursanız çok teşekkür ederim tekrardan hastane götüreceğiz fakat şuan durumları biliyorsunuz virüsten dolayı götüremiyoruz yardımcı olur musunuz ?
Merve hanım geçti mi kardeşinizin ne kullandınız? Bizde aynı durumdayız