Hiperekojen Nedir?
Hiperekojen, genellikle ultrason cihazlarından elde ettiğimiz görüntülerin tanımlanmasında bize yardımcı olan tıbbi bir terimdir. Hiper ve ekojenite kelimelerinin kaynaşmasından oluşmuştur. Ekojen, yankı veren ya da yankısallık anlamında kullanılır. Ultrason ses dalgaları ile çalışır ve eğer ses dalgaları çok iyi yansırsa bu bölge hiperekojen olarak isimlendirilir. Dilerseniz ultrasonun nasıl çalıştığını anlatan alttaki videoyu hemen izleyebilirsiniz.
Yaygın Kullanılan Bir Ultrason Terimi : Hiperekojenite
Ultrason ile iç organlar incelendiğinde karaciğerin, böbreklerin, kalbin ve diğer tüm organların bir ekojenitesinin olduğu görülecektir. Kişiler hastalıklara yakalandıklarında etkilenen organların ekojenitesi değişebilmektedir. Bu da bize hastalığın tanımlanmasında ipucu vermektedir.
Karaciğerde Hiperekojenite
Karaciğerde hiperekojen odak, kitle, lezyon, alan, kist gibi ifadelere raporlarda sıkça rastlarız. Karaciğerde hiperekojenite yani ekojenitenin fazla olması genellikle yağ dokusunun fazla olduğunu gösterecektir. Zaten karaciğer için yapılan ultrason incelemelerinin birçoğunun hepatik steatoz adını verdiğimiz karaciğer yağlanması kontrolü için yapıldığı bilinmektedir. Bu hastalığın temel nedenlerinden birkaçı ise şöyledir:
- Aşırı kilolar
- Yağlı beslenme
- Yüksek tansiyon
- Diyabet
- HIV
- Ani kilo kayıpları
Böbrekte Hiperekojenite
Böbrekte hiperekojen alan, kalkül, kitle, lezyon, odak, nodül, kist gibi ifadeler yine raporlarda karşımıza sıkça çıkar. Her organın olduğu gibi böbreğinde bir ekojenitesi vardır. Ekojentesi artmış bir börekle, bir böbrek hastalığı arasında yüksek olasılıkla ilişki vardır. Böbrek için ultrason genellikle kontrol amaçlı yapılır ve asıl tanı BT veya MR gibi daha ileri görüntüleme yöntemleri ile doğrulanmalıdır. Yaş ilerledikçe böreklerde kist gibi yapılar daha çok görülmeye başlanır.
Memede Hiperekojenite
Memede hiperekojen nodüler lezyon, solid lezyon gibi ifadeler meme ultrasonografisi sonuç raporlarında oldukça sık görülür.
Merak ettiklerinizi ve raporlarınızda yazan ifadeleri yorum bölümüne yazarak yorumlanmasını talep edebilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Sol meme retroareolar bölgelerde içerisinde hiperekojen görünümler bulunan 5 mm boyutunda komplike kist izlendi
Merhabalar Burcu Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Sol memede ufak boyutta kist saptanmış. Bu tip lezyonların en doğru şekilde değerlendirilebilmesi için klinik korelasyonu önerilmektedir. Dilerseniz hemen buradan klinik korelasyon önerilir adlı yazıya geçiş yapabilirsiniz.
Parankimi belirgin heterojen hipoekoik yamali ekopaternindedir. Sonomorfoloji hasimato troiditi ile uyumlu. Klinik ve lab korelasyon u önerilir. Sağ lobda 5mm çaplı hiperekojen heterojen ekoda solid nodul izlendi. Rapora göre biyopsi gerekirmi kötü giden birsey varmı. Parankimi belirgin heterojen hipoekoik yamali ekopaternindedir bu nedemek biyopsi yaptirmam gerekirmi teşekkür ler.
İyi günler çekilen ultrasonografi de sol böbrek alt pop kaliksisinde 2_3 mm çapında taş açısından şüpheli 3 adet hiperekojen görünüm izlenmiştir ,safra kesesikontrakte görünümde olup ,duvar kalınlığı normal kese lümeninde büyüğü 7mm çapında ölçülenmultiple taşlar izlenmiştir ayrıca karaciğer parankiması ekosu Grade Isteatoz ile uyumlu diffüz biçimde artmıştır.Yazılı rapor hazırlanmıştır.Aydınlatırsanız şimdiden teşekkür ederim.
Sol böbrek alt pilde kortekste 8mm çaplı hiperekojen lezyon izlenmiştir . (Anjiomyolipom?)
Bu sonuç ne anlamına gelir ? Ben ayrıca uzum yıl yüksek tansiyon ve şeker (diaformin 100 kullanıyorum) hastasıyım.
Ameliyatlı bir durum var mı ?
Boyun us:troid boyutları tabidir. Parankim ekosu heterojendir.parankimde belirgin sınır oluşturmayan nisbi hipoekoik alanlar mevcuttur. Sağ submandibüler bölgede büyüğü 16*10mm boyutu olmak üzere 5-6 adet lenf nodu imajı izlenmiştir.sol submandibüler bölgede büyüğü 8*5 mm boyutlu olmak üzere 3-4 adet lenf nodu imajı izlenmiştir.(santral kesimde yağ involüsyonu lehine hiperekojen izlenmektedir.)
Merhaba ben 22 haftalık gebeyim 4boyutlu 2.düzeyOBSTETRİKrenkli doppler us raporu:Anomali mide cebi medialinde batın ön duvara yakın yüzeyel yerleşimli kalsifikasyon odağı?
Meme patoloji sonucum Atipik duktal hiperplazi, Intraduktal papillomatozis Adenozis duktal ektazi fibrozis yazıyor kötü bir sonuçmu ne yapmalıyım
Merhabalar Hülya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Meme dokusunda bazı dokuların yapısı değişmiş ancak bu durumun sizin üzerinizde ortaya çıkan etkisinin araştırılması ve değerlendirilmesi için mutlaka uzman bir hekime başvurmalı ve ondan bilgi almalısınız. Benim söyleyeceklerim muayene bulguları olmaksızın olasılıktan öteye geçmeyecektir.
Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
sol memede iç kadranda periareolar yerleşimli 8.2×3.8×5.1 mm boyutunda cidarında 1 mm çapından küçük mültipl mikro hiperekojenik foküsler yapılan elastografik incelemede Ave.T1: 81,7 kPa , SD.T1 : 13,3 kPa bulundu nedemektir teşekkürler