İçerik Başlıkları
Glioblastoma Multiforme Nedir?
Glioblastoma Multiforme, merkezi sinir sistemini tutan agresif tümör çeşitlerinden bir tanesidir. Tıp dünyasında glioblastoma veya grade 4 astrositom olarak ta bilinen bu tümör hızlı progresyon göstermektedir. Frontal ve temporal loblarda daha sık görülen glioblastoma, beynin tüm loblarını, omuriliği tutabilir ve sıklıkla yetişkin bireylerde görülür.

Glioblastoma Multiforme Belirtileri
Ortaya çıkmasını beklediğimiz belirtiler tümörün lokalizasyonuna göre değişiklik gösterecektir. Ayrıca tümör bulunduğu bölgede çevre dokuya baskı yaparak çeşitli semptomların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bunlar:
- Sürekli baş ağrısı
- Bulanık görme
- Mide bulantısı ve kusma
- İştahsızlık
- Ruh halinde değişiklikler
- Bazı kişilik değişiklikleri
- Öğrenme yeteneğinde değişiklikler
- Düşünme yeteneğinde değişiklikler
- Nöbetler
- Kaslarda güçsüzlük
- Konuşmada zorluklar
Glioblastoma Multiforme Nedenleri
Henüz glioblastomanın neden ortaya çıktığı ile ilgili kesin bilgiler bulunmamaktadır. Bunula birlikte Turcot Sendromu, nörofibromatozis tip 1 ve Li Fraumeni Sendromu olan hastalarda nadiren ortaya çıktığı görülmüştür.
Glioblastoma Multiforme Tedavisi
GBM için henüz ortadan kaldırıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Şu an uygulanan tedaviler, belirtileri azaltmak veya ortadan kaldırmak, yaşam kalitesini artırmak ve yaşam süresini uzatmak amacıyla yapılmaktadır. Genel olarak uygulanan glioblastoma tedavisini ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi olmak üzere 3 başlık altında inceleyeceğiz.
Ameliyat
Glioblastoma multiforme ameliyatı çoğu zaman tedavide ilk adımdır. Var olan tümör dokusu olabildiğince çıkarılmaya çalışılır. Bu çıkarım sonrasında hastalığın şiddeti azalma gösterebilmektedir. Aynı zamanda bu cerrahi işlemlerle glioblastoma tanısıda doğrulanabilir. Hastaların cerrahi operasyonlara dayanamayacağı durumlarda bu doğrulama işlemi için biyopsi yapılır.

Her ne kadar tümörün çıkarılması sağlansa da tamamen çıkarımı yüksek olasılıkla mümkün olmamaktadır. Kalan tümör dokularının yok edilebilmesi için ek tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.
Radyoterapi
Yüksek enerjili x ışınlarının kullanıldığı bu tedavi biçiminde ameliyat sonrası kalan tümör dokularının yok edilmesi amaçlanır. Radyoaktif maddelerin tümöre doğrudan verildiği brakiterapi ve normal beyin dokusunda minimal zararın amaçlandığı proton tedavileri sıklıkla kullanılır.
Kemoterapi
Tümörlü dokuların büyümesini engellemek amacıyla kullanılan kemoterapi başka bir tedavi seçeneğidir. Çevre dokuya yayılımı sınırlayarak tedaviye yüksek oranda katkı sağlarken birçok yan etkiyi de beraberinde getirmektedir.
[Yazı güncellenecek…]
Yararlanılan Kaynaklar:
- https://jjhiii24.files.wordpress.com/2012/04/glioblastoma.jpg
- http://www.ajnr.org/content/ajnr/25/9/1533/F7.large.jpg
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.