Fournier Gangreni penisi, perine bölgesini ve skrotumu etkileyen ilerledikçe yaşamı tehdit etme potansiyeli olan ciddi bir bakteriyel hastalıktır. Erkeklerin bu hastalığı kapma riski, kadınlara kıyasla daha yüksektir. Bu yazımda Fournier Gangreni hastalığı için FG kısaltmasını kullanacağım.
İçerik Başlıkları
Fournier Gangreni Nedir?
Fournier Gangreni, ürogenital alanda başlayan bir bakteriyel enfeksiyonun yayılarak yumuşak doku ve fasya nekrozu yapması sonucunda oluşan tabloya verilen isimdir. Anaerob bakterilerde hastalığa eşlik edebilmektedirler.
Genelde ağrı, eritem, ödem, krepitasyon, ateş ve genel durum bozukluğu hastalığın semptomlarıdır. Laboratuvar bulgularında ise yüksek lökositoz,gram negatif sepsis eğilimi gibi durumlar görülür.
Ayrıca kontrol dışı diyabet ve AIDS gibi immun yanıtı etkileyen durumların hastalığın predispozan faktörleri arasında olduğu bilinmektedir. Tedavisinde ise öncelikle hospitalizasyon sağlanmalıdır. Antibiyoterapi ve etkenle savaş gerçekleştirilmeli ve debridman unutulmamalıdır.
Fournier Gangreni Belirtileri
Fournier gangreninin ilk belirtileri aşağıdaki şekilde kendini gösterebilir:
- Cinsel organ veya perine bölgesinde kızarıklık.
- Cinsel organ veya perine bölgesinde hassasiyet ve ağrı.
- Cinsel organrveya perine bölgesinde şişlik.
Bununla birlikte şeker hastalığı olan hastaların insülin almasına rağmen kan şekerinde artış olursa derhal bir sağlık kurumuna başvurması gerekmektedir. Bu durum FG ile ilgili olumsuz bir gidişatın erken belirtilerinden biri olabilir.
Fournier gangreninin erken belirtilerine dikkat etmek çok önemlidir çünkü bu enfeksiyon hızlı bir şekilde ilerleyebilme potansiyeline sahiptir. Erken belirtileri göz ardı etmemek ve zamanında yakalamak etkili bir müdahalenin sağlanmasına ciddi katkıda bulunacaktır.
Cinsel organlar veya perine bölgesinin kızarıklığı, hassasiyeti ve şişmesi ile birlikte ortaya çıkar ve sonrasında aşağıdaki semptomlar gelişebilir:
- Zihinsel aktivitede değişiklikler
- Dehidrasyon
- Ateş ve titreme
- Enflamasyon
- Uuyuşuklu
- Bulantı ve kusma
- Karın çevresinde başlayan ağrı
- Çürük kokusu
- Sepsis
FG ilerledikçe farklı sistemleri etkileyebilir. Eğer kalp dahil olacak şekilde dolaşım sistemi etkilenirse şu belirtiler gözlenebilir:
- Kansızlık
- Yaygın damar içi pıhtılaşma
- Taşikardi
- Hipotansiyon
Eğer FG cilt tutulumu başlarsa aşağıdaki belirtiler izlenebilir:
- Ağrılı bölgeyi ovuşturduğunuzda çatırtı sesi gelmesi
- Kaşıntı
FG tüm bu belirtilere rağmen ilerlemeye devam ederse prognoz kötüleşebilir ve aşağıdaki durumlar gözlenebilir:
- Dokulara kan akışını engellendiğinde dokular ölmeye başlar.
- Dokuların ölümü, bakteri ve nekrotik doku yan ürünlerini kan dolaşımına katılmasına sebebiyet verir. Bu ürünler septik şoka kadar götürebilir.
- Çoklu organ yetmezliği görülebilir.
Fournier Gangreni Tekrarlar mı?
Fournier Gangreni oldukça nadir görülen bir tıbbi patoloji olsa da tekrar etme olasılığı gerçekleşebilir. Altta yatan etkenler ve risk faktörleri ortadan kaldırılmadığında tekrar ortaya çıkma olasılığı vardır. Bu etkenler ve risk faktörleri arasında diyabet, bağışıklık sistemi sorunları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, travma veya cerrahi operasyonlar gibi durumlar bulunabilmektedir.
Tablonun bütününe bakıldığında tedavi ve düzenli tıbbi takip aksatılmadığında hastalığın tekrarlama riskini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Fournier Gangreni Nedenleri
FG hastalığı sıklıkla yumuşak dokunun polimikrobiyal, aerobik ve anaerobik sinerjik enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Fournier gangreni vakalarında en sık rastlanan organizmalar aşağıda verilmiştir.
En yaygın aerobik organizmalar şunları içerir:
- Escherichia coli
- Klebsiella
- Proteus
- Stafilokok
- Streptokok
En yaygın anaerobik organizmalar şunları içerir:
- Bakterioidler
- Klostridium
- Peptostreptokok
Genital ve perineal bölgenin cerrahi olarak travmaya uğraması ile FG oluşması için zemin hazırlanmış olabilir. Aslındaherhangi bir travmatik yaralanma veya perinede, skrotumda lokalize cilt hasarı alanı olması dahi FG sürecini başlatabilir. Vakaların yaklaşık %25’inde bilinen veya tanımlanabilen bir neden bulunmamaktadır.[1]Fournier’s gangrene mortality: A 17-year systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
Fournier Gangreni Bulaşıcı mıdır?
Hayır, Fournier gangreni bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu patoloji tamamen kişinin kendi sağlık durumu ile ilişkilidir. Fournier gangreniye yakalanmış bir kişiden doğrudan bulaşma riski yoktur. Ancak hastalıkla ilgili herhangi bir şüphe durumunda mutlaka bir doktora görünmeli ve muayene olmalısınız. [2]Fournier’s gangrene and its emergency management – PMC (nih.gov)
Fournier Gangreni Tedavisi
FG’nin temel tedavisi cerrahi olsa da bazı durumlarda tanı sürecini atlayarak doğrudan debridman prosedürüne geçilebilir. Debridman sıklıkla seanslar şeklinde yapılır. Bakteriyel enfeksiyonun yayılmasını önlemek için genel cerrah dokuyu çıkarabilir ve nadiren de olsa cerrahi olarak tüm penis ve skrotum çıkarılabilir.
Ameliyat sonrasında genellikle geniş spektrumlu antibiyotikler verilir. Sepsis durumunda bazı ek ilaç terapileri gerekli olabilir.
Daha sonra çıkarılan dokuların oluşturduğu kötü görünümden kurtulmak için rekonstrüktif cerrahi süreci uygulanabilir. Bu sayede perine, skrotum veya penisin FG’den önceki durumuna benzer bir görünüme kavuşması sağlanabilir.
Son olarak, hiperbarik oksijen tedavisi değerlendirilir. Yara iyileşmesini desteklemek gibi önemli katkılar sağlayabilmektedir.
Bu konuyla alakalı olarak aklınıza takılanları veya sormak istediklerinizi alt tarafta yer alan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 13 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 26 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)
Fornier gangren etkenleri dış ortamda yaşar mı? yaşarsa ne kadar süre yaşar acaba? bir de bulaş olmuş eşyaları deterjan ile yıkamak yeterli midir?etken dış ortamda inaktif mi olur? yoksa yaşamaz mı?Teşekkürler.
Merhabalar Melisa Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Fornier gangren etkenleri, anaerobik bakterilerdir. Bu bakteriler oksijensiz ortamlarda gelişirler. Dış ortam, oksijen bakımından zengin bir ortamdır. Bu nedenle Fornier gangren etkenleri dış ortamda uzun süre yaşayamazlar.
Fornier gangren etkenlerinin dış ortamda yaşayabilme süreleri, bakterilerin türüne, çevre koşullarına ve kontaminasyon miktarına göre değişir. Genel olarak, Fornier gangren etkenleri kesin bilgi olmamakla beraber dış ortamda birkaç saatten birkaç güne kadar yaşayabilirler.
Deterjan, bakterilerin hücre duvarlarını parçalayarak onları öldürür. Bu nedenle, bulaş olmuş eşyaları deterjan ile yıkamak, enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
hastamız 40 lı yaşlarda bayan aşırı kilolu koah ve şeker hastası idi .bir hafta önce fenalaştı fournier kangren teşhisi ile ameliyata alındı .dr bir kaç defa daha ameliyat olması gerektiği ,için yoğun bakımda uyutuluyor ,ve oradan ameliyata alınıyor .bizlere söylenen koah ve şeker olması ameliyatları zorlaştırıyor uzun bir süreç ve hastanızı her an kaybedebilirsiniz şu an okmeydanı sgk hast . yatmakta evde iki genç kızı var ve dr onlara söylemiş .merak ettiğimiz açık yarada bulaşabilir riskinden dolayı çocuklarda problem yasanabilirmi evi nasıl steril edilmeli çünki ilk kasıkta cıkan çıbanı evde patlamış .şu an dr size bulasmaz dedi evde yapılabilecek birseyler varmı ? ve hastamız için şu an yapılanlar yeterlimi ? onu yaşatmak ve iki tane 20 li yaşlarında kızlarına kavuşturmak adına yapılabilecek birşeyler varmı .. şimdiden teşekkürler
Öncelikle geçmiş olsun,Selda Hanım.
Doktorunuzun dediği gibi bu tarzdaki hastalarda kan şekeri regülasyonunun sağlanması ve KOAH ın kontrol altına alınması hem ameliyatların daha kolay geçmesi hem de komplikasyonların azalması adına yapılması gereken en önemli hamlelerden bir tanesidir. Özellikle şeker hastalığının kontrol altına alınması yara iyileşmesinin hızlandırılması adına bizim için altın değerindedir. Bunun için Dahiliye, diyabetoloji ya da endokrinoloji bölümlerinden birine yönlendirilmiş olmalısınız. Fournier Gangreni evinizdeki diğer kişilere bulaşmayacaktır. Ancak hastanın bakımının çok düzgün ve titizlikle yapılması gerekmektedir. Hastayı görmeden muayene etmeden yeterli veya yetersiz tedavi yapılmıştır demem mümkün değildir ancak doktorunuzun önerilerine harfiyen uymanız durumunda umuyorum ki hastanız şifa bulacaktır.