Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?

Son dönemde engelli haklarıyla ilgili meclis gündeminde yer eden yeni yasa tasarılarıyla birlikte tekrar gün yüzüne çıkan engelli hakları, bir süredir çeşitli kısıtlamalara maruz kalmış durumda. Bu değişikliklerden en çok tepki çekeni ise, yapılan son yasa değişiklikleriyle birlikte engelli bireylerin engelli raporu vasıtasıyla alabildikleri özel tasarım araçlar. %90 engelli raporu ile engel durumu ispatlanmış bireyler, yapılan yasa tasarısı değişikliği ile ÖTV muafiyetini kısmen yitirmiş durumda.İnsanlar bu konuyla ilgili şu aramaları yapmaktadırlar:

  1. Engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanabilir?
  2. Engelli kişi adına alınan aracı kim kullanabilir?
  3. ÖTV indirimli aracı bir başkası kullanabilir mi?
  4. Engelli üzerine alınan arabayı kim ya da kimler kullanabilir?
  5. %90 raporlu aracı kimler kullanabilir?
  6. Engelli araçlarını başkası kullanabilir mi?

Şimdi tüm borulara cevap olacak şekilde engelli aracını kimler kullanabilir konusuna açıklık getirelim.

engelli aracini kimler kullanabilir
Engelli aracını kimler kullanabilir ile ilişkili görsel.

Engelli Araçlarını Başkası Kullanabilir mi?

İlgili mevzuatta yapılan değişiklik öncesi engelli bireyler için isteğe göre özel olarak tasarlanabilen her araçta ÖTV muafiyeti uygulanırken, artık bu tutar 100.000 TL limit ile sınırlandırıldı. Öte yandan 17 Nisan 2015 yılında yapılan değişiklikle birlikte engelli raporu ile alınan aracı yalnızca engelli bireyler değil, aile yakını olarak geçen her birey kullanabilmektedir. Peki, engelli aracını kimlerin kullanabileceğini dair yayımlanan bildirgede başka ne gibi esaslar yer alıyor?

  • ÖTV muafiyetinin uygulandığı %90 engelli raporu ile alınan araçları herkes kullanabilir. (Daha önce bu durum mevzuatta “engelli bireylere tahsis edilen araçlar yalnızca araç sahibi tarafından kullanılabilir” olarak geçiyordu. Ancak acil ve özel durumlar nedeniyle ilgili yasada değişikliğe gidildi.)
  • Engelli araçlarını kullanabilmek için H sınıfı adı verilen ve özel eğitim gerektiren sürücü belgesine sahip olmak gerekiyor.
  • Araç otomatik vites ise ve engelli bireye özel bir donanım yoksa,
  • Araçta özel bir donanım varsa, fakat bu donanım takılırken aracın fabrikasyon ayarlarında ruhsata harici olarak işlenmesi gereken bir yenilik doğurmamışsa,
  • Engelli birey dışında kullanacak kişi aile ve kan bağı bulunan bir şahıs ise engelli aracını kullanabilir.
  • Engelli bireye tahsis edilen araçlar yurtiçinde alınmışsa hiçbir aile ya da kan bağı aramazken, yurtdışından alınan bütün araçlarda “3. Derce yakınlık esası” hâlâ ilgili yasada yerini almaktadır.
  • İlgili mevzuatta yer alan kanuni esaslara göre, kişinin; çocukları, annesi, babası, eşinin anne ve babası, kardeşleri, torunları, büyük anne ve dedeleri, eşinin kardeşleri, dayısı, amcası, halası, teyzesi ve tüm bu aile bağlarında yer alan 3. şahısların eşleri engelli aracını kullanma hakkına sahiptirler.

https://doktordanhaberler.com/engelli-arac-alimi-icin-gerekli-evraklar/

https://doktordanhaberler.com/engelli-saglik-kurulu-raporu/


Engelli aracını kimler kullanabilir konusunu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Engelli Aracını Kimler Kullanabilir?” üzerine 5 yorum

  1. Ayrıca donanım gerektirmeyen otomatik araç kararı çıktığı taktirde ben kendi aracım dışında otomatik araçları kullanabilir miyim ? Bana ait otomatik aracı ailemden kimler kullanabilir ?

    Yanıtla
  2. Merhabalar birçok siteden okudum.Bilgiler eşleşmiyor.En iyisi ben kafamdaki soruyu sorayım.Dereceye girmeyen bi akrabamızın %90 engelli raporu var ben bu akrabamızın adına araç alıp kullanabilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  3. Arabanıza karayolları trafik yönetmeliğini 17 nisan 2015 tarihindeki değişiklik yapılmış ve resmi gazetede yayımlanmış çıktısını alın ve mevzuattan bihaber olan görevlilere gösterin.

    Yanıtla
  4. Iyi günler ben 93 raporlu bir kişinin üstüne fiat egea araç aldım 2016 da manuel trafik araci durdurdu sen kullanamasin dedi ceza yazdı bu konuda yardimci olanilirmisiniz teşekkür ler

    Yanıtla
  5. üvey ablamın % 90 raporuvar emniyete gittim bilgi almak inçin ruhsata yazamıyoruz bişey dedi ama kotturollerde 3 çün dereceye kadar akraba aranıyor de di neyapacağımızı bilmiyorum yardımcı olur musunuz

    Yanıtla

Yorum yapın