Abortus İmminens Nedir?
Abortus imminens, gebeliğin ilk 5 ayında olunmasına rağmen vajinal kanamaların devam ederek düşük tehdidi oluşturması durumuna verilen isimdir. Tam olarak Türkçe karşılığı “düşük tehdidi” şeklindedir. Aile sağlığı merkezinde gebe muayenesi yaparken sıkça karşılaştığım durumlardan bir tanesidir. Her 4 gebeliğin bir tanesinde görülür ve bu görülen gebeliklerin yarısı düşükle sonuçlanır. Ne kadar tehlikeli olabileceğini oranların yüksekliğinden anladığınızı tahmin ediyorum. Gebeliğinin herhangi bölümünde abortus imminens geçiren gebelerin ilgili gebeliklerinde erken doğum, normal düşük doğum kilosu ve doğum sırasında ölüm olasılığı artmaktadır.
Düşük tehdidi görülen gebelerde en sık ortaya çıkan klinik bulgu karın ağrısı ve eşlik eden kanama şikayetidir. Kanamanın kaynağının tespit edilmesi hayati öneme sahiptir. Bazı durumlarda endometriyumda yer alan damarların zarar görmesi sonucu kanama görülebilir. Bu gibi durumlarda hemen kanamanın rengine bakılmalıdır. Açık kırmızı renkte olan kanamalar genellikle yeni bir kanamanın olduğunu gösterirken koyu renkli kanamalar yeni bir kanama olmadığını işaret eder. Koyu renkli olanlar açık renklilere göre daha masumdur.

Bu tip kanamalar gebeliğin ilk haftalarından ziyade ilerleyen haftalarda olduğunda daha tehlikelidir. Kanamanın şiddeti arttıkça durum ciddileşecek ve bir anda kaçınılmaz düşüğe dönüşebilecektir. Bu tip durumlarda derhal ultrason ile bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene yapılmalıdır. Vajinal ya da abdominal ultrasonografi ile durumun ciddiyeti hakkında fikir sahibi olunabilir. Bu tip durumları yaşayan gebeler mutlaka jinekoloji uzmanına muayene olduktan sonra 3-4 gün istirahat etmelidir. Cinsel ilişkiden uzak durmalıdır. Stres olmamalı ve hekiminden aldığı tedaviyi uygulamalıdır. Bu yazıdan sonra bilgi sahibi olmanız için “Abortus” başlıklı yazımı okumanızı şiddetle öneriyorum.
Bu konu hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂
(Bu yazı ilk defa 5 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 12 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)
bu vakada gebede halsizlik görülür mü?