Yürüyen Ceset Sendromu Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Yürüyen Ceset Sendromu,başka bir deyişle Cotard Sendromu‘nda hastanın hiçbir organik bozukluğu olmamasına karşın,vücudunu veya bir bölümünün ölü olduğunu düşünüyor.
Hasta öldüğünü,bütün organlarının vücudunun içinden çıkarıldığını,kurtlar tarafından kemirildiğini,tüm kanının boşaldığını,çok kötü koktuğunu ve beyninin de alındığını zannediyor.

Jules Cotard,1980 yılında ilk olarak bu hastalığı tanımlamış.

Jules Cotard
                          Jules Cotard

Hastalık tanımlandıktan yıllar yıllar sonra,2008 senesinde gazetelere çıkan haberde Filipinli bir kadın sürekli olarak yakınlarına,kendisinin ölmüş olduğunu ve onu hemen morga götürmeleri gerektiğini söylüyordu.

Yürüyen Ceset Sendromu (Cotard) Bulguları Nelerdir ?

Psikiyatrik bir hastalık olan Cotard Sendromu’nda hasta önce kendini zayıf hissetmeye başlıyor.Hayata dair beklentilerini kaybeden insanlar zaman geçtikçe bedenlerinin aslında öldüğünü düşünmeye başlıyorlar.

Cotard Sendromu

Bulgular ise şu şekildedir :

  1. Ölümsüz olduğunu iddia etme
  2. Öldüğünü iddia etme
  3. Kanının boşalmış olduğunu düşünme
  4. Mezarlıklara olan ilgisinin artması
  5. Morga götürülmesini isteme
  6. Vücudunun kemirildiğini düşünme

Cotard Sendromu Tedavi Edilebilir mi ?

Psikiyatride hiçbir hastalığın yüzde 100 tedavisi yoktur.Cotard Sendromu’nun tedavisi birçok etkene bağlıdır.

Günümüzde Modern Tıp’ta ilaç uygulamaları ve Elektro Konvulziv Tedavi uygulanmaktadır.


Merak ettikleriniz veya hakkında konuşmak istedikleriniz varsa bana yorum kısmından ve mail yoluyla ulaşabilirsiniz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın