Yalancı Gut (Psödogut) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Yalancı Gut Hastalığı, aynı zamanda tıp dünyasında psödogut olarak bilinmekte ve hareket etmemizi sağlayan eklem yapılarının şişmesi ile kendini gösteren bir artrit türüdür. Aşağıda paylaşacağım görselde de görebileceğiniz gibi eklemler iki kekik dokunun uç kısımlarında bulunan kıkırdak yapıların birbirine yaklaşması ile oluşur. Yaklaşan kıkırdak yapıların arasında aşınmayı minimuma indirmek için eklem sıvısı bulunur.

yalanci gut hastaligi
Genel eklem yapısı ile ilişkili görsel. Şekilde kemikler, kıkırdak yapılar ve eklem sıvısı görülüyor.

Bu eklem sıvısı kıvam ve miktar olarak belirli bir aralıkta seyretmek zorundadır. Aksi takdirde şimdi işleyeceğimiz psödogut hastalığı gibi bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Yalancı gut hastalığı ortaya çıktığında eklem ve eklem sıvısı eş zamanlı olarak etkilenir. Doğal olarak hareket ederken ağrı vb sorunlar görülür. Çoğu zaman diz bölgesini etkilese de vücutta bulunan tüm eklemleri etkileyebilir. En sık 60 yaş ve üzeri bireylerde ortaya çıkar.

Yalancı Gut’un, Gut Hastalığından Farkı Nedir?

Temel olarak incelendiğinde yalancı gut hastalığı da, gut hastalığı da eklemlerde ortaya çıkan belirtilerle kendini gösterir. Her ikisinde de eklem sıvısı etkilenmiş ve kristalleşme başlamıştır. İşte psödogut ile gut arasındaki fark burada ortaya çıkıyor. 

Yalancı Gut hastalığında bu oluşan kristaller kalsiyum pirofosfat maddesinden oluşurken, gut hastalığında ise ürik asit kristallerinden oluşur. 

Benzer belirtiler olsa da kristallerin hangi maddeden oluştuğuna bağlı olarak tedavi biçimi ve hekiminizin önerileri değişiklik gösterecektir.

Psödogut’a Neden Olan Faktörler Hangileridir?

Daha önceki başlıklarda da belirtmiş olduğum gibi yalancı gut, eklem sıvısı ile ilişkili sorunlara yol açtığı gibi eklem kıkırdağına da hasar verebilir.Bu hasarın temel nedeni kristal yapılarının oluşumudur.

Artrit Vakfı verilerine göre 85 yaşına gelen bireylerin hemen hemen yarısında bu kristaller oluşuyor ancak yalancı gut rahatsızlığına neden olmuyor. 

Bir ailede herhangi bir bireyde psödogut hastalığı var ise diğer bireylerde de ortaya çıktığına sıkça rastlamışsınızdır. Bu nedenle genetik bir durum olduğu üzerinde durulur.

Tüm bunlara ek olarak aşağıdaki patolojik durumlarında varlığında yalancı gut ortaya çıkma olasılığı artar:

  1. Hipotiroidizm : Tiroid bezinin yeteri kadar çalışamaması
  2. Hiperparatiroidizm : Paratiroid bezinin gereğinden fazla çalışması
  3. Hiperkalsemi : Kanda bulunan kalsiyum miktarının normalden fazla olması
  4. Hipomagnezemi : Kanda bulunan magnezyum düzeyinin nrmalden düşük olması

Yalancı Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sıklıkla dizleri etkileme eğilimi olan bu hastalık daha az sıklıkla ayak bileklerini, el bileklerini ve dirsekleri etkiler. en sık karşımıza çıkan belirtileri şunlardır:

  • Eklemlerde ağrı
  • Eklemlerde şişlik
  • Eklemlerde sıcaklık artışı
  • Eklemlerde renk değişikliği

Tüm bu psödogut belirtileri etkilenen bölgedeki eklemler için geçerlidir.

Yalancı Gut Nasıl Teşhis Edilir?

Eklemlerinde ağrı ve şişlik şikayetleriyle sağlık profesyonellerine başvuran hastalarda hekim psödoguttan şüpheleniyorsa artrosentez adı verilen eklem sıvısı analizi yapmak isteyecektir. Bu analiz neticesinde eklem sıvısında bulunan kristallerin türü belirlenecek ve tanıya yaklaşılacaktır.

yalancı gut kristalleri
Şekilde görselde yalancı gut hastalığın neden olduğu kristal yapılarının direk grafide nasıl göründüğünü görmektesiniz.

Eklem boşluklarında ortaya çıkan bu kristal yapıları röntgen cihazı yardımıyla çekilen direk grafide noktasal olarak görünecektirler. Direk grafide görünmeyen kristaller için MR( Manyetik rezonans görüntüleme) ve BT( Bilgisayarlı Tomografi) gibi ileri görüntüleme tetkiklerinin kullanılması gerekebilir.

Ayrıca ultrason yalancı gut tanısı için oldukça önemlidir. Romatoid artirt ve osteoartrit gibi hastlıklarla mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Bazı durumlarda psödogut, hemofili, amiloidoz,hemokromatoz ve tiroid bezi rahatsızlıkları ile ilişkili olabilir.

Yalancı Gut (Psödogut) için Hangi Doktora Gidilir?

Hastalar çoğu zaman eklemlerde ağrı ve şişlik için çeşitli branşlardan hekimlere başvurmaktalar. Genelde belirli bir yaşın üstündeki amca ve teyzeler “dizlerim artık tutmuyor” şeklinde şikayetlerle acil servislere ve aile hekimlerine gelirler. 

Yalancı gut hastalığı için hangi doktora gidilir sorusunun cevabı romatoloji olmalıdır.

Romatoloji bölümü gut, psödogut ve benzeri diğer tüm hastalıkları beraber değerlendirecek ve sizi gerek gördüğü durumlarda diğer tıp bilim dallarına yönlendirecektir. 

Yalancı Gut Nasıl Tedavi Edilir?

Psödogutun neden olduğu kristal yapılarından tamamen kurtulmak ve belirtilerin ortadan kalkmasını sağlamak henüz tam olarak yapılamamaktadır. Hekiminiz semptomların azalmasını sağlamak amacıya eklem sıvısının bir miktarını yine artrosentez yöntemiyle boşaltabilir. 

Bunun dışında şişmeleri azaltmak, ağrıyı hafifletmek amacıyla hekiminiz tarafından bir takım ilaçlar reçete edilebilir. 

İlaç tedavisi ve yaşam değişiklikleri ile noral hayatına devam edemeyen hastalar için cerrahi tedavi seçenekleri ön plana çıkar. Bunlar arasında onarım ve çıkarım ameliyatları yer alır.

Böylece konumuzu bitirmiş olduk. Merak ettiğiniz herhangi bir konu varsa alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Yalancı Gut (Psödogut) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. Iyı gunler sorum arada bir ayak baş parmaklarında ve bileklerinde şisme oluyordu hastanede sadece ürik asit yuksek dıye gut teşisı kondu kolsin ve ürikoliz kullanıyorum ama atak basladı yıne sorum acaba cabral +dexofen kullansam dahamı etkili olur birde atak halinde sancıyı dusurecek en etkili krem veya jel varmı atak halinde ürikoliz ilacını dikkattli kullanın yszmış recetede bu nedemek saolun

    Cevapla

Yorum yapın