Tüketim Koagülopatisi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tüketim Koagülopatisi Nedir?

Tüketim Koagülopatisi,vücudumuzdaki koagülan ve anti koagülan faktörlerin tüketilmesiyle karakterize dissemine intravasküler koagülopati olarak bilinen bir hastalıktır.

tuketim koagulopatisi
Tüketim koagülopatisi nedir ile ilişkili görsel.

Asiditenin artışı, dokuların nekroza uğraması, endotelyal hasar, endotoksik şok tüketim koagülopatisini başlatabilen faktörler arasındadır.

Tüketim Koagülopatisi Nedenleri Nelerdir?

En sık görülen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gram negatif bakterilerin sebep olduğu sepsis
  • Doğru olmayan kan transfüzyonlarının yapılması
  • Dev hemanjiyom ve purpuralar
  • Nöroblastoma tarzı maligniteler
  • Bazı riketsiyal infeksiyonlar

Tüketim Koagülopatisi Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Belirtiler ve bulgular şu şekildedir:

  • Hastalarda kanamalar mevcuttur. Sıklıkla cerrahi insizyonların yapıldığı yerler ve damar yolu açılan bölgeler kanamaktadır.
  • Mikroanjipatik hemolitik anemi şeklinde anemiler görülebilmektedir.
  • Hastaların cildinde ekimozlar ve yer yer peteşilere rastlanabilmekte ve doku nekrozları oluşabilmektedir.
  • Faktör 1, faktör 2, faktör 5, faktör 8 gibi koagülasyon faktörlerinin etkilenmesine bağlı olarak protrombin zamanı, TT ve aPTT gibi değerlerin uzaması.
  • Trombosit miktarlarında ciddi düzeylerde düşüş ve kanama zamanında bozulmalar
  • Periferik yayma yapıldığında Burr hücrelerine ve şiştositlere rastlanabilmesi
  • D dimer miktarlarında yükselmeler olması

Tüketim Koagülopatisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle altta yatan patoloji saptanmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Eğer mevcut durumun sebebiyet verdiği bir şok, asidoz, hipoksi gibi durumlar varsa derhal tedavi edilmelidir. Hastanın hemostazı korunmalı ve kontrol altında tutulmalıdır. Eğer sepsise bağlı koagülopati görülüyorsa rekombinant aktif proteinlerin yararlı oldupunu gösteren çalışmalar mevcuttur.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın