Singleton Merten Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Singleton Merten Sendromu Nedir?

Singleton Merten Sendromu, vücutta birçok bölge ve organı etkileyen multisistemik bir hastalıktır. Oldukça nadir olarak görülür. Diş anomalileri, aort kalsifikasyonları ve kafatasında bir takım bozukluklar ile seyreder.

singleton merten sendromu nedir
Singleton Merten Sendromu ile ilişkilendirilmiş görsel.

Belirtileri

Merten Singleton Sendromu’nun belirtileri ve bulgularını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Deforme olmuş diş yapısı
  2. Aort stenozu
  3. Hipertansiyona neden olan mitral kapak kalsifikasyonu
  4. Sağ dal bloğu ve sol dal bloğu
  5. Kardiyomegali
  6. Osteoporoz
  7. Büyümede gecikmeler
  8. Parmaklarda malformasyon
  9. Kronik deri hastalıkları
  10. Hipotoni
  11. Eklem problemleri
  12. Şiddetli SLE

Nedenleri

Hastalığın nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılabilmiş değildir. Şu anki hakim olan görüş bu hastalığa rastgele ortaya çıkan bazı mutasyonların sebep olduğu yönünde. Bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Tanısı

Diş anormallikleri, aorta ve kalp kapakçıklarının kalsifikasyonu ve kemik bozuklukları gibi belirtilerin saptanması ile tanı süreci başlar. Kemik hastalıkları ve kalsifikasyonarın tespiti için röntgen filmleri istenebilir. Ayrıca kardiyak kateterizasyonlar teşhiste faydalıdır.

Tedavisi

Singleton Merten hastalığının henüz bir tedavisi yoktur. Şu anda uygulanan tedaviler hastalığın ortaya çıkardığı belirtileri kontrol altına almaya yöneliktir. İntravenöz metilprednizon, oral prednizolon ve intravenöz immünoglobülin gibi farmakoljik tedaviler fayda sağlayabilmektedir. Tüm semptomların tedavil edilebilmesi açısından hastanın dermatoloji, kardiyoloji, gibi birçok bölüme muayene olması gerekecektir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın