Siklik Kusma Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Siklik Kusma Sendromu Nedir?

Siklik Kusma Sendromu, tekrarlayan bulantı ve kusma ataklarıyla seyreden nadir hastalıklardan bir tanesidir. Sıklıkla küçük yaştaki çocukları tutmakla beraber her yaştan bireyi etkileyebilir. Bulantı kusma ve uyuşukluk atakları en az 1 saat sürebilirken en fazla 10 güne kadar uzayabilir. Belirtileri arasında yorgunluk, süregelen halsizlik,karın ağrısı, ishal, baş ağrısı, fonofobi ve fotofobi şikayetleri de vardır. Bulantı, kusma ve uyuşukluk halleri düzenli olarak ortaya çıkabileceği gibi rastgele olarak ta etkileyebilir.  Ayrıca aşırı sıcaklık, uyku eksikliği ve bazı ilaçların kullanımı tetikleyici faktörler arasındadır. Görülme sıklığı ile ilgili net bilgiler bulunmamakla beraber her 200.000 çocuktan 4 ile 2000’ini etkilediği tahmin edilmektedir. Yakın tarihli araştırmalar yetişkinlik çağında da çocukluk çağında görüldüğü gibi sık görülebileceğini ortaya koyuyor. Nedenleri ile ilgili net bilgiler bulunmamaktadır ancak bu konuda çalışmalar yapan bilim insanları beyin fonksiyonlarında değişiiklikler, hormonal bozukluklar ve gastrointestinal sorunların bu hastalığa neden olduğunu düşünmekteler. Tedavisi için kusma önleyici ilaçlar, migren önleyici ilaçlar, yatıştırma ve hidrasyon uygulanır ancak SKS’nun bilinen bir tedavi prosedürü olmadığı bilinmelidir. Uyguladığımız tedaviler semptomatiktir.

siklik kusma sendromu
Siklik Kusma Sendromu, rastgele olan kusma ataklarıyla seyreden nadir hastalıklardandır.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Siklik Kusma Sendromu” üzerine 2 yorum

  1. merhabalar;

    beniM çocugum 6 yaşında ulup 24 kg 120 cm boyunda olup yaklaşık 2 ay öncesinde KTÜ farabi hastanesinde kahve telvesi kusması nedeniyle yatmış(günde 10sefer) olup yapılan bütün tahlillerde herhangi bir sorunun olmadığını,yapılan endoskopide sagece reflü ve akut gasrit bulunup(patolojı temiz çıkmış),mr batın ultrasyununda(safra keseinde çamurlaşma) bulunup başka birşey bulunamamış durumdadır. özetle:
    yaklaşık 1 ay önce taburcu olduğumuz hastaneden 4 gündür aynı şikayetle sadece sabah kalktığında kusma oluyor şikayetiye gittiğimiz çocuk gastro bölümünde yapılan tetkiklerde ve batın ulsrayonda safra kesesi çamuru olmadığını söyleyip eve geldik ama bu sıkıntılarımız hala devam etmektedir.
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim
    EMRE ERCELEP

    Cevapla
  2. Merhaba
    36 yaşındayim.ve yaklaşık 6 yıldır 30 40 günlük periyotlarla ayda bir kac gun mide bulantısı kokulara hassaslik ve kusma sorunu yaşıyorum.defalarca doktora gittim.uygun bir teşhis ve tedavi uygulanamadi.ben də kendimi bu hastalıkla yaşamaya alistirdim.takı az önce araştırırken sıklık kusma sendromu ile ilgili bi kac yazıya denk gelene kadar.bu atak dönemine girmedigim zamanlar gayet saglikliyim.herhangi bir sağlık sorunum yok.nasıl bir tedavi uygulayıp ne yapmalıyım. sizden yardım bekliuorum

    Cevapla

Yorum yapın