İçerik Başlıkları
Sarkopeni Nedir?
Sarkopeni, bireylerin yaşlanma sürecinde iskelet kaslarında ortaya çıkan fonksiyon, güç ve kütle kaybını ifade eden bir tıbbi terimdir. 30 yaşından 80 yaşına kadar olan periyotta geçmiş dönemlere oranla yüzde 30 civarında kas kütlesi kayıpları olmaktadır. Bu kayba bireylerin hareketsiz hayat biçimleri ve osteoporoz gibi bir takım hastalıklar katkı sağlayabilmektedir. Yaşlılarda kas kaybı olarak ta bilinen bu hastalık genellikle fiziksel olarak aktif olmayan ve hasta kişilerde ortaya çıkma eğilimindedir. Dilerseniz sarkopeni ile ilgili hazırladığımız videoyu hemen izleyebilirsiniz:
Kaşeksinin temel bileşenlerinden bir tanesidir. 60 yaş üstü bireylerin yüzde 30 unu etkilerken 80 yaş üstü bireylerin yaklaşık olarak yüzde 50 sini etkilemektedir. 70 yaşından sonraki her 10 yılda kas kaybı yüzde 15 oranında artar.
Sarkopeni Nedenleri Nelerdir?
Sarkopeni sebepleri arasında ilk sırada kaçınılmaz bir durum olan yaşlılık süreci bulunmaktadır. Yaşa bağlı olarak azalan kas kütlesi ve fonksiyonu bireyleri bu durum ile burun buruna getiren en önemli sebeptir. Diğer önemli bir neden ise azalmış fiziksel aktivite ile seyreden hayat biçimidir. Spordan ve egzersizden uzak geçirilmiş bir hayat yağlanma artışı ile de kendini gösterecektir.

Testesteron kas kütlesinin varlığının sürdürülmesinde oldukça önemli bir hormondur. Zamanla veya patolojik bir durumdan ötürü azalan testesteron hormonu düzeyleri sarkopenik bireylerde dikkat edilmesi gereken parametreler arasındadır. Büyüme hormonu ve bazı kas gelişiminde etkili hormonların düzeyleri de önemlidir. Diğer dikkat edilmesi gereken faktörleri ise liste halinde sıralayalım:
- Beslenme yetersizlikleri
- Vitamin eksiklikleri
- Romatoid artrit gibi kronik enflamatuvar hastalıklar
- Büyüme faktörlerinde eksiklik
- Doğum ağırlığının düşük olması
- Nöromusküler gelişim yetersizlikleri
Sarkopeni Belirtileri
Kas boyutlarında ve hacminde azalma, fonksiyon kaybı ile giden bu hastalığın sık olarak görülen belirtilerini ve bulgularını aşağıda liste halinde vereceğiz.
- Kasta zayıflık ve kas gücünde azalma
- Kötü kas dengesi nedeniyle ortaya çıkan kronik yaralanmalar
- Merdiven çıkarken zorlanma
- Yürüme hızının zamanla azalması
- Testesteron ve büyüme hormonu konsantrasyonlarında düşüklük
- 50 nmol/litre nin altında düşen D vitamini düzeyleri
- Yara iyileşmesinde bozulma
- Düşük insülin direnci
Sarkopeni Tanısı
Düşük kas kütlesi, azalmış yürüme hızı ve düşük kas gücü olması durumunda yaş faktörüne de dikkat edilerek sarkopeniden şüphelenilir. Tanıya gidebilmek için aşağıdaki testler yapılabilir:
- DXA adını verdiğimiz Dual Enerji X-ışını Absorpsiyometri
- Yürüyüş hızının ölçülmesi
- Kavrama gücünün ölçülmesi
Sarkopeni Komplikasyonları Nelerdir?
Sarkopenik bireylerde sakatlanma riski diğer bireylere oranla 3 4 kat daha fazladır. Yeterli beslenmeyen bireyler sarkopenik tablonun ilerlemesine sebep olacaklardır.

Ayrıca sarkopenik bireyler hastalıklar ve enfeksiyonlara diğer bireylere oranla daha yatkındırlar.
Sarkopeni Tedavisi
Sarkopeninin en temel tedavisi düzenli olarak yapılan egzersizdir. Düzenli olarak uzun yıllar yapılan egzersizler bu sürecin başlangıcını geciktirmektedir.

Temel olarak sarkopeni tedavisi için şunlar yapılmalıdır:
- Günlük alınan protein miktarlarında artış sağlanmalıdır.
- Bu bireylere D vitamini takviyeleri yapılmalıdır.
- Gerekli durumlarda hormon replasman tedavileri uygulanabilir.
Sarkopeni Nasıl Önlenir?
Sarkopeniden korunmak için şunlara dikkat etmelisiniz:
- Mutlaka düzenli egsersiz yapın.
- Yüksek protein içeren besinler ve meyve sebzeden zengin bir diyet uygulayın.
- Protein sentezini artırmak amacıyla lösin destekleri alınabilir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.