Plazmaferez Nedir? Ne Demektir?
Çeşitli hastalıklar nedeni ile kanımızda bulunan plazmalar zarar görür. Plazmaların zarar görmesi nedeni ile hastalık süreci devam eder. Plazmaferez yöntemi ise bu gibi durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Plazmaferez nedir konusunda antikorlar nedeni ile zarar gören plazmalar ile iyi durumda olan plazmaların değiştirme işlemidir.

Plazmaferez ne demek konsunda zarar görmüş plazmaların yerine ikameleri ile değiştirme işlemidir. Plazma değişimi olarak da bilinen bu yöntem böbrek diyalizi işlemi ile benzerlik gösterir. Aynı zamanda plazma bağış işlemi de bu yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Plazmaferez yöntemi ile birçok hastalık için tedavi sürekleri gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle oldukça önemli olan bu yöntem gerek duyulduğunda doktor kararı ile kullanılabilmektedir.
Plazmaferez Nasıl Yapılır?
Plazmeferez nasıl yapılır konusunda kısaca kanın ve plazmanın bazı teknikler ile sıvı kısmından ayrılması ile yapılır. Bu işlemler çeşitli cihazlarla yapılmaktadır. Genel olarak gerekli ayrışımlar yapıldıktan sonra plazma ayrışımı yapmak için tuzlu su veya albümin solüsyonlar kullanılır. Bu işlem ile plazma ayrışımı yapılır. Plazmalar daha sonra tedavi edildikten sonra tekrar vücuda gönderilir.
Yöntem plazma değişimi olarak da bilinmektedir. Makine ile gerçekleştirilen değişim işlemleri bu konuda uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bu yöntem ile tedavi süreçleri takip edilmektedir. Ciddi derecelerde hastalıkları tedavi etmesi ve son yıllarda gelişen yöntemler ile daha etkili olması ile tercih edilen bir tedavi yöntemidir.
Plazmaferez Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Plazmaferez yöntemi ile çeşitli hastalıklar tedavi edilmek için çalışılmaktadır. Plazmeferez hangi hastalıklarda kullanılır konusunda otoimmün hastalıkları tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu hastalıklar arasında Myastenia gravis, Guillain Barre sendromu, Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati, Lambert-Eaton miyastenik sendromu hastalıklarında yöntem kullanılmaktadır.

Yukarıdaki hastalıkların yanı sıra orak hücre hastalıklarında da kullanılmaktadır. Ancak orak hücre hastalıklarının sadece bazı komplikasyonlarında kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli nöropatik formların tedavisi içinde tercih edilen bir yöntemdir. Tedavi yönteminin kullanılması için öncelikle hastalıkları kesin bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Gerekli teşhis çalışmaları sonrasında ise uzman doktor tarafından karar verilerek Plazmaferez yöntemi kullanılır. Kanda bulunan ve zarar gören plazmaların iyileştirilmesi ile tedavi süreci takip edilmektedir.
Plazmaferez Kimlere Uygulanır?
Plazmaferez kimlere uygulanır konusunda yukarıdaki hastalıklar ile karşılaşan ve doktor kararı ile bu tedavinin uygulanabileceği kişilere uygulanır. Hasta yatağa uzandıktan sonra bir iğne yardımı ile kol, kasık veya omuzdan kateter yerleştirilir. Daha sonra ise kol veya ayağa yerleştirilen bir diğer tüp yerleştirilir. Plazmaferez ile bir kişi en fazla haftada iki kere plazma bağışında bulunmalıdır. Yapılan plazma bağışlama işlemleri ise ortalama olarak 90 dakika kadar sürmektedir.
Plazmaferez tedavisi sıklığı ise doktorlar tarafından belirlenmektedir. Hastalığın durumuna göre ve hastanın o anki durumuna göre uygulama yatakta yapılabileceği gibi ayakta da yapılabilmektedir. Genel olarak hastalar hastaneye kaldırılarak yapılmaktadır. Her hastanede bu yöntem olmayabilir. Bu nedenle Plazmaferez uygulamasına sahip olan hastaneler seçilmelidir.
Plazmaferez Neden Yapılır?
Plazmaferez yöntemi Myastenia gravis, Guillain Barre sendromu, Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati, Lambert-Eaton miyastenik sendromu gibi hastalıklar nedeni ile zarar gören plazmaların tedavisi için gerçekleştirilen bir yöntemidir. Bu yöntem sayesinde bu konuda özel olarak kullanılan makineler ile kan ve plazmanın sıvı kısmı kan hücrelerinden ayrılmaktadır. Bu ayrışım işlemi ise belirli bir süre sürmekle birlikte hastaya göre belirli süreler içerisinde yapılmaktadır.
Ayrışım yapıldıktan sonra zarar gören plazmalar tedavi edildikten sonra ise tekrardan vücuda verilir. Bu süreç sonrasında zarar görmüş olan plazmaların tedavisi gerçekleştirilmiş olmaktadır. Ancak yapılan bu tedavi belirli seviyelere göre tedavi etkisi göstermektedir. Ayrıca çeşitli yan etkileri olmakla birlikte kişinin durumuna göre tedavinin uygulanabilir olup olmadığı doktor tarafından belirlenmelidir.
Plazmaferez Yan Etkileri
Plazmaferez yan etkileri olan bir tedavi yöntemidir. Genel olarak yan etkileri nadir ve hafif derecede görülmektedir. Tedavi yönteminde en yaygın olarak görülen yan etkileri arasında kan basıncında düşmedir. Kan basıncının görülmesi ile birlikte kişide baygınlık, görmede bulanıklık, baş dönmeleri, soğuk hissi yaşama, karın krampları görülen yan etkiler arasındadır.
Yan etkiler arasında ayrıca kan transferi nedeni ile çeşitli enfeksiyonlar görülebilmektedir. Kan pıhtılaşması da görülen etkiler arasındadır. Kan pıhtılaşma riskine karşılık ise anti-koagülan kullanılabilir. Plazmaların değiştirilmesi sırasında kullanılan solüsyonlar kişilerde alerjik etki de gösterebilmektedir. Heparine alerjisi olanlarda, Hipokalsemi olanlarda ve çeşitli durumlarda Plazmaferez tedavisi uygun görülmemektedir. Bu etkilerin görülmesi ile doktora başvurulması oldukça önemlidir.
Plazmaferez Tedavisi Ücretleri
Plazmaferez tedavisi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan tedavi yöntemdir. Bu yöntem ile kanda bulunan plazmalar kullanılan yöntemler ile iyileştirilerek vücuda tekrardan verilmektedir. Plazmaferez tedavisi ücretleri ise hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir. Özellikle özel hastanelerde uygulanan bu yöntem yüksek ücretlerle yapılmaktadır. Hastanelerin bu konudaki makinelerinin özellikleri ve tecrübeleri de fiyatlara etkili olmaktadır.
Tedavi yönteminde ayrıca sosyal güvenlikte oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü bazı özel hastaneler sosyal güvenliği olanlara ücretsiz olarak tedavi yönteminin uygulanmasını sağlamaktadır. Tedavi süresi boyunda hastanın gerekli olan ücretler karşılığında plazma değişim işlemlerinin gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ayrıca ücretler şehirler arasında da değişiklik göstermektedir. Hastanelerin ücret politikalarına göre belirlenen ücretleri ile bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Plazmaferez’ i sarınokta hastalığında da kullandığınızı duydum. Doğrumudur? Sarı nokta (yaşa bağlı olmayan) tedavi ediliyor mu? Aydınlatırsanız memnun oluruz. Teşekkür ederim.