Omurga Eğriliği İçin Hangi Bölüme Gidilir? Kim Bakar?
Omurga eğriliği için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Tıp literatüründe Skolyoz olarak tanımlanan omurga eğriliği, anatomik yapıda doğuştan ortaya çıkabildiği gibi ilerleyen yaşla birlikte anatomik ve ortopedik etkenler başta olmak üzere birçok faktör esaslı meydana gelebilir. Genellikle şekil bozuklukları ya da oturma alışkanlıkları ile zaman içerisinde meydana gelen omurga eğriliği, ileri yaş hastalıklar arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkmasında en sık rastlanan ve önemli nedenlerinden biri kemik yapısının zayıflaması ve vücut direncinin yaşla birlikte ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle güçsüz düşmesi olarak saptanmıştır.

Genel yapısı itibariyle korse desteği ya da düşük seviye fizik tedavi yöntemleri ile tedavisi mümkün olan omurga eğriliği, özellikle 30 yaşta üstü bireylerde karşılaşılan bir durumdur. Bu kıstas beslenme alışkanlıklarından mesleki tempoya kadar geniş bir kulvarda etken listesi oluştururken, ileri yaş kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır.
Omurga Eğriliği Nasıl Önlenir?
Peki, yaş, beslenme alışkanlıkları, genetik rahatsızlıklar ve omurga yapısına bağlı olarak ortaya çıkabilecek olan omurga eğriliği için alınabilecek erken dönem önlemler nelerdir?
- Mesleğinize bağlı olarak gününüzün çoğunluğu oturarak geçiyorsa, ortopedik sandalyeler ve belinize destek sağlayacak aparatlar kullanmalısınız.
- Yalnızca mesleki açıdan değil, genel anlamda da hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseniz gün içinde belli aralıklarla omurga yapınızın şeklini muhafaza edecek ve direncinizi artıracak egzersizler yapmalısınız.
- Oturma alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz. Kambur oturma alışkanlıkları zaman içerisinde ilerleyen yaşla birlikte omurga yapınızın bozulmasına, kaymasına ve şiddetli ağrılarla birlikte şekil bozukluklarına yol açmaktadır.
- Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz.
- Özellikle fizik tedavi uzmanı bir doktor tarafından tavsiye edilen egzersizleri alışkan hâline getirmeli ve eklemlerinizi gün içinde sık sık çalıştırmalısınız.
- Omurga bölgenizde olası bir eğrilip şüphesine dayalı ağrılarınız varsa, doktor tavsiyesi ile korse kullanabilir, ileride oluşabilecek eğriliğin önüne geçebilirsiniz. Bu sayede yalnızca yaşadığınız şiddetli ağrıları değil, ileride oluşabilecek şekil bozukluklarını ya da kaymaları da önlemiş olursunuz.
Omurga Eğriliğine Hangi Doktor Bakar?
Yukarıda yer alan etkenlerden herhangi biri nedeniyle omurga eğriliği şikâyetiniz varsa ya da buna işaret eden şiddetli ağrılardan şikâyetçi iseniz, başvurmanız gereken bölüm Ortopedi kliniğidir.
Omurga eğriliği için hangi bölüme gidilir başlıklı yazıyı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.