Lemierre Sendromu : Unutulmuş Hastalık

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Lemierre sendromu orofarinks adı verilen boğaz bölgesinde enfeksiyon oluşumunu takiben mikroorganizmaların sebebiyet verdiği bir hastalıktır. İnternal juguler ven tromboflebiti ve bakteriyemi ile karakterize olan bu hastalığın görülme sıklığında on yıldır sürekli bir artış söz konusudur. Hastaların ilk şikayetleri genelde boğaz ağrısıdır. Boyun ve yüz bölgeleri şiş ve ödemlidir. Juguler vende tromboz  görülebilmektedir. Ayırıcı tanıda kabakulak hastalığı atlanmamalıdır. Lemierre hastalığının tanısı duruma göre kontrastlı veya kontrastsız MR ile konabilir. BT Anjiyografi ve venografi tanıyı doğrulamak amacıyla kullanılabilir. Tanı konulur konulmaz anti koagülan ve anti platelet tedavileri derhal başlanmalıdır. Kültürler alınmalı ve bakterilere yönelik tedavide yapılmalıdır. Şimdi Lemierre Sendromu hakkında hazırlamış olduğum yazıya geçelim.

Lemierre Sendromu Nedir?

Lemierre Sendromu, fusobacterium necroforum adı verilen bakterinin izole edildiği, gırtlak bölgesine yakın konumlanan, nadir görülen bir apse türüdür. Genellikle sağlıklı genç yetişkinleri etkileme eğilimindedir. Boğaz enfeksiyonu ile başlangıç gösterir, kulakları, tükrük bezlerini, dişleri etkileyebilir. [1]Lemierre sendromu – Hastalık Hakkında – Genetik ve Nadir Hastalıklar Bilgi Merkezi (nih.gov)

Lemierre Sendromu ile ilişkili görsel.
Lemierre Sendromu, 1936’da Andre Lemierre tarafından tanımlanmıştır.

Bu hastalığın görülme sıklığı streptokokların neden olduğu farenjit tedavisinde antibiyotiklerin yer almasından bu yana ciddi manada düşüş gösterse de genel olarak geçmiş on yıllara bakıldığında artış farkedilmektedir. [2]Lemierre Sendromu: Bir Olgu Sunumu – PubMed (nih.gov)

Hastalığık etyolojik açıdan incelendiğinde Fusobacterium necrophorum sorumlu tutulmaktadır.

Lemierre Sendromu Belirtileri

LS’nin belirtileri genellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Bunun sebebi hastalığın bu yaşlarda daha çok görülmesidir. Hastalık tükrük bezlerini, kulak yolunu ve boğazı doğrudan etkileyebilmektedir. Dolayısıyla semptomlar bu bölgelerle ilişkilidir.

  • Boğazda kızarıklık
  • Lenf düğümlerinde şişkinlik
  • Boğaz ağrısı
  • Kötü ağız kokusu

şeklinde çoğaltılabilir.

Lemierre Sendromu Tanısı

LS’nin tanısını koyabilmek kolay bir süreç değildir. Benzer hastalıklardan ayırt etmek çoğu zaman mümkün olamayabilir. Kapsamlı bir fizik muayene, çeşitli testler ve kan tahlilleri yardımıyla teşhis edilebilir.

Tam kan sayımı, diğer elektrolitler, bilgisayarlı tomografi gibi ileri tetkikler tanılamada yardımcıdır. Temel olarak eğer:

  • Yakın zamanda ortaya çıkan faringeal bölgeyi etkileyen bir hastalık söz konusu ise
  • Sepsis durumu mevcut ise
  • İç juguler venin trombuzu söz konusu ise
  • Fusobacterium necrophorum kan kültürlerinde ürediyse

hastalığın kesin tanısına doğru gidiliyor demektir.

Lemierre Sendromu Tedavisi

LS tedavi sürecinde hastanede yatış gerekebilir. Bazı durumlarda yoğun bakım üniteleri gerekli olabilir. Bu tamamen hastanın durumuyla ilişkilidir.

İlk etapta antibiyoterapi uygulanmalıdır. Bu mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmalıdır. Penisilin, metronidazol gibi kuvvetli ilaçlar ile kombin tedaviler duruma göre oral yolla ve damar yoluyla verilmelidir. Bazı durumlarda oluşan apseleşmenin önüne geçmek için drenaj gibi cerrahi işlemlerin uygulanması gerekebilir.[3]Lemierre sendromu | Uluslararası Acil Tıp Dergisi | Tam metin (biomedcentral.com)

LS nin tedavisinde yeri hala tartışmalı olsa da antikoagülan tedavide uygulanmaktadır. [4]Lemierre’s syndrome: current perspectives on diagnosis and manag | IDR (dovepress.com)


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Lemierre Sendromu : Unutulmuş Hastalık” üzerine bir yorum

  1. Bu hastalık yakın bir zamanda bir akrabamda görünmüştü kötü bir hastalık herkese allah acil şifalar versin

    Cevapla

Yorum yapın