Laxamot Şurup Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Laxamot şurup etken maddesi laktüloz olan genellikle kabızlık gibi hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Laktüloz ana etken maddesinin yanında bazı yardımcı maddelerde bulunmaktadır. İnek sütünün çeşitli işlemlerden geçirilmesi yoluyla elde edilmektedir. Genellikle bağırsakların içerisinde bulunan kaka ya da tıbbi adıyla gaitanin yumuşatılması maksadıyla kullanılır. Bunun dışında kullanım alanları da mevcuttur. Şimdi internet ortamında sıkça yapılan yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmek amacıyla ortaya çıkabilecek sorulara cevaplar verelim. Haydi yazımıza başlayalım.

Laxamot Şurup Nedir?

Laxamot şurup sıklıkla kabızlık durumunun tedavi edilmesi amacıyla kullanılan içerisinde laktüloz bulunduran bulunduran bir ilaçtır. Piyasadaki tam adı Laxamot 670 mg/ml Şurup şeklindedir. Ağız yoluyla kullanılan bu ilaç şeffaf görünür ve rengi kahverengi ile sarı arasındadır. 30 ml’lik ölçek kabı kutudan çıkar.

kabızlık şurupları
Kabızlıkta kullanılan şuruplardan çok bilinenleri.

Laxamot şurup temel olarak kakanın yumuşamasının sağlanması görevini üstlenir. Kaka yumuşadığında ister istemez bağırsaklarda hareketlilik artacak ve dışkının dışarı atılması sağlanacaktır.

Laxamot Şurup Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Laxamot şurup bir grup hastalığın tedavisinde kullanılır. En sık olarak uzun süren kabızlık durumlarında bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilir. Kabızlıkta kullanılmasının temel amacı kalın bağırsakların zamanla normal çalışma düzenine kavuşmasını sağlamaktır. Bu noktada kabızlık ile ilgili yazıma göz atmak için Kabızlık için Hangi Doktora Gidilir? linkine tıklayabilirsiniz.

Bir diğer sebep ise hemoroid ya da diğer bağırsak hastalıklarında ilgili bölgenin uğradığı zararı minimuma indirmek için destek tedavisi olarak kullanılmasıdır. Bunların dışında zihinde bulanıklık ve karaciğer ile ilgili bir bozukluk olan hepatik ensefalopati denilen durumun tedavisi için kullanılmaktadır.

Laxamot Şurup Nasıl Kullanılır?

Laxamot şurup ağız yoluyla yani oral olarak kullanılan bir ilaçtır. Mutlaka ilaç içilirken doktorunuzun önerdiği şekilde ve ölçek kabı kullanılmalıdır. Ben genelde çocuk hastalarım için meyve suları ile karıştırarak içirmelerini öneriyorum. Bunun dışında süt ve su ile de karıştırılabilmektedir ancak her yaş için bu karışımın uygulanmasından bahsedilemez.

laxamot şurup dozu ölçek
Laxamot şurup hangi yaş grubunda hangi dozda kullanılır tablosu.

Laxamot şurubu doktorunuzun önerdiği sıklıkta ve dozajda kullanınız. Etkisini hemen göremeyebilirsiniz. Kullanımı yarıda kesmeyiniz. Genellikle birkaç gün içerisinde etkisini gösterir.

Laxamot Şurup Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Laxamot Şurup kullanan insanlar genellikle birkaç ölçek içtikten sonra veya aynı gün içerisinde ilacın etki etmesini ve rahatsızlıklarının düzelmesi beklentisine girmektedirler. Oysa bağırsaklarda bulunan dışkının yumuşamasını sağlayan bu ilacın etkisi hemen görülmez.

Laxamotun etkisini göstermesi genellikle 48 saat sonra görülür. 48 saat sonra etki hissedilmeye başlanır ve 72. saate doğru üst seviyelere çıkar. Özetle ilacı hekiminizin önerdiği şekilde önerdiği süre boyunca kullanmaya devam ediniz ve yarıda bırakmayınız.

Laxamot Şurup Yan Etkileri Nelerdir?

Tıp biliminde hastalara reçete edilen tüm ilaçların ister istemez normal etkileri dışında bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler genelde sıklıklarına göre kategorize edilir. Bu başlık altında sık görülen laxamot yan etkilerinden bahsedeceğim. İşte laxamot şurup yan etkileri:

  • İshal : İlacın temel mekanizması katılığı yumuşatmak olduğu için en sık olarak görülen yan etkisi budur.
  • Bağırsaklarda gaz ortaya çıkması
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın bölgesinde ağrı

Laxamot Şurup Kullananların Sık Sorduğu Sorular

Bu başlık altında bana mail yoluyla ya da site üzerinden gelen sıkça sorulan sorulara başlıklar halinde cavaplar vereceğim.

Laxamot Şurup Bebeklere Verilir mi?

Laxamot şurup uygulama aralığı çok geniş olan ilaçlardan bir tanesidir. 1 yaşın altındaki bebeklere sadece doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullandırabilirsiniz. 1 ile 6 yaş aralığındaki çocuklara yine aynı şekilde hekimi reçete ettiği takdirde kullandırabilirsiniz.

Laxamot Şurup Reçetesiz Alınır mı?

Laxamotu eczanenizden reçetesiz bir şekilde ücreti karşılığında alabilirsiniz. Bu kullanım şeklini kesinlikle önermiyorum. Mutlaka bir hekime muayene olunuz ve hekiminizin hastanın durumuna göre uygun doz ve sıklıkta reçete etmesi ile kullanınız.

Laxamot Şurup Fiyatı 2024

Laxamot şurup eczanelerde 2024 yılı itibariyle 161.39 TL ücretle satılmaktadır.

Laxamot Şurup hakkında merak ettiklerinizi veya eklemek istediklerinizi alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın