Konsülte Etmek Nedir?
Konsülte etmek, danışmak anlamında kullanılmaktadır. Tıpta sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Şimdi bir örnek vererek konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışalım. Bir hasta düşünelim. Dahiliye bölümü doktorlarına muayene olmaya gidiyor. Dahiliye doktorları muayene edip, tetkik ve tahlillerini yapıyorlar. Sonrasında şeker hastalığı tanısı koyuluyor.
Şeker hastalığı bildiğini gibi farklı organları etkileyebilen multi sistemik bir hastalık. Zaman geçtikçe gözü ve görmeyi de etkileyebiliyor. Şimdi dahiliye doktoru şeker hastalığı tanısı koydu. Buraya kadar herşey normal. Peki dahiliye doktoru kendi uzmanlık alanı olmayan göz ve görme de bir bozulmanın olup olmadığını nasıl anlayacak? İşte tamda bu noktada konsültasyon devreye giriyor. Hemen hastaya hastane sistemi üzerinden konsültasyon talebi oluşturuluyor ve göz doktoru hastayı muayene ediyor. Muayene bilgilerini dahiliye doktoruyla paylaşıyor. Dahiliye doktoru daha emin adımlarla muayenesine devam ediyor.
Bu örnekte dahiliye doktoru asıl muayeneyi yapan kişidir. Göz doktoru ise konsültan hekim konumundadır. Dahiliye doktoru göz doktoruna danışmıştır ve göz doktoru danışmanlık vermiştir. Farklı bir senaryoda bunun tam tersi olabilir.
Özetle konsültasyon hekimler arasında olan ve birbirine danışmanlık vermesi ya da istişare etmesi gibi düşünülebilir. Günümüzde acil serviste bile her gün onlarca, yüzlerce konsültasyon talebi iletilmektedir.
Yazımı burada bitiriyorum. Merak ettiklerinizi veya eklemek istediklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 23 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 31 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
Yazınız için teşekkür ediyorum. Net bilgiler veriyorsunuz.
epikriz verilmek zorunlumudur
Epikriz, hastanede yapılan işlemlerin bir çıktısı niteliğindedir ve hasta adına doldurulması zorunludur.