Klüver Bucy Sendromu Nedir?
Klüver Bucy Sendromu, nörolojik bozukluklar neticesinde ortaya çıkan ve oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Tıp dünyasında bilateral temporal lob bozukluğu olarak bilinir. Heinrich Klüver ve Paul Bucy 1930 yılında maymun üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda bu hastalığı tanımlarlar. Hastalığın insanlarda tanımlanması Terzian ve G.D. Ore tarafından 1955 yılında gerçekleşir. Bilateral temporal yaralanmalar bu hastalığa yakalanan bireylerde sıkça görülmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak en sık çocuklarda görülür. Etkilenen bireyler hafıza kaybı ve bazı cinsel anormal davranışlar sergileyebilirler.

Belirtileri
Klüver Bucy Sendromu belirtileri şunlardır:
- Görsel bilgileri işlemede yetersizlikler ya da görsel agnozi
- Çok fazla sözlü tepkiler
- Hipermetamorfoz
- Korku ya da öfke olmaksızın oluşan tepkisizlik durumu
- Cinsel davranış değişiklikleri
Bu belirtiler ve bulgular kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Bazı semptomlar yaşa bağlı olarak ta değişebilir. Çocuklarda yetişkinlere göre daha belirgin olan semptomlar şunlardır:
- Genital organların kendiliğinden uyarılması ve hiperoralite
- Bilişsel ve duysal yetersizlikler
- Konvülsiyonlar ve nöbetler
- Dikkat dağılması
Nedenleri
Klüver Bucy Sendromu progresif nöroojik hastalıkların ve bilateral temporal lob ile ilgili bozuklukların bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Serebral bölgenin atrofiye uğramasına neden olabilen aşağıdaki hastalıklar Klüver Bucy Sendromu nedenleri arasındadır:
- Alzheimer hastalığı
- Pick hastalığı
- Herpes simleks ensefaliti
- Hipoglisemi
- Tüberküloz
- Akut sporadik porfiria
- Huntington hastalığı
- Juvenil nöronal lipofukinozis
- Toksoplazmozis
- Epilepsi
- Beyin hasarı
- Menenjit
- Primer serebral whipple hastalığı
- Şigellozis
Tanısı
Nedenleri geniş spektrumda ve farklı farklı olabileceğinden ötürü Klüver Bucy Sendromu tanısı hastadan hastaya değişiklik gösterecektir. Manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, elisa, pcr ve bos analizi teşhiste oldukça yardımcıdır.
Tedavisi
Klüver Bucy Sendromu tedavisi henüz olmayan bir hastalıktır. Şu an uygulanan tedavi mekanizması ortaya çıkmış olan semptomların yok edilmesi veya kontrol alınmasına dayanır. Tedavi için öncelikle KBS ‘nun gelişim sebebi belirlenmelidir. SSRI grubu ilaçlar ile bazı psikiyatrik belirtiler yok edilmeye çalışılır. Anormal davranışsal sorunları ortadan kaldırmak amacıyla haloperidol ve kolinerjik reseptör blokerleri kullanılmaktadır. Karbamazepin ve luprolidler cinsel aktivitenin normal seyrine döndürülmesi için reçete edilebilir. Bu ilaçların birçok yan etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla mutlaka hekiminizin muayenesi sonrasında almalı ve kontrol altında tutulmalısınız. Klüver Bucy Sendromu hayatı tehdit eden bir hastalıktır ancak erken dönemde uygulana yeterli tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir.
[su_box title=”Klüver Bucy Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Klüver Bucy Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”kluverbucysendromu”][/su_box]
[su_accordion][su_spoiler title=”Görsel Kaynakları” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
[/su_spoiler] [/su_accordion]
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
[su_button url=”//plus.google.com/share?url=//doktordanhaberler.com/kluver-bucy-sendromu/” target=”blank” style=”flat” background=”#e91f34″ size=”8″ wide=”yes” center=”yes” desc=”Hemen Buraya Tıklayarak Google Plus Profilinizde Paylaşın.”]Gönderiyi Paylaşarak Bilginin Yayılmasına Öncülük Edin ![/su_button]